Reportage
22 juli 2016 11:00
Ridsportplus

Elsa – på väg till ponny-EM

Elsa Johansson har en spännande uppgift framför sig – hon ska rida i det svenska EM-laget i hoppning på ponny-EM i Vilhelmsborg i Danmark i augusti.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Min tränare Åsa Hellström har hjälpt mig att hitta båda mina ponnyer på Irland, berättar Elsa.

    Skimmeln Castlecomer Man red hon på gräsbanan i Vetlanda under midsommarhelgen som en bra förberedelse inför Falsterbo, och Ballygawleys Little Ferro var den som fick följa med till Ypäjä och nordiska mästerskapen en vecka senare.

    Castlecomer Man har Elsa haft i ett och ett halvt år.
    – Det är två väldigt olika ponnyer, säger hon. Skimmeln är yngre och hetare än den andra, men med mycket scope. Jag fastnade för den direkt.

    Svarta Ballygawleys Little Ferro, som kallas för Mikey, är mer erfaren.
    – Men lite segare, fast han har bra teknik. Så de har kapacitet på olika sätt.

    Blev samspelta snabbt
    Little Ferro har Elsa bara haft sedan i vintras, men de har snabbt blivit samspelta. Valacken är väldigt rutinerad och ingick i det irländska EM-laget i Malmö i fjol. Elsa gjorde en bra tävling i Drammen och vann sedan Grand Prix-klassen i 1,30 i Baltic Cup i Fredensborg i Danmark.

    Inför NM tyckte Elsa att chanserna för laget var goda. Hon såg Danmark som det största hotet, och Norge kunde överraska. Finland hade hemmaplan och viss fördel av det, så allt kunde hända. Sverige slutade på bronsplats och fick med sig en massa erfarenhet hem.

    – Ja, det gick fint i Finland, men jag hade lite otur, ett ner i första klassen och ett ner i sista, men annars fick vi till riktigt fina språng. Jag är också nöjd med skimmeln i Falsterbo trots ett stopp på ett räcke. Han har inte gått så många 1.30.

    Första EM:et
    Nu ser Elsa fram emot EM.
    – Det ska bli jättespännande, och vi har nog ett bättre lag än på länge. Hur det går för min egen del är svårt att säga, det är mitt första EM, men jag tror att vi har goda chanser. I helgen som gick var vi fyra svenskar i Vilhelmsborg och fick rida banan, som var danskt mästerskap, efter att danskarna hade ridit sin klass. Det var en bra förberedelse för oss och samma banbyggare som ska bygga EM-banorna, Bo Bak Andersen.

    Little Ferro var felfri på banan, som var en 1,35-bana. Övriga svenskar där var Ingemar Hammarström, Tilda Eldh och Mathilda Bohlin.

    Lärorikt med flera hästar
    Ebba rider även stor häst.
    – Det är jättelärorikt och utvecklande att rida olika ponnyer och hästar, säger hon, som förutom sina två D-ponnyer också tävlar två stora hästar som går 1,30–1,35. Det är hästar som hon så småningom ska satsa på till junior-SM, och hon hoppas kunna rida 1,35- 1,40 med dem till hösten.

    Elsa bor med sin familj på en hästgård utanför Västerås. Hon har stor hjälp av mamma Maria som har ridit i hela sitt liv. Elsa själv blev förstås uppslängd på en ponny så fort hon kunde sitta.

    – Jag fick ärva min kusins gamla B-ponny, en liten welsh mountain.

    Viktigt med dressyr
    Elsa tränar för Åsa och Eva Hellström, och då åker hon oftast till Kolbäck. Ibland tränar hon hos Gunnar Larsson. Markarbete för Emma Kåbring och dressyrträning för Mads Hendeliowitz.

    – Det är jätteviktigt med dressyrträning, det har gett mig mycket.

    Elsa har två äldre bröder, numera utflugna, och under en tid spelade de handboll, och då gjorde Elsa det också. Men nu för tiden hinner hon bara med sina ponnyer och hästar. Just nu är det fullt fokus på det kommande Europamästerskapet.

    – Thomas Fastéus är jättebra, han är med och stöttar och uppmuntrar, och satsar också på dem som är precis under landslaget.

    Vad händer sedan då, efter EM?
    – Jag tänker att ponnyerna ska väl säljas, säger Elsa långsamt.

    Det är ingenting hon riktigt vill tänka på just nu, men så småningom blir det full satsning på stor häst och juniorutmaningar.

    Fakta om Elsa Johansson
    Fyller 16 i år.
    Tävlar för Hamre RK.
    Bor på en hästgård utanför Västerås.
    Har två D-ponnyer: Castlecomer Man  (f -08, val, import Irland) och Ballygawleys Little Ferro (f -06 mörkbrun val irländsk sporthäst e Creevagh Ferro u Creevagh Down, import Irland).
    Två stora hästar: Shelter Cove (f -05 brunt sto e Cesano II-Coriano, imp Tyskland) och Amazing (f -05 brunt sto e Oklund–Concorde, imp Nederländerna).
    Uttagen till ponny-EM i hoppning i Vilhelmsborg i Danmark i augusti.
    Har nyss ridit NM i Finland och GP i Falsterbo.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden