Reportage
30 januari 2017 05:30
Ridsportplus

Två års arbete bakom omhändertagandet

FALLET EVA: Madeleine Beckman är länsveterinär i Halland och har inte arbetat med det aktuella fallet. Men hon reagerade när nyheten om fällningen kom i Ansvarsnämnden och har satt sig in i det.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Madeleine Beckman vill framhålla att det aldrig bara är ett veterinärintyg som ligger till grund för ett omhändertagande.

    – Det här var ett fall som länsstyrelsen arbetat med i två år och så såg man att det akut blev mycket sämre på gården, säger hon.

    Ifrågasatt rättssäkerheten

    Ridsport har ifrågasatt rättssäkerheten vid omhändertagande och utdelande av djurförbud tidigare och har hittat flera fall där det inte handlar om djur som har lidit utan om andra saker, som till exempel djurägares ovilja att samarbeta med myndigheter.

    – Om en djurägare inte förstår vad vi menar vid besiktningar och med förelägganden, så förstår de ju inte heller varför deras djur blir omhändertagna. Det ligger i sakens natur.

    Omhändertagande rör ofta upp känslor. Det gäller både fall med djur som lider och inte får den mat och omvårdnad som de ska ha. Men också de fall där många i omgivningen kan intyga att djuren har haft det bra upprör.

    Madeleine Beckman tror att detta bland annat kan bero på att allmänheten inte förstår att det räcker med att ett enda djur lider för att samtliga djur ska omhändertas.

    – Djurägarna fastnar ofta i enskilda detaljer i besluten medan vi ser till helheten, säger hon.

    Hon tycker att länsstyrelserna arbetar på ett rättssäkert sätt vid omhändertaganden.

    – Men så länge det finns djurägare som uppfattar det som rättsosäkert är det inte bra. Vi får arbeta på att få besluten ännu tydligare.

     

    FALLET EVA: Detta har hänt

    2011

    Länsstyrelsen får in anonyma anmälningar angående Evas djurhållning och börjar göra oanmälda inspektioner. Eva får bland annat föreläggande om att bygga en ligghall till sina hästar och gör detta så småningom.

    Sensommaren 2013

    En ursprunglig skuld på 13 000 kronor som Evas och hennes tidigare make hade tillsammans leder till att Kronofogdemyndigheten säljer hennes gård på exekutiv auktion. Gården säljs till kraftigt underpris.

    November 2013

    Eva har hittat en gård att hyra och dagarna före flytten kommer en veterinär, utskickad av länsstyrelsen, och gör den besiktning som hen senare fick en erinran för. Samtliga 40 djur på gården besiktigades på ungefär en timme och ingen komplett dokumentation görs.

    November 2013

    Ett par dagar senare kommer polisen och omhändertar alla djuren på Evas gård, bland annat tio hästar.

    Eva körs och läggs in på psykakuten ett dygn medan djuren flyttas och låsen till det som en gång var hennes hem byts ut. I tumultet efter omhändertagandet blir Eva bestulen på sin dyrbara hästutrustning som fanns kvar på gården. Hästarna placeras hos Svenska Hästars Värn – en organisation som har ett samarbete med Distriktsveterinärerna där veterinären som gjorde den bristfälliga besiktningen arbetar.

    Vänner till Eva har kunna spåra två av de omhändertagna hästarna som nu är döda.

     

    Mars 2015

    Högsta förvaltningsdomstolen beslutar att inte ta upp Evas fall. Hon har då överklagat omhändertagandet i flera instanser utan att få rätt. I sådana här fall prövas inte själva saken och det går inte att inkomma med nya uppgifter. Rätten tittar enbart på att själva proceduren har gått rätt till.

    Sommaren 2015

    Av en slump får Eva reda på den besiktning som gjordes direkt efter omhändertagandet och att denna gav en annan bild av hästarnas status.

    November 2015

    Eva anmäler den veterinär som gjorde den första besiktningen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

    November 2016

    Eva hittas död i sitt hem. Dödsorsaken är vid denna tidnings pressläggning inte känd men enligt polisen finns det inga misstankar om brott.

    December 2016

    Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård anser att den anmälda veterinären inte har gjort korrekta bedömningar av hästarna och att flera av undersökningarna är bristfälliga. Hen får en så kallad erinran.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden