Reportage
26 januari 2017 17:00
Ridsportplus

Elitsoldater hjälpte Peder till OS-medalj

Peder Fredricson var ett under av koncentration under OS i Rio.
Det har hand bland andra de amerikanska elitsoldaterna Navy SEAL:s att tacka för.
”Man måste gå på instinkt, går man på känslor blir man svag”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Peder Fredricson var ingen nybörjare vad gällde OS, när han satsade mot medalj i Rio. Han deltog i fälttävlan redan i Barcelona 1992. Tolv år senare i Aten tog han silver i lag och blev fyra individuellt i hoppning. Men denna gång i Rio syntes hans fokusering till och med genom tv-rutan. Varifrån kom denna mentala styrka?

    Peder Fredricson och Magic Bengtsson i den första laghoppningen under OS i Aten 2004.

    Peder Fredricson och Magic Bengtsson i den första laghoppningen under OS i Aten 2004. Foto: Roland Thunholm 

    Lite kusligt svar
    – Det var nästan lite kusligt när jag frågade ”Hur känner du nu om du skulle bli nervös och stressad?” och han sade bara att ”Det kommer inte att hända”. Han är så j-a fokuserad, kommenterade Peders fru Lisen i Rio.
    Någon vecka senare tog Peder och H&M All In individuellt OS-silver, slagna med bara en halv sekund av guldmedaljören Nick Skelton/Big Star. Peder och ”Allan” var dessutom de enda som gjorde sex OS-rundor utan fel.

    Ett av de grepp som Peder tog inför Rio var att studera den amerikanska flottans elitförband Navy SEAL:s mentala träning. Månaderna före OS läste Peder böcker om hur dessa extremt tuffa kommandosoldater tränar, inklusive deras mentala förberedelser.
    Beteckningen SEAL syftar inte på sälar utan att dessa elitsoldater agerar både i vatten (Sea), i luften (Air) och på land (Land). Det var ett Navy SEAL-förband som landsattes i Pakistan och dödade Al Qaidas grundare Usama Bin Laden.

    Mental styrka ger övertag
    Tanken i flera av de böcker som skrivits av och om Navy SEAL:s är att den mentala styrka som de måste ha i fält kan användas av och ger ett övertag också för andra som ställs inför utmanande situationer. Det tog Peder fasta på i sina OS-förberedelser.
    – Jag visste att jag har en väldigt bra häst och att om jag bara inte gjorde några egna missar hade jag chans på medalj och guld, säger Peder om H&M All Ins förmåga.
    Den analysen inleddes redan då han fick All In vintern 2013–2014 och målet var redan då OS i Rio.
    – Alla ryttare vill bli bättre. Har man inte drivkraften att fundera över och arbeta med vad man kan utveckla hos sig själv blir man aldrig riktigt bra.
    – Man formar själv sin häst och sporten går hela tiden framåt – då måste man utvecklas själv.
    XXX

    Navy SEALS är den amerikanska flottans attackdykare och specialförband. Foto:americanspecialops.com

    Svårt att ta instruktioner
    Så varför blev ett av Peders utvecklingsfokus just mental träning? Sylve Söderstrand var förbundskapten när Peder vann lagsilver i OS och även SOK-coach i Rio.
    – Peder är en fantastisk ryttare, som tänker som en häst och nästan är en häst, säger Sylve.
    – Men på stora tävlingar, som VM 2014, har han ibland fått instruktioner som han sedan inte kunnat ta till sig och omsätta på banan. Så var inte fallet i Rio. Sylve säger att SOK:s mentala tränare Henrik Gustavsson haft en viktig roll i Peders utveckling.

    Läst idrottspsykologi och horsemanship
    Peder har också läst kända böcker om idrottspsykologi. En av dem syntes i Guldläge, ”Unrelenting” av basketlegenden Michael Jordans mentala coach. 
    Peder läste dessa böcker samtidigt som han kämpade med stora ryggproblem.
    – Jag läser rätt mycket, i olika ämnen, och jag läste en del om Navy SEAL:s, berättar Peder.
    Hur fick du tag på böckerna?
    – Jag beställde dem på nätet. Det har jag gjort de senaste tio åren. Om jag tycker att ett ämne är intressant läser jag in mig på det.

    Bland andra ämnen som Peder läst böcker om finns frihetsdressyr och horsemanship.
    Det började med att han var på Globentävlingarna och såg frihetsdressyr med en av de franska stjärnorna. Peder klurade då själv samtidigt över sin häst Cash In, som han hade svårt att få kontakt med.
    – Lorenzo hade en hel flock hästar som till exempel lade sig ner på kommando, helt lösa. Jag tänkte att det är inte klokt att jag har en häst som jag inte får kontakt med och han kontrollerar flera hästar helt lösa. Så jag blev nyfiken på principerna och bestämde mig för att gå på djupet med det. Det var nog ett år som jag höll på med detta.
    Var hittar man böcker om horsemanship och frihetsdressyr ?
    – Det finns mycket om natural horsemanship på engelska från USA, som jag beställde. Jag lyckades inte lösa mina problem med Cash In, men det var intressant att läsa om, och en del av det jag lärde mig har jag nytta av nu, inklusive med All In. 

    Mentalt förberedd
    Angående Navy SEAL:s konstaterar Peder att även om OS inte på något sätt har med krig att göra, är det en utmanande situation.
    – Man kan å ena sidan säga att man gör samma sak på OS som på en vanlig tävling inne på banan, det är ungefär samma hinder etcetera. Men det är inte som vanligt. Det är mycket mer uppmärksamhet från media, man är borta hemifrån längre och det är andra förutsättningar. Då behöver man vara förberedd mentalt.
    Bland det viktigaste som Peder lärt sig är förmågan att ha en ”av och på”-knapp. Det innebär att kunna koppla på och fokusera fullt ut när man ska prestera och sedan kunna slappna av fullt ut däremellan.
    – Det är rätt mycket dödtid på ett OS, konstaterar Peder.
    En annan lärdom Peder använde före och under OS är att vara i nuet och inte börja tänka ”om”.

    – Man måste gå på instinkt, går man på känslor blir man svag. Man får inte vara fylld av förhoppningar eller oro, utan gå in i ett nolläge, och gå på sin intiution, säger Peder i Guldläge.
    – Man ska inte hålla på och tänka på vad som hänt, eller vad som kan hända. Man ska bara vara i nuet och inte tänka på om det går bra eller dåligt.
    – Man ska inte heller försöka ändra på något i sista minuten eller tänka på vad de andra ryttarna gör, utan fokusera på sin egen häst i det ögonblicket och på banan just då, berättar Peder om vilka tekniker han lärde sig inför OS.

    Brett tankesätt
    Peder hade redan tidigare lärt sig att mental träning handlar om ett mycket brett tankesätt.
    – Mental träning handlar inte bara om att man inte ska bli nervös, utan en helhet, att komma framåt, ta nya steg, höja sig själv. Det är personlig utveckling och handlar också om hur man prioriterar.
    – Inom allt man håller på med ska man reflektera över hur man kan göra det bättre. Det kan gälla foder, den egna ridningen etcetera, förutom hur man fungerar mentalt.
    Han har också lärt sig att fastställa olika faser inför stora uppgifter som ett OS.
    – Man kan tala om utvecklingsfaser och prestationsfaser. I en utvecklingsfas kan man prova nya saker, till exempel testa ett nytt bett. Men i en prestationsfas ska man vara konsekvent, och inför ett OS varar prestationsfasen uppe-mot ett halvår.
    Peder red OS i fälttävlan redan som young rider 1992. Då var mental träning inte alls i fokus som i dag, konstaterar han.

    Peder Fredricsson, nyss hemkommen från OS i Rio, hyllas som en hjälte av beridna högvakten i Stockholm. Foto: Roland Thunholm.  

    Tänkte för många ”om”
    Den fyra år äldre fälttävlansstjärnan Pippa Funnell beskriver i sin självbiografi hur hon i slutet av 90-talet var tidig med att ta hjälp av mental tränare, via Englands motsvarighet till SOK:s spets- och talangprogram. Det var för att få hjälp att komma ur ett mönster då hon gång på gång låg i täten efter dressyren men sedan misslyckades i terrängen. Det var för att hon tänkte för många ”om” kring terränghindren, och i praktiken blev rädd.
    Hennes coach Lucy Heath hade just två av de infallsvinklar som Peder nämner. Det ena var att börja med att se över hela situationen kring ryttaren. Det andra var att i tävlingssituationen inte tänka en massa ”om” utan fokusera på hästen under sig.
    Efter den mentala träningen kom Pippa Funnells stora landslagsgenombrott, med dubbelt guld på EM 1999.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden