Reportage
26 maj 2016 08:00
Ridsportplus

Tove Melin tar hand om räddningshästen SHV Gandalf

Med hjälp av namnkunnigt hästfolk tillika ryttarprofiler vill Svenska Hästars Värn (SHV) marknadsföra sig mot den större publiken och berätta om sin verksamhet. En av de som engagerat sig är dressyrryttaren Tove Melin.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan början av maj står den tioåriga valacken och räddningshästen SHV Gandalf i det Melinska stallet på Henriksdals Gård i Blentarp.
    – Jag blev jätteglad när föreningen ringde och frågade om jag ville hjälpa till. Jag har alltid haft ett stort hjärta för hästar och vill gärna kunna bidra till hästars välbefinnande på något vis. Det kan jag göra här, säger Tove Melin som nu ska rida och utbilda den omkring 170 centimeter höga skimmelvalacken.

    Ska visas på Ryttar-EM
    Målet är att Tove för SVH:s räkning ska visa upp honom i samband med Ryttar-EM i Göteborg nästa år. Men än så länge tar både Gandalf och Tove det lite lugnt. Ett fodervärdsavtal är upprättat och man får se vad som händer under resans gång, även om Tove ser viss potential i hästen. Han har ett bra steg och Tove berättar att han rör sig lätt och ledigt vid longering.

    – Jag tror det finns mer när man väl får honom framåt. Just nu förstår han inte riktigt vad det är vi vill. Tittar man på hans tänder så ser det ut som om han blivit riden tidigare men vi börjar från noll ändå, säger Tove som dagen efter vårt samtal ska lägga på en sadel på Gandalfs rygg för första gången.
    – Kanske prova att hänga lite. Vi får se. Han är ju fortfarande omusklad och lite tunn men han kommer att bli fin, det är jag säker på.

    Omhändertogs i Järna
    SHV Gandalf är en av de sju hästar som omhändertogs av Länsstyrelsen i samband med det omtalade fallet i Järna i vintras. Den tioåriga valacken placerades tillsammans med sin mamma i ett av Svenska Hästars Värns akuthem i Skåne vars ägare, Charlotta ”Lotta” Arvidsson, var den som senare kontaktade Tove.

    Lotta brinner för arbetet med räddningshästarna och är en av de drivande när det gäller att hitta känt hästfolk som vill engagera sig. Syftet är att sätta ljus på räddningsverksamheten och tala om att Svenska Hästars Värn finns. Det kan handla om allt från att bli fodervärd, som Tove, till att erbjuda gratis träningar eller annan typ av engagemang.
    – Det är många som vill engagera sig; bloggaren Silverbjälke och tränaren Jannica Wadell för att nämna några, säger Lotta som redan under kommande vecka räknar med att ha ytterligare kända namn på listan, både inom hästvärlden och näringslivet.

    Tar en dag i taget
    Vad som händer med Gandalf efter Ryttar-EM är lite oklart. I dagsläget ser det ut som om han kan bli kvar hos Tove, som foderhäst, precis som alla SHV:s räddningshästar. Föreningen ser helst att deras räddningshästar blir kvar hos sina fodervärdar livet ut.
    – Det är en fin häst. Vi tar en dag i taget, säger Tove lugnt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden