Reportage
31 maj 2016 08:00
Ridsportplus

Tuva är EM-ponnyn Bonnie Bees nya ägare

Fjortonåriga Tuva Rosencrantz har hjälpt till att rida Bonnie Bee i månader, ovetandes om att hon testades som potentiell ny ägare. Nu är hennes dröm om att få äga en av Sveriges bästa fälttävlansponnyer uppfylld.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För ponnyekipage som tävlar internationellt brukar det året ryttaren fyller sexton innebära det sista tävlingsåret tillsammans. Så även för Saga Suovanen och Bonnie Bee, ett av Sveriges EM-ekipage i fälttävlan från förra året. I år var det dags att hitta en ny ryttare.

    Saga och Bonnie Bee bor på Färingsö utanför Stockholm, precis som Tuva Rosencrantz. Sagas mamma Ulrika Fåhraeus, känd under bloggnamnet Ponnymamman, ville inte lägga ut Bonnie på annons och hemmet var det viktigaste av allt. Ulrika och Saga visste hur Tuva red, eftersom de ibland stötte på varandra på träning och tävling när Tuva red sin C-ponny Cristalls Sambuca, och tyckte hon kunde vara en passande ryttare till Bonnie.

    – Ulrika ringde mamma och frågade om jag ville hjälpa till att rida i gång Bonnie efter hennes vintervila för att hon skulle kunna provridas om någon var intresserad, säger Tuva.

    Tuva och Bonnie har redan hunnit starta några tävlingar. Foto: Mi Ritzén

    Blev förälskad
    Tuva tackade ja och under en period åkte hon hem till Bonnies stall och red henne 3-4 dagar i veckan, helt utan tanke på att det kunde vara för eventuellt senare köp. Tuva blev snabbt förälskad i sagoponnyn. Lagom till påsk fick hon åka med Saga till Tågarp för hennes och Bonnies första fälttävlansstart ihop. Efter tävlingen stannade de kvar i Skåne över hela påsklovet och tränade.

    – Jag tror Ulrika hade en baktanke där hela tiden om att vi kanske skulle köpa henne. Men det var nog inte förrän efter påskveckan i Tågarp som jag fattade att det här kanske faktiskt händer på riktigt, säger Tuva.

    I lördags flyttade Bonnie äntligen hem till Tuva, och för henne är det en dröm som gått i uppfyllelse. En dröm som fanns där redan innan hon började hjälpa till med att rida Bonnie.

    – Det känns helt fantastiskt. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta det, att jag ska börja kalla Saga och Ulrika för före detta ägare och att Bonnie är en del av vår familj nu, säger Tuva.

    Bra lösning
    Situationen verkar ha löst sig på bästa sätt för alla parter. Bonnie står numera tio minuter från sitt gamla hem och de nuvarande och förra ägarna har en väldigt bra kontakt. Tuva får hjälp av Saga med coachning på tävlingar och med tips och råd.

    – Saga är ju så klart jätteledsen över att behöva lämna Bonnie, de utvecklades ju verkligen tillsammans och känner varandra utan och innan. Men vi bor ju nära och Saga är en i teamet. Det är tack vare hennes hjälp som jag och Bonnie har lärt känna varandra så fort, säger Tuva.

    Sin C-ponny Sambuca måste Tuva sälja. Hon hinner inte med mer än en häst utöver skolarbetet och vill lägga all sin tid på satsningen med Bonnie. Rosencrantzs har inte heller lagt ut någon annons, utan Tuva har använt sig av Facebook för att försöka hitta en lämplig köpare.

    Tuvas C-ponny Cristalls Sambuca är till salu. Hon hinner inte med två ponnyer. Foto: Vera Häggström

    Höga slutmål
    Målen för det kommande året är ganska försiktiga, Tuva vill lära känna sin nya ponny ännu bättre och klara några fler kval. I sommar ska hon spendera en månad i Skåne tillsammans med Bonnie Bee, först i Flyinge för träning för Janne Jönsson och Piia Pantsu, följt av fälttävlansveckan med stil-SM i P90.

    Därefter blir det ytterligare ett par veckor av träning hemma hos en kompis på dennes gård innan de vänder hem mot Färingsö igen. För nästa år är målen högre.

    – Jag vill komma med i landslaget och drömmålet är att få rida EM. När man får rida en så fantastisk ponny så måste man ju satsa, säger Tuva.

    FAKTA I KORTHET

    Ryttare: Tuva Rosencrantz
    Bor: Färingsö
    Ålder: 14 år
    Tävlar för: Årsta Runsten
    Tränar för: Dressyr för Linn Regild, hoppning för Helena Persson (som bor på Ekerö, alltså inte samma Helena Persson som rider i landslaget) och terräng för bland annat Ulf Johansson, Janne Jönsson och Piia Pantsu.
    Har ponnyerna: Bonnie Bee, sto, kategori D, född 2004, e Shamrock Rembrandt, uppf Djuvanäs Stuteri och Cristalls Sambuca, valack, kategori C, född 2007, e Hoppenhofs Jop, uppf Christina Isoaho

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden