Reportage
25 maj 2016 08:00
Ridsportplus

Hon vill till Falsterbo med årets 5-årskull

Förberedelserna för att kvala årets 5-åringar till Falsterbo Horse Show är nu i full gång på Björnö Ridcenter, strax norr om Kalmar. Där bedriver hoppryttaren Lina Sandén och hennes mamma Anette uppfödning, utbildning och försäljning av hästar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att kvala till Falsterbo ska en 5-åring ha hoppat tre felfria 1,20-rundor av sex försök på tävling. Man måste besluta sig för om man vill låta klassen för dagen gillas som Falsterbokval innan tävlingen börjar. 

    Ett rättvist system, menar Lina Sandén, eftersom det blir svårare att rida på tur, vilket man kan göra om man får försöka hur många gånger som helst.
    – Har man sex gånger på sig att rida tre felfria rundor behöver man ha en bra känsla och vara rätt så säker på att hästen är redo för höjden och avspänd på tävling innan man väljer att lämna in kvalpappret. 

    Lina vill inte ta ut några framgångar i förskott, men berättar att i alla fall en av hästarna har gått två av två rundor felfritt, så nu har hon fyra rundor tillgodo för att få ihop en felfri till. 


    Lina rider och sköter om upp emot tio hästar varje dag.

    Föder upp själva
    Lina och mamma Anette är med hästarna hela vägen från föl till Falsterbo och utbildningen av hästarna tar sin tid. När de är 2,5 år rids de in och får sedan vintervila. På våren fortsätter utbildningen och man förbereder de hästar som ska gå 3-årstest för evenemanget. Sedan är det sommarvila igen och på hösten när hästarna är 3,5 år börjar de hoppas så smått under 
    – Egentligen kan man låta dem lyfta på fötterna nästan alla dagar man rider, säger Lina, som inte är så orolig för att höjden på hindren ska bli några problem, utan påpekar att det är repetition över låga bommar som är viktig för att få avspända hästar som man kan rida mellan hindren. 

    3-åringarna får sedan vintervila och när de fyllt fyra är det dags att börja åka på Pay’n’Jump och mindre tävlingar.

    Årets 4-åringar ska i väg på Pay’n’Jump som ett första steg inför nästa års Falsterbokval.

    På hösten visas vissa av dem på kvalitetsbedömning och Breeders, men att åka till Falsterbo med 4-åringarna är inget Lina är lockad av. Hon menar att de flesta av hennes hästar har kapacitet för höjden rent kroppsligt, men att det inte finns någon anledning till att pressa hästarna på så stora evenemang när de är så pass unga. 
    – När de är fyra har de fullt upp med att lära sig vad tävling är, att man måste vara ifrån sina kompisar ibland och att man måste fokusera på banan fast det kan vara högtalare och paraplyer överallt, säger Lina och fortsätter:
    –  Jag ser ingen mening med att pusha dem mentalt ytterligare. De får bevisa sig på Falsterbo året efter i stället. 

    Ingen stress
    Lina berättar att det till och med kan vara så att en häst har klarat de höjder den ska på mindre tävlingar, men att man inte tar med den till Falsterbo ändå om den inte upplevs vara trygg och klar för utmaningen mentalt. På Björnö satsar man på hållbara hästar som ska gilla sitt arbete och då finns ingen mening med att stressa, menar Lina som känner sig trygg med alla hästar kommer till sin rätt förr eller senare, men accepterar att det tar längre tid för vissa. 
    – Alla hästar ingår i samma system och Falsterbo och Breeders är givetvis milstolpar som man siktar på, men har man en fin häst som inte är redo, är det inget att gräma sig över. Hästarna ska kunna samma saker, men man måste ha respekt för att vägen och metoderna dit kan behöva individanpassas. 

    Sexåringar är sällan Sandéns har med sig till Falsterbo. 
    – Nej, de brukar liksom vara sålda då, skrattar Lina. 

    Att delta med unghästar på Falsterbo är viktigt för ridcentret på Björnö, där verksamheten går ut på utbildning och försäljning av hästar och främst unga sådana. 
    – Det är jättebra reklam och även om hästarna kanske inte blir sålda direkt efter Falsterbo, så är det många människor som får se våra uppfödningar på sådana evenemang och kanske tänker på oss nästa gång de är på jakt efter en häst, resonerar Lina. 

    Det blir en del telefonsamtal när man jobbar med att utbilda och sälja hästar.
     
    Tillfälle att lära

    Men det är inte bara för att göra reklam som familjen Sandén åker till Falsterbo. Lina berättar att de åker dit även om de händelsevis inte skulle kvala några hästar. 
    – Det är folkfest, underbar stämning, shopping … och så är det ju ett jättebra tillfälle för mig att få se ridning i världsklass också. Klasser som man annars sitter framför TV:n och tittar på. 

    Lina reflekterar även kring att Falsterbo kan ha betydelse för henne som ryttare när det kommer till erfarenhetsutbyte och nätverkande. Det blir lite snack i stallarna och man träffar både nya och gamla bekantskaper, men på frågan om ryttarfester och VIP-tält är något som lockar ger Lina ett mer tveksamt svar. 
    – Nja, alltså, det är ju kul att träffa folk, men om jag rider i Falsterbo räknar jag med att mina fina hästar ställer upp på mig, då måste jag finnas där för dem till 100 procent också.

    Text och foto: Caroline Johansson

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden