Reportage
6 april 2016 07:27
Ridsportplus

Små ponnyer med stort register

Det är lätt att avfärda ponnyer som stuvbitar av en stor häst, men alla som en gång tittat in i ett par kloka ponnyögon och blivit betagna av deras livsvisdom kan skriva under på att de kan betecknas som Jordens salt. Dessutom används till en mängd olika saker och Ridsport har kollat in några av dem.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För en ridskola kan ponnyer bokstavligen vara värd sin vikt i guld: de har förhållandevis lågt inköpspris, är billiga i drift, har lång livslängd och drar in lika mycket pengar som en större, dyrare häst.  Är de dessutom inkörda kan de harva ridbanan, dra fram hinder och forsla ut stängselmaterial.

    Shetlandsponnyer är ofta kluriga och streetsmarta. Förutom att krypa under staket och ställa till annat bus, har de liksom andra ponnyraser en rad bra egenskaper – de är lättfödda, arbetsvilliga och mycket mer allround än vad man i allmänhet tror.

    I många tävlingsstall och hos uppfödare har en shetlandsponny blivit stallets viktigaste invånare, den har till uppgift att vara en stabilisator till de unga och orutinerade hästarna. Ponnyn kan följa med till tävlingar, vara med när unghästarna tränas i lastning de första gångerna och hålla ordning i lösdriften.

    Ponnyer hjälper i projekt
    Genom århundradena har ponnyer ofta använts som klövjedjur i en rad olika sammanhang, som att forsla hem torv eller jaktbyten i oländig terräng. Klövjehästar håller på att få en renässans och nu av miljömässiga skäl. Till exempel har sex fellponnyer använts i ett projekt i Lake District i norra England, då några populära vandringsleder behövde repareras.
    Ponnyerna fick bära stenar i specialbyggda säckar till de leder som behövde förstärkas. Eftersom sträckan var svårtillgänglig hade alternativet varit att forsla dit stenarna med helikopter – betydligt dyrare och inte särskilt miljövänligt.

    Ta en titt på fellponnyerna:

    Exmoorponnyer i Danmark
    Exmoorponnyer är mycket härdiga och äter även buskar och sly, därför används de gärna i naturvårdande projekt, till exempel på ön Langeland i Danmark, där det går en flock frilevande ponnyer som håller landskapet öppet. Strax utanför Prag i Tjeckien har ett liknande projekt nyligen startats. Detta kan samtidigt innebära räddningen för rasen, som är liten. I senaste listningen på Rare Breeds Survival Trust finns den som kategori två, vilket innebär att det bara finns 300-500 ston i avel.

    Våra egna gotlandsruss håller Lojsta hed öppet och är en stor turistattraktion på Gotland. Tolv unga russhingstar ingår sedan våren 2014 i ett tvåårigt SLU-projekt kring hur både ponnyerna själva och den biologiska mångfalden utvecklas. (Detta kan följas här  www.slu.se/russbloggen )

    I andra vetenskapliga sammanhang, till exempel på IRSEA i Frankrike, används gärna ponnyer i beteendestudier eftersom de är billiga att hålla och samtidigt smarta nog att genomskåda svagheterna i studiernas utformning. De blir en slags kvalitetssäkring av att studien är upplagd på rätt sätt.

    Militärponnyn Cruachan III
    En ovanlig arbetsuppgift har shetlandsvalacken Cruachan III haft. I 17 år har han stolt marscherat i täten för skotska infanterisoldater som maskot till Argyll and Sutherland Highlanders och The Royal Regiment of Scotland. I december 2015 belönades han med en fin trofé för sitt liv i det militära. I uppgifterna har bland annat ingått att delta vid the Edinburgh Tattoo, på HOYS och vid en rad besök på sjukhus, skolor med mera.

    Cruachan vid ett av sina uppdrag:

    Två andra shetlandsponnyer före honom, Cruachan I och II, har haft samma arbetsuppgifter. När de varit ”i tjänst” har de haft ett specialsytt schabrak på sig och har varit med på uppvisningar både inom och utom England. Att transporteras med bil, båt eller flyg har blivit vardagsmat för dem. 

    Cruachan III får delta i vissa uppvisningar fortfarande trots att han snart är 24 år. ”Han blir ivrig och spetsar öronen så snart han hör säckpiporna” försäkrar den major som har hand om ponnyerna. Huvuddelen av arbetsuppgifterna har dock överlämnats till nästa svarta shettis i raden, Cruachan IV.

    Nya ”fyran” i sin officella klädsel:

    Början på karriären
    När tävlingsryttare får frågan hur allt började en gång, blir svaret ofta att de haft en ponny när de var små och att den födde intresset för hästar och ridning. Det gäller även den engelska fyrspannskusken Karen Bassett, som i sin FEI-biografi berättar så här:
    ”Jag hade en shetlandsponny som jag började rida när jag var åtta år. När jag blev för stor, såldes han, men var så busig och olydig att vi fick ta tillbaka honom igen. Min mamma körde in honom för att jag skulle kunna fortsätta med honom. Efter en tid utvecklades det hela till ett helt fyrspann med ponnyer.”

    Karen Bassett fortsatte att köra och övergick sedan till stora hästar, där hon gjort en fantastisk karriär. Hon räknas som världens mest meriterade kvinnliga kusk och har deltagit i åtta VM i fyrspann. Men allt började med en busig shettis…

    Ett prydligt shettisekipage. Foto: Lottapictures

    Teater och film
    I boken A century of Shetlands 1890-1990 presenteras en lång rad användningsområden som normalt inte förknippas med hästar: filminspelningar, teaterpjäser, modevisningar och allehanda PR-jippon.  Till exempel en episod på 1960-talet när the Beatles skulle delta i en julshow och hade till uppgift att leda var sin shetlandsponny. Lastbilen som ponnyerna åkte i höll på att bli rammad av alla tonårstjejer som försökte klättra in – de trodde att beatlarna åkte i den! Paul McCartney och John Lennon å sin sida tyckte att ponnyerna hade den rätta Beatles-luggen.

    Andra uppdrag som visar på ponnyers anpassningsförmåga är att de varit med i The Royal Ballet Companys uppvisningar och i kyrkor vid gudstjänster med djurtema.

    New Forestuppfödaren Cornelia Larsson, stuteri Idyllen i Vinslöv, berättar att när den engelska avelsföreningen efterlyste aktiviteter som new forestponnyer använts till, hittade man 36 olika.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden