Reportage
10 maj 2016 08:00
Ridsportplus

Mikaela fixar i stället för att gnälla

Mikaela Rautio är kusken och hästkvinnan som får saker att hända. Antingen det gäller den egna sportkörningskarriären eller att fixa fler tävlingar i en kalender som i år är extra tunn.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport möter Mikaela på tävlingsplatsen Dorthealyst i Danmark. Det är maratondag och hon och new forestvalacken Fredriksbergs Aragorn har precis avverkat sin första gemensamma start i svår klass.
    – Jag är verkligen jättenöjd, allt fungerade bra och Aragorn var pigg och glad hela vägen.
    Tävlingen var också kval till det svenska mästerskapet i september och efter en fin och jämn insats med en total tredjeplats är också Team Rautio klara för start i Göteborg.
    Innan Mikaela mötte Aragorn handlade det mest om fjordhästar. Hon har tävlat i sportkörning sedan 2008, oftast med fjordstoet Fortuna Grönkulla. Att det sedan blev new forest var mest en slump och yttre påverkan, det fanns inackorderade new forestponnyer i stallet.
    – Fick ett tips av parkusken Marie Nilsson, som också har new forest, om Aragorn och jag högg direkt. Något som jag verkligen inte ångrat. Nu har vi kämpat tillsammans i två och ett halvt år.
    Hela tiden medan vi pratar står ponnyn bredvid och betar. Han är vacker, han är gul med ljus man och svans och han är helt klart medveten om sin utstrålning. Det här är en ponny som man tittar två gånger på. Pappa heter Fredriksbergs Kavat och morfar är Smedshults Cavat.
    Mikaela bor två mil utanför Vetlanda och dit har hon också lockat två tränare från Holland, Rudolf Pestman och Tonni Casemaier, som har betytt mycket för hennes utveckling i sporten.
    – Vi hörs väldigt ofta, de har koll och det är verkligen guld värt.
    Båda kommer också till Sverige varannan månad och håller kurser för alla svenska kuskar som vill hänga på.
    Mikaela har hittat kärleken i körningen på flera olika sätt. Inte minst till groomen Sonny Svensson som har gått från gammal kompis till sambo och en självklar del av teamet.
    – Han blev varnad redan från början, berättar Mikaela. Så att han skulle veta vad han gett sig in i.
    Men det här med att fixa fler tävlingar då?
    – Jo, parkusken Eva Ottosson och jag pratade om att det fanns så få tävlingstillfällen i år. Och vi kom snabbt fram till att då får väl vi fixa något då. I stället för att bara gnälla.
    Eva och Mikaela satte igång direkt och i mitten på maj är det dags för Smålandsdraget, en stor tävling på och runtikring Vaggeryds travbana. Från medelsvår klass till elit. Bakom arrangemanget står Vetlandaortens Ryttarförening och Oskarshamns Ridklubb, alltså Mikaelas och Evas hemmaklubbar. Mycket jobb är det ju alltid med att arrangera en körtävling men det avskräckte inte.
    – Vi har roligt ihop och vi ser möjligheter i stället för svårigheter, menar Mikaela.
    De har också fått mycket god respons, inte minst från sponsorer som gärna hänger på och hjälper till.
    – Vi måste ju göra något för att få in fler i sporten annars överlever den ju inte, påpekar Mikaela. Det gäller att så så många frön man kan.
    Tävlingsledare i Vaggeryd bli en annan kusk, Ulrika Wass. Både Mikaela och Eva tänker hinna med att tävla själva också.
    – Striden står, förutom om många fina priser, även om en biljett till att få köra i Falsterbo i sommar. Och vem vill inte det?
    När detta skrivs är det några dagar kvar innan Vaggeryd återigen fylls av de bästa vi har i svensk sportkörning. Det kan bli riktigt spännande.

    Text och foto: Eva Österlund

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden