Reportage
15 april 2016 10:12
Ridsportplus

Pia om 19 år med Poetic Justice

I nära 20 års tid fanns Poetic Justice RC 81 på Flammabyggets Stuteri. ”Han var lite vild och rolig – många älskade honom” säger Pia Levin som tävlade 1,40 med hingsten som var precis över ponnygränsen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Connemarahingsten Poetic Justice RC 81 (e Ballydonagh Cassanova u Gloves Misty e Carna Bobby-Mervyn Storm, uppf E Madden, Irland) som 28 år gammal nyligen lämnade jordelivet, var under många år kung på Flammabyggets Stuteri.
    – Han kom hit när han var tre år och jag sålde honom till Frankrike när han var 22. Han hoppade fantastiskt när jag såg honom för första gången och det var inget att fundera på. Alla ville köpa honom, till och med veterinären, men jag hade redan bestämt mig, säger Pia Levin.

    Och visst stämde Pias känsla. 25 år efter att köpet av Poetic Justice kan hon se tillbaka på ett makalöst protokoll över ponnyavkommorna. Deras mästerskapsmeriter avlöser varandra och flera har hoppat EM för olika länder, bland annat samtliga tre som Pia sålde till Italien.  Tre stora hästar har gått 1,50 och Poetic Othello (f 1997, ue Cantus, uppf Flammabyggets Stuteri), gick så långt som till YR-EM.
    – Poetic Justice betäckte bara runt tio ston om året och ändå har han blivit så känd, säger Pia.

    Hoppade 1,40
    Även på banan var Poetic Justice en stjärna. Sina 152 centimeter till trots gav han sig i kast med 1,40-klasser med Pia på ryggen.
    – I exempelvis oxerkombinationer på 1,40 fick han förstås ta i väldigt mycket, säger Pia om den tappra connemaran och berättar att det finns en uträkning som visar att de var placerade i 86 procent av sina starter.
    – Han gick så bra jämt, jag var glad varje gång jag tävlade honom. När han bestämde sig för att hoppa gick det inte att stoppa honom, det var bara att hänga med.
    Hingsten väckte uppmärksamhet vart han än kom och Pia fick hålla ett noga öga på sin kamrat. På hemmaplan krävdes specialstaket eftersom det annars var risk för att Poetic Justice skulle ta sig en tur utanför hagen och han jagade mer än gärna fåglar, inte sällan i bus-attacker mot fåglar högt upp i träden. Även på tävlingarna såg Poetic Justice till att ta stor plats – och då inte bara i resultatlistorna.
    – Han var oerhört hingstig och jag är glad att han inte var större. Man fick hålla koll på honom på framhoppningen och alla tittade alltid på honom. Han var lite vild och rolig – många älskade honom.

    Fler på gång
    Poetic Justice godkändes först inte i Sverige på grund av sin storlek, men blev senare godkänd på resultat. Han har betäckt betydligt mer i andra delar av Europa än i Sverige och det finns fortfarande många Justice-avkommor vars karriärer precis bara har börjat i de högsta klasserna. Dessutom kan fler ”barnbarn” vara att vänta på tävlingsbanorna framöver efter hingsten Poetic Kelly RC 108 (f 2006, ue Kimble, uppf Kerstin Johansson & Rosie Forsell) som själv hoppar medelsvår A.
    Då fryst semin inte fungerade väl med Poetic Justice fick stuteriet Syndicat Linaro i Frankrike slutligen köpa hingsten 2010 för att kunna använda honom i avel. På det fina stuteriet, känt för sina ponnyhingstar, levde Poetic Justice RC 81  ett gott liv in i det sista till 28 års ålder.


    Läs mer i Ridsports tidigare reportage (klicka på bilden för PDF).

     


    Michelle Hoffback red Poetic Kelly RC 108 till SM-guld 2014. Foto: Roland Thunholm

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden