Reportage
11 maj 2016 13:30
Ridsportplus

Sara Grönvall om tiden efter olyckan

Det var den 30 mars som olyckan var framme för Sara Grönvall, dressyrryttare och unghästutbildare som bor i Rimbo. Hon skulle hjälpa till med en elevs häst, men hann inte mer än över halva ridbanan innan det small till.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sara Grönvall och hennes elev red samtidigt på ridbanan och Sara erbjöd sig att hjälpa till genom att sitta upp på elevens häst.
    Jag lade om skänkeln, inte alls mycket, men det var tillräckligt, berättar Sara.
    Hästen reste sig rakt upp, föll baklänges och landade på Sara. I fallet hann hon tänka att hennes dotter, som när det hände var nästan åtta månader gammal, skulle få växa upp utan sin mamma. Sara fick spendera 12 dagar på Karolinska Universitetssjukhuset med fyra frakturer på bäckenet och inre blödningar och flyttade sedan hem till sin mamma.

    Jag ville inte gå hem, då skulle det bli verkligt, säger hon. Det har varit väldigt jobbigt mentalt att jag inte har kunnat ta hand om min dotter, inte bära henne eller någonting.

    Uppe ur rullstolen
    Men hem åkte hon till slut ändå och har suttit i rullstol fram till gårdagen då hon var på återbesök hos läkaren och fick positiva besked. De 9-12 månader det beräknades ta innan hon fick sitta i sadeln igen ändrades till sex och hon får redan nu börja gå med kryckor.

    Jag blev nästan så glad så jag började gråta. Det känns som när man vunnit en tävling! Helt plötsligt ser jag ett slut på det hela, säger Sara.

    Lämnat bort hästarna
    Planerna att kvala den sjuårige Maddox till championatet i Flyinge i höst och att debutera Intérmediaire I med åttaårige Robert De Niro har fått skjutas upp. Sara hade inget annat val än att lämna bort dem till en annan ryttare för att de ska fortsätta vara i fas. För tillfället står de hos vännen Emelie Brolin, som direkt erbjöd sig att hjälpa till.

    Det känns fantastiskt att man har vänner som ställer upp på det sättet, nu vet jag att hästarna kommer må bra.

    Sara och egna hästen Robert De Niro. Foto: Kim C Lundin

    Sara vet inte exakt när hon kommer få rida igen eller hur hon kommer känna när det är dags, men tror att det kommer vara nervöst. Hennes egna hästar är som tur är stabila. Men en sak är hon säker på.
    Jag kommer inte sitta upp på någon annans häst mer efter det här.

    Ska gifta sig
    Det finns dock ett ljus i tillvaron för Sara. Hon och sambon Tim firade två år tillsammans nyligen och han passade på att överraska med att fria.

    Det var väldigt otippat, men han tyckte vi skulle passa på eftersom det här hade hänt. Jag blev jätteglad! Nu blir det lite att planera till nästa år, säger Sara glatt.

    Sara tillsammans med dottern Lina, som var den som vidarebefordrade sin pappas frieri till Sara genom en lapp och en mystisk ask.

    Sara skrev om sin olycka i ett uppmärksammat blogginlägg, läs det här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden