Reportage
24 maj 2016 08:00
Ridsportplus

Jonna Ekberg om vägen upp till toppen

Jobba med hästar utomlands, det är knappast ett liv i lyx och flärd. Det går inte att tro att det står fyra Grand Prix-hästar och väntar, säger Stephex Stables Jonna Ekberg.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    26-åriga Jonna Ekberg, vinnare i Scandinavium, slog igenom med dunder och brak i fjol. När det i år var dags för Gothenburg Horse Show var hon given i den svenska laguppställningen.

    Den positionen har hon jobbat hårt för, i sex år. Nu vill hon uppmana fler unga svenskar att ta sig utomlands, men samtidigt understryka att det knappast flyger in stekta sparvar i munnen på ungdomarna.
    – Jag har bott i lastbil i två och ett halvt år, jag har kört lastbil över hela Europa. Jag har mockat, ridit in unghästar, jag har ridit dumma hästar och snälla hästar, säger hon.
    – Det är så man får börja och man måste stå ut. Dels med att flytta utomlands och lämna familj och vänner, dels med att ta för sig och att ta emot kritik på rätt sätt. På det viset bygger man upp ett positivt rykte kring sig själv.

    Dåliga exempel
    Jonna har sett exempel på hur ungdomar inte får agera.
    – Det var en som tyckte att Internet var för dåligt på anläggningen där han bodde, så han slutade efter några månader. Man lär sig inte rida via Internet.

    Att vara tjej är heller inte det lättaste nere på kontinenten. Jämställdheten har inte kommit lika långt som i Sverige.
    – Därför måste man bevisa att man kan jobba, och att man kan rida bra. Många tjejer har förstått detta och därför har svenska tjejer bra rykte. Jag har själv två svenskor i mitt stall, Isa Hjortsäter och Lovisa Munther.

    Började på ridskola
    Jonna började rida som sexåring på ridskolan hemma i Linköping och fick sina första ponnyer när hon var runt tolv. Med Ix de l’Aune tog hon SM-medaljer och red EM. Som 16-åring gick hon över till stor häst och köpte bland andra Chawa från Fredrik Gustafsson.
    – På Chawa red jag upp till 1,50-klasser. Det var en perfekt junior- och young rider-häst som jag lärde mig mycket på, minns hon.

    Efter gymnasiet tog Jonna sitt första utlandsjobb, hos James Davenport och Angelie von Essen i England.
    – Där red jag mycket fina unghästar, de flesta uppfödda av James föräldrar.

    Ville till kontinenten
    Tanken var att hon skulle stanna sex månader. Det blev ett år.
    – Jag trivdes i England men när jag fick jobb i Belgien, hos egyptiern Abdel Said, tänkte jag att det var bra att komma ner mer centralt på kontinenten. Det var bra hos Abdel Said. Jag tog fram många unga hästar, det som jag älskar mest att göra. Över huvud taget är det roligt att producera sporthästar, även äldre. Det är sällan jag har en häst som inte kan bli bättre. Alla hästar förtjänar en chans.

    Efter två och ett halvt år hos egyptiern ringde Stephan Conter på Stephex Stables.
    – Men jag sade att han fick ringa några veckor senare. Jag hade lovat Abdel att rida i Spanien.

    Tävlar mycket
    Conter ringde igen, och sedan maj 2014 har Jonna Ekberg ingått i Stephex Stables team.
    – Jag tävlar 49-50 helger om året. Jag har sååå många rundor i kroppen. All erfarenhet man får på banan är bra erfarenhet, varje gång.

    Hennes arbetskamrater heter Daniel Deusser (trea i världscupfinalen i år), Lorenzo de Luca (italienaren som också är Jonnas pojkvän) och Petronella Andersson.
    – Man lär mycket bara av att se bra ridning varje dag. Vi har ett väldigt fint samarbete. Det kan hända att Deusser ber mig att ta med några av hans hästar på tävling, om han är i väg på en annan tävling, berättar Jonna.

    Känner stöd från Sylve
    Hon är inga som helst planer på att flytta hem utan ser i stället en framtid där hon har eget, kanske i Belgien.
    – Jag vill ju vara tävlingsryttare, ha egen sponsor/hästägare. Drömmen är att rida mästerskap, vara etablerad på riktigt i landslaget. Så här långt känner jag stort stöd från Sylve (Söderstrand). När jag var reserv vid nationshoppningsfinalen i Barcelona fick jag nypa mig i armen. Här var jag, som reserv till mina förebilder. Det är verkligen en omgivning man växer i.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden