Reportage
13 juli 2016 15:10
Ridsportplus

Så gör du rent transporten som proffsen

Den kostar en hel del i inköp och slitaget är tufft. Den fraktar våra fyrbeningar från A till Ŗ, ofta flera gånger i veckan, och körs inte sällan på både grus och gräs. Kanske förtjänar den lite extra kärlek åtminstone någon gång per år? Vi pratar om hästtransporten.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att tvätta hästtransporten behöver inte vara besvärligare än vad det är att spola av bilen emellanåt. Någon gång om året är det dock bra att göra det lite mer ordentligt. Det har du igen under resten av året.

    – Rent allmänt bör hästägarna bli bättre på att ta hand om sina hästtransporter. Att ta hand om sin transport är ett säsongsarbete att likna vid båt, säger Janne Bergström på RB Bilvård i Uddevalla och delar med sig av tips och råd inför årets storstädning.

    1. Avfettning
    Spraya direkt på den yta som ska göras rent men aldrig i direkt solljus eller på ett varmt underlag. Läs noga på förpackningen. De flesta avfettningsmedel ska läggas på torr yta.

    Undvik gummidetaljer och handtag och låsvreden. Där kan du i stället använda en svamp för att komma så nära som möjligt. Passa samtidigt på att ge däckens fälgar en omgång avfettningsmedel.

    Janne rekommenderar, med ett undantag, alkaliska produkter. De är lite snällare mot både transporten och miljön:

    – Men använd inte alkaliska produkter till en helt ny glasfibertransport! Ytan blir matt och du måste maskinpolera hela transporten för att få upp glansen igen.

    Ha rikligt med vatten i svampen när du tvättar.

    2. Spola
    Spola bort avfettningsmedlet. Använder du högtryckstvätt gäller det att inte gå för nära.

    – Ställ in vattentrycket och stå en liten bit ifrån. Det kan bli fula märken och om transportens sidor är gjorda av trä riskerar du att spola bort hela flisor. Jag ser ofta att man har försökt spola bort döda insekter med hjälp av högtryckstvätten och har gått så nära som möjligt. Det är då det blir märken. Låt i stället tvättmedlet ligga på och verka en stund innan du tvättar. Alkaliska medel löser insektslik bra.

    3. Tvätta
    Blanda tvättmedel och varmt vatten i en hink. Läs dig till mängderna på förpackningen. Ha rikligt med vatten i svampen när du tvättar. Var systematiskt för att undvika otvättade fält. Använd gärna ett schampo med vax i men planerar du att polera och vaxa transporten efter tvätt ska du använda ett schampo utan vax.

    – Taket fixar du genom att ta en stege och använda en teleskopborste som du kan koppla vattenslangen till. Då når du över hela taket utan att behöva flytta runt stegen.


    Teleskopborste underlättar när du tvättar taket.

    Tvätta även fälgarna. Använd gärna en borste för att komma åt bättre men spola först bort grus och annat som kan repa.

    4. Polera
    En trätransport med ruggade ytor poleras inte. En trätransport med släta ytor går att polera men det är svårt. En olackad aluminiumtransport ska inte heller poleras. Däremot går det utmärkt att polera en lackad transport i aluminium liksom de i glasfiber.

    Att polera för hand är fullt möjligt men Janne rekommenderar maskinpolering för den som har möjlighet. Arbetet blir enklare och slutresultatet bättre. Använd ett ganska milt polishmedel när du polerar och överdosera inte.

    5. Vaxa
    Vilken typ av vax du ska använda är en smaksak. Använd microfiberduk eller en ren frottéhandduk och byt ofta. Maskinvaxar du bör du använda ett krämigt vax med en mjuk trissa på maskinen. Efterpolera med lammullshätta.

    – En vaxad yta håller sig bättre och är enklare att hålla rent, konstaterar Janne.


    Använd alkaliskt tvättmedel invändigt.

    Tvätta transporten invändigt?
    – Plocka ut allt löst, lägg på alkaliskt tvättmedel på alla ytor, även taket, och låt verka en stund. Gå på med lagom tryck på högtryckstvätten. Har du en löstagbar gummimatta ger du den samma behandling, kanske med hjälp av en borste. Låt torka ordentligt innan du lägger in den igen.
                                                          
    Fler tips
    – Presenning bak? Prova avfettningsmedel om den är riktigt smutsig. Spola bort och lägg på alkaliskt tvättmedel som får verka en stund innan du tvättar. Använd svamp eller borste.

    Avfettningsmedel på presenningen bak är ett tips.

    – Gamla dekaler som du inte får bort? Värm försiktigt på dekalen med en värmepistol. Vaxa och polera efteråt.

    – Aluminiumfälgar? Vaxa dem också så blir de enklare att hålla rena.

    – Orkar inte? Att lämna in transporten till en firma för rekonditionering invändigt och utvändigt, det kostar från 2 500 kronor och uppåt.

    Tänk på miljön!
    Var försiktig med var du tvättar någonstans. Medlen kan innehålla ämnen som skadar både människor och miljö och vattnet från ditt tvättande räknas som avloppsvatten.  Enligt Miljöbalken är det inte tillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten. Åk helst till en gör-det-själv-anläggning.

    Text och foto: Anna Carlsson-Käck

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden