Reportage
29 januari 2017 20:30
Ridsportplus

”Jag kan förstå att det blir reaktioner”

FALLET EVA: Den kritiserade veterinärbesiktningen, som ledde till att tio hästar felaktigt omhändertogs, gav veterinären som utförde besiktningen tio nya kunder.
Anhöriga till kvinnan som blev av med alla sina hästar menar att jäv orsakade det felaktiga omhändertagandet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinären som gjorde den kritiserade besiktningen arbetar för Distriktsveterinärerna.

    Distriktsveterinärerna har ett avtal med Svenska Hästars Värn, SHV, där de omhändertagna hästarna placerades. Avtalet går ut på att Distriktsveterinärerna tar hand om -veterinärvården i SHV:s akutstall.

    Den felaktiga besiktningen ledde till att företaget som veterinären arbetar för fick tio nya kunder. Detta har flera i Evas närhet reagerat på och upplevt som en jässituation som skulle ha kunnat påverka besiktningen.

    – Jag kan inte riktigt se sambandet, att det skulle handla om någon egen vinning för oss. Men samtidigt kan jag förstå att det blir reaktioner, säger Thomas Svensson, biträdande chef på Distriktsveterinärerna.

    Han betonar att det inte är Distriktsveterinärerna som initierar den här typen av ärenden utan aktuell länsstyrelse.

    Sådana här ärenden är ofta känsliga. Vore det inte bäst att agera på ett sätt så att inga sådana här misstankar kan uppstå?

    – Jo, men man ska också komma ihåg att det inte är den besiktigande veterinären som beslutar om ett omhändertagande – det är det länsstyrelsen som gör. Beslutet är helt utanför veterinärens kontroll.

    Vidtog inga åtgärder

    Thomas Svensson är också chef för den veterinär som gjorde den kritiserade besiktningen, men han vidtar inga åtgärder efter erinran från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

    – Nej. Det här är mellan den aktuella veterinären och ansvarsnämnden. Det kan också vara på gång med ett överklagande av beslutet, säger han.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden