Reportage
1 juni 2016 08:00
Ridsportplus

Robotgräsklippare – rena rama hästskräcken

En robotgräsklippare kan få en häst att drabbas av fullständig panik, trots att den är både liten och tyst. Det som skrämmer är att roboten inte reagerar när hästen försöker kommunicera med den, säger etologen Malin Axel-Nilsson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Plötsligt dök en oväntad fara upp på min och fuxens vanliga skrittrunda. I en trädgård rörde sig en robotgräsklippare, och min häst såg den på långt håll. Hon stannade och tittade, vi fortsatte framåt och hon följde den med blicken.

    När roboten fortsatte röra sig omväxlande mot oss och från oss blev hon mer och mer panikslagen, och till slut fick jag hoppa av och leda förbi en darrande häst. Samtidigt hade husägarna kommit ut och stängt av roboten.

    Roboten kommunicerar inte
    Vad var det med roboten som skrämde hästen så? Etologen Malin Axen-Nilsson har forskat i hästars beteende och kan förklara.
    – Roboten kör sitt eget race, utan att kommunicera eller skicka några signaler som hästar kan tolka. Hästar är väldigt känsliga för reaktioner, och när de går bakåt för att skapa avstånd väntar de sig en reaktion på det. Om ni hade mött ett djur hade det stannat upp, tittat och väntat in en reaktion från hästen för att sedan agera utifrån det. Så gör inte en robotgräsklippare.

    Att aldrig låta hästen vinna när en fara dyker upp är en sanning som Malin Axel-Nilsson inte skriver under på.
    – Säkerheten måste gå först. Blir det för farligt att försöka få hästen förbi något så är det bättre att vända. Dessutom blir det en negativ upplevelse för hästen om du blir för hård mot den. Samtidigt är det viktigt att återvända till situationen och lösa den, kanske med en medhjälpare eller en annan häst som hjälphäst.

    Vänj hästen i små steg
    Det går att vänja hästen vid robotgräsklippare, men det får ske i små steg, enligt Malin Axel-Nilsson.
    – Börja helst med en stillastående klippare, för att sedan sätta igång den. Det är viktigt att miljön är lugn utan andra orosmoment som bilar, hundar eller barn. Beröm hästen för varje framsteg, och kom ihåg att hästen måste vara lugn och mentalt tillgänglig för att ta emot träningen.

    Malin Axel-Nilsson är inte förvånad över att hästar kan få panik över robotgräsklippare.
    – Själv har jag haft en liknande upplevelse med barn som hoppar studsmatta. När de studsar upp och ner är det också en helt irrationell och hotfull upplevelse för hästen. Jag fick be barnen sluta hoppa, men då höll det på att bli tokigt när de i stället sprang fram och ville klappa hästen, säger Malin Axel-Nilsson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden