Reportage
13 september 2016 13:00
Ridsportplus

Astrid firar snart 20 år som Peders hästägare

Astrid Ohlin är ridskoletjejen som för nästan 20 år sedan blev hästägare åt en blivande OS-silvermedaljör. ”Det har gett mig jättemycket,” säger hon om åren som kompanjon till Peder Fredricson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Peder Fredricson och H&M All In tog OS-silver i Rio för drygt tre veckor sedan riktades mycket fokus på valackens ägare, Charlotte Söderström.

    Men bakom Peder Fredricson finns ytterligare en hästägare som har betytt mycket för hans karriär. Det är Astrid Ohlin som bland annat äger VM-hästen H&M Sibon (Sibon W-Baloubet du Rouet).

    – Jag och Peder har 20-årsjubileum nästa år, säger Astrid Ohlin och skrattar.

    1997 gick hon och några andra ihop för att köpa en tänkbar OS-häst i fälttävlan till Peder Fredricson. Det gick inte riktigt som det var tänkt med det hästköpet, men stockholmaren Astrid Ohlin hade fått smak för det här med att äga en häst som rids av en toppryttare.

    – Jag sa till Peder att han kunde höra av sig om det dök upp något intressant, säger Astrid Ohlin som inte hade något emot att ryttaren bytte gren så småningom.

    – Nej, det var bara bra tyckte jag. Det har varit så mycket olyckor i fälttävlan och nu när han är familjefar och så …

    Peder Fredricson hörde av sig Astrid Ohlin, och nu är den pensionerade läkarsekreteraren osäker på hur många hästar hon och Peder har tillsammans.

    – Det är sex eller sju tror jag. Vi har fått en del föl och så.

    Sibon är den mest kända av hästarna som duon har.
    – Det är en underbar häst på alla sätt. Vi får hoppas att han kommer tillbaka till tävlingsbanorna igen, säger Astrid Ohlin.

    Hon åker med Peder Fredricson på så många tävlingar hon kan, både inom Sverige och utomlands. Och har hon inte möjlighet att se tävlingen på plats blir det mycket webb-tv.

    – Jag har fått se så mycket bra ridning och skickliga ryttare under de här åren. Jag har fått vara med i sporten på en nivå som jag aldrig har kommit i närheten av som ryttare själv. Det har gett mig så mycket och är ett roligt sätt att ha nära kontakt med sporten, säger Astrid Ohlin som började rida på ridskola när hon var runt åtta år.

    Genom åren har hon haft flera egna hästar och red aktivt tills för bara några år sedan. När hon pratar om Peders ridning och hästhållning får hon något lyriskt i rösten:
    – Han har en sådan känsla för hästar och har ett sätt att tänka som är på hästens vis. Och han älskar verkligen sina hästar.

    Blev du förvånad över OS-silvret?
    – Nej, inte alls. All In är en otrolig häst som rids av en fantastisk ryttare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden