Reportage
5 februari 2017 09:01
Ridsportplus

Nya landslagsveterinären lever för ridsporten

I aktuella numret av Ridsport har vi träffat Rasmus Westgren. När han utsågs till ny landslagsveterinär var han väl förberedd för jobbet, erfaren både som veterinär och ryttare och med ett brinnande intresse för sporthästar. Läs mer om honom och hans planer.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I december blev Rasmus Westgren ny landslagsveterinär i dressyr och hoppning, ett uppdrag där han efterträder sin mentor Jonas Tornell. Han har redan varit biträdande landslagsveterinär på flera nationshoppningar och ser det som en stor fördel att han själv har tävlat mycket och vet hur ryttare tänker.

    Innan Rasmus Westgren utbildade sig till veterinär arbetade han flera år hos Paul Schockemöhle i Tyskland och i Holland som hoppryttare upp till 1,45-nivå. Han har också ridit bruksprov, 3-årstester, kvalitetsbedömningar, Breeders och liknande.

    De första åren som veterinär arbetade han hos Jonas Tornell i Spannarp, innan den egna kliniken Westgrens Sporthästklinik startades för snart två år sedan.
    – Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget. Förbundet gör en ny och långsiktig satsning och det är ett spännande gäng som har satts samman. Att Yogi Breisner med sina internationella erfarenheter kommer med som rådgivare känns intressant.


    Det här hoppgänget lär Rasmus Westgren jobba med…


    …och förstås de här dressyrryttarna likaså. Foto: Roland Thunholm

    – Förbundskaptenerna, förbundet och jag har haft en träff där vi drog upp riktlinjerna. För hoppryttarna väntar först nationshoppningarna där vi siktar på att hålla oss kvar i högsta divisionen och så EM i augusti, för både dressyr- och hoppryttare.

    Respekt för tidigare upplägg
    En landslagsveterinär har till uppgift att vara ett stöd för ryttarna och för förbundet på tävling.
    – Det gäller både rent praktiskt och att ha koll på regelverket. I Sverige har vi en generellt hårdare grundsyn på medicinering än FEI:s regler.

    – Mycket kommer att flyta på som tidigare. Jag har respekt för det upplägg som Jonas har haft under 19 år.
    – Sedan kommer jag att satsa mycket på kontakten med hästarnas vanliga veterinärer, samtidigt som jag finns som en resurs om ryttarna vill ha hjälp med något. Även om ryttarna har samarbete med duktiga veterinärer hemma är det bra att nya ögon ser på hästarna ibland. Det är mycket viktigt med en öppenhet kring hästarna och deras fysik.

    Viktigt lära känna ryttarna
    En annan del av jobbet är att åka med till internationella tävlingar.
    – Där är det viktigt att jag lär känna ryttarna och hästskötarna så att vi får en plan för varje häst, som kan ha individuella behov för att kunna prestera på topp.
    – En del av åtagandet är att hålla sig à jour med vad som händer inom veterinärmedicinen för sporthästar och närmast väntar en stor konferens i Amsterdam i slutet av januari. Jag ser också fram emot att skapa kontakt med andra länders landslagsveterinärer.

    När det är mycket som står på spel i tävlingssammanhang finns risken att ryttare kan överväga att ta till någon mirakelkur eller special-behandling för att uppnå det satta målet. Rasmus Westgren är klar över detta och aviserar raka rör.
    – Som veterinär håller jag mig till det som är vetenskapligt bevisat och för tävlingar finns det ett regelverk för vad man får göra och inte. Jag utgår från att ryttarna är så erfarna att de vet att all medicinering och alla behandlingar, både sådana som är utförda av veterinär och av andra yrkesutövare, sker på ryttarens ansvar.

    Brinner för sporthästar
    Rasmus Westgren brinner verkligen för sporthästar och att lära sig så mycket som möjligt om dem. För tillfället är han knuten till två veterinära vidareutbildningar: ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology) kring anatomi- och bilddiagnostik och en distansutbildning i Equine Sports Medicine vid universitetet i Dublin.
    – Vi stack ut hakan lite när vi döpte vår klinik till Sporthästklinik, just för att befästa Rasmus inriktning, berättar hans fru Emelie.


    Rasmus arbetade hos Jonas Tornell när han startade sin egen klinik. Foto: Lottapictures

    Skylten till kliniken står mitt i byn Farhult och leder besökaren till den typiska Skånegård som är familjen Westgrens hem och även inrymmer deras veterinärklinik.
    – Vi ville gärna bo på Kullahalvön och kände till Farhult. Redan när vi såg grusvägen upp mot gården kände vi att det var rätt. Vi blev förälskade i läget och gården direkt.

    Det var för drygt sex år sedan, medan Rasmus arbetade kvar hos Jonas Tornell. I maj 2015 öppnades kliniken, efter ombyggnation och ny inredning i stall och lador.

    Hypermodern digital röntgen
    Nu finns longeringsvolt under tak, löpargång och longeringsvolt på fast underlag och undersökningsrum. Bland utrustningen märks en hypermodern digital röntgen.

    – Vi har i regel öppet tre dagar i veckan, i övrigt är jag knuten till flera stora stall runt om i Sverige som jag besöker med jämna mellanrum, säger Rasmus Westgren.
    – Kliniken är basen i min verksamhet. Vi bor perfekt till både för kunder som vill ta sig hit och när jag behöver resa inom uppdraget.

    Rasmus Westgren tar sig an jobbet som landslagsveterinär med stor entusiasm och tillförsikt.
    – Det är som grädde på moset för mig att få vara med i de stora sammanhangen, när man är så ridsportintresserad som jag är.

    Fakta

    Fakta

    Det här reprotaget finns även att läsa i det aktuella numret av Ridsport.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden