Reportage
21 maj 2016 09:46

”Hon är fortfarande samma ponny”

Nyligen fick Linda Nordberg tillbaka sin ponny Ella som stals för elva år sedan. ”Det är helt fantastiskt. Hon är samma ponny – det är som att hon knappt har varit borta” säger Linda om att ha sin lilla ögonsten hemma igen.

I april skapade den lilla ponnyn Ella, 19, stora rubriker i flera tidningar. Hon stals 2005 från sin ägare Linda Nordberg utanför Umeå, men plötsligt hade hon kommit till rätta. Linda har haft sin ponny hemma en dryg månad nu.
– Det var så overkligt när vi träffades igen. Jag såg att det var Ella, men kunde knappt förstå det. Det var först när jag såg Sverige från båten på väg hem från Finland som det gick upp för mig att det verkligen händer, säger Linda Nordberg.

Redan chipmärkt
Att Ella kom till rätta igen beror på att hon togs till veterinären i Finland för ett besök inför registreringen då hon skulle få ett pass, som alla hästar inom EU ska ha. Veterinären upptäckte att Ella redan var chipmärkt och snart rullades historien upp.
Nästan elva år efter den hemska augustidagen då både Ella och Lindas andra ponny Pysen stals kom ett Facebook-meddelande på finska med en bild på Ella. Ella visade sig ha varit i Finland i alla år och bodde på en liten ridskola.
– Systrarna som hade köpt in Ella säger att de köpte henne utanför Tammerfors, men att de inte minns namnet på säljaren. Det är säkert bullshit, säger Linda.

Hon funderar på hur hon ska kunna forska vidare i det hela, samtidigt som lyckan är stor över att Ella är hemma igen. Många dagar, veckor och år har passerat sedan varje hästägares mardröm blev sann.
– Det har inte gått en dag utan att jag har tänkt på Ella och Pysen. De första åren gick det inte ens en timme. Jag har alltid sagt att det värsta är att inte veta.  Att de bara försvann var så fruktansvärt.

Kände igen stallet
När Linda hade hämtat hem Ella från Finland var stoet först lite oroligt, men snart föll bitarna på plats. De tog en promenad i byn och de passerade stallet där Ella hade stått tidigare.
– Då var det som att hon tänkte ”aha”. Sedan dess har hon varit helt lugn. Hon är samma ponny förutom att hon är lite gråare – det är som att hon knappt har varit borta.

Stallet som familjen Nordberg hade byggt på sin tomt är fortfarande fullt av prylar efter de hästlösa åren och Ella står uppstallad hos grannen i väntan på att hemmastallet kommer i ordning. Dottern Elin, som inte ens var född när Ella försvann, håller som bäst på att lära känna sin nya kamrat och Ella ska sättas framför vagn igen precis som i gamla dagar.
– Att hitta henne levande, väl omhändertagen och sedan få hem henne hit… Det är bara helt fantastiskt och nu hoppas jag att vi får många år tillsammans.

Sökandet går vidare
Lyckan hade kunnat vara fullständig om det inte vore för att Pysen fortfarande är borta.
– Han är någonstans i Finland tror jag. Det hade varit otroligt att få hem honom också och visst tänds hoppet nu igen.
Under åren har Linda aldrig gett upp hoppet om sina ponnyer. Hon har letat och annonserat. Nu fortsätter sökandet efter Pysen, inte minst via Lindas Facebook-sida Stolen Ponys.
– Jag ska köra en drive igen och annonsera mer. Pysen är 22 och kanske har gått bort redan, men jag skulle åtminstone vilja veta att han haft det bra sedan han försvann från mig.

 

Hjälp Linda att hitta Pysen – här finns Facebook-sidan Stolen Ponys.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden