Reportage
18 april 2016 06:31
Ridsportplus

Klara får tänka om utan Miss Mara

Efter ett strålande 2015 blir det här året inte riktigt som unga fälttävlansryttaren Klara Lidén Kiraly hade tänkt sig. Hennes förstahäst Miss Mara har lämnat stallet och Klara står utan häst på högsta nivå.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förra året vann Klara Lidén Kiraly junior-SM i fälttävlan tillsammans med Miss Mara (f 2007 e Cagancho-Eighty Eight Keys xx, uppfödd av Charlotte Hamilton). Ekipaget var också bästa skandinaver på junior-EM med placering 13 och startade flera tvåstjärniga klasser.

    I februari i år gjorde Klara ett upprop på Facebook eftersom den andra delägaren ville sälja sin andel i Miss Mara och Klaras familj inte hade möjlighet att köpa loss hästen. Det var nära att gå vägen, men då den andra hälftenägaren ändrade sig slutade historien med att denna numera äger hela Miss Mara och att Klara Lidén Kiraly står utan sin förstahäst. (Läs mer om det här).

    Sgt Pepper på tur
    Utan Miss Mara har Klara Lidén Kiraly fått göra om sin planering. Att rida EM i år är inte längre aktuellt.
    – Jag har andra fina hästar i stallet, men inte på den nivån.
    På tur att gå upp i klasserna står Sgt Pepper (f 2008 e. Shadow-Homme d´Honneur xx) som familjen Lidén äger tillsammans med Klaras tränare Lars Christensson. Det är också Lars som fött upp hästen.
    – Det är ett stabilt ägarskap, försäkrar Klara, som räknar med att Sgt Pepper snart kan debutera enstjärnig fälttävlan.
    – Jag hoppas att vi kan gå NM i år.

    I stallet finns också Zuma (f 2008 e Jaguar Mail-National Zenith xx, uppfödd av Filippa Böckman Fribing och Johan Fribing), som helägs av Lars Christensson. Familjen har dessutom en egen häst, och så har Klara två hästar på utbildning samt en försäljningshäst.

    Pluggar på distans
    Aktuellt just nu i Klaras liv är också en flytt. Löberöd mellan Lund och Hörby i Skåne blir ny bostadsadress under våren. Parallellt med hästarna och flytten ska hon också avsluta gymnasiestudierna och ta studenten i juni.
    Klara berättar att hon får ihop livet på ett lite speciellt sätt.
    – Jag läser gymnasiet på distans. Jag visste redan före gymnasiet att jag ville ha tid med hästarna, och att gå på vanligt gymnasium med långa skoldagar och hemarbeten dessutom, det hade inte funkat. När jag hittade distansgymnasiet sökte jag inget annat.

    Nu har Klara kunnat plugga koncentrerat under en del av dagen, och ändå fått tid med hästarna.
    – Det krävs ganska bra självdisciplin, och ibland har det varit lite ensamt, men jag träffar ju folk i stallet, på träning och på tävling, säger Klara som vill stryka under att distansgymnasiet var hennes eget beslut helt och hållet.
    – Om man verkligen vill satsa på hästar så kan jag rekommendera distansläsning. Under vintern kan du rida medan det är ljust, och ta skolan senare under dagen.

    Stort stöd av mamma Lena
    Det stora stödet i livet och med hästarna är mamma Lena, som både har ridit och jobbat som hästskötare.
    – Det var tack vare henne jag började med hästar. Ett tag hade både jag, min storebror och min lillasyster var sin häst, men nu är det bara jag som håller på, säger Klara, som tänker fortsätta och satsa på en framtid med hästar.
    – Till nästa år har jag en häst på tvåstjärnig nivå igen, säger Klara Lidén Kiraly övertygat.

    Lärdomarna efter Miss Mara är flera.
    – Jag har insett hur det kan bli när man inte äger hästen själv, och att detta inte bara är något som drabbar Douglas Lindelöw. Vi kan inte äga alla hästar själva, för det har vi inte pengar till. Men hädanefter får vi vara ännu mer noggranna när vi skriver kontrakt, säger Klara Lidén Kiraly.


    Klara Lidén Kiraly (mitten) vann bland annat junior-SM med Miss Mara.
    Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden