Reportage
21 april 2016 14:30
Ridsportplus

Hon är Sveriges nya OS-hopp

Englandsbaserade Hedvig Wik är lika hemma i den brittiska universitetsvärlden som på trestjärniga terrängbanor. Nu siktar långa OS-listans senaste tillskott mot Rio.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    22-åriga Hedvig Wik har redan hunnit bli en av Sveriges bästa fälttävlansryttare. De senaste åren har hon varit bosatt i England där hon studerar Business management samtidigt som hon gör en satsning mot toppen i sin sport. Fälttävlansryttaren blev nyligen nominerad till den långa listan mot OS i Rio.  
    – Det blir tidiga morgnar och sena kvällar och det krävs en hel del struktur. Vissa dagar är svårare än andra men jag har min hästskötare som är värdefull, säger Hedvig Wik. 

    Bröt nyckelbenet
    Redan förra året hade hon Rio i tankarna men när hon trillade av en unghäst och bröt nyckelbenet trodde hon att OS-drömmen skulle få vänta ett tag till. Efter en sjätteplacering i den trestjärniga klassen på Burnham Market nyligen fick Sveriges förbundskapten, Staffan Lidbeck, upp ögonen för henne. Han gav Hedvig Wik en plats på den långa listan mot Rio och nu är drömmen att få rida OS 2016 återigen aktuell.  
    – Hedvigs placering är det bästa svenska resultatet i år, hon visade upp tre bra moment och höll ihop det hela vägen, säger Staffan Lidbeck.

    Hedvig Wik har fått lägga om sin tävlingsplanering en aning sedan hon fick reda på nomineringen.
    – Det känns fantastiskt roligt med nomineringen och jag hoppas att det räcker hela vägen, säger hon. 

    Hedvig har sina fem hästar i ett eget litet stall hemma hos den australienska fälttävlansryttaren Chris Burton i England. Där trivs hon bra. Hon bor själv 20 minuter ifrån stallet i Guildford, samma stad som hon studerar i. Tidigare bodde och jobbade hon hos den rutinerade fälttävlansryttaren Pippa Funnell, Storbritannien, som fortfarande är Hedvigs mentor och huvudtränare.
    – Pippa Funnell har lärt mig allt jag kan, det var väldigt värdefullt att som så ung åka och jobba för ett proffs. Det var där jag lärde mig det system jag använder. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad, säger Hedvig.  

    Hjärtehästen Chippieh
    Med hästen Chippieh (HOLST f 2002 e Carnaby-Caretino upp Stefanie Kinscher äg Sara Sjöborg Wik) har Hedvig många fina placeringar i både två- och trestjärniga klasser. Den 14-årige valacken ligger Hedvig varmt om hjärtat. Han gick London-OS 2012 med en japansk ryttare.
    – Det är en fantastisk häst och jag kan inte komma på en enda dålig sida hos honom, vi brukar ofta skoja i stallet om att vi borde klona honom, säger Hedvig. 

    Det krävs en hel del pusslande för att få ihop vardagen, men det har egentligen aldrig funnits något annat alternativ för henne än att både satsa på sin sport och att plugga. 
    – Jag tycker det är roligt att plugga och det har alltid varit en självklarhet att jag ska göra det, även om det är fälttävlan jag vill satsa på. Jag vill ha något att falla tillbaka på för man vet aldrig vad som händer med hästarna. 

    Hur gör du för att få tiden att räcka till?
    – Jag är väldigt strukturerad som person och bra på att planerna mina dagar. Ett tips som funkar för mig är att alltid avsluta en grej innan man påbörjar en ny.
    – Som nu håller jag på att avsluta en tenta som egentligen inte behöver vara färdig förrän i slutet på maj. Det blir enklare att behålla fokus om man inte har för många projekt åt gången.

    Förutom strukturen är motivationen viktig för Hedvig när hon ska få ihop sina båda världar.
    – Ibland är det skönt att ha på sig något annat än ridbyxor. Och pluggandet är också ett perfekt komplement till hästarna. När jag blir trött i huvudet åker jag ut till stallet och rider men är det trist väder är det faktiskt skönt att sitta inne och plugga, säger Hedvig.

    Text: Linn Frank

    Hedvig är ny på långa OS-listan. Foto: Eventing Images, Tim Wilkinson

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden