Reportage
28 april 2017 13:53
Ridsportplus

”Mer rationell än emotionell i min uppfödning”

Han började som många andra med att betäcka sitt sto när hon tävlat färdigt. Efter en något skakig inledning på uppfödarkarriären har Mats Eriksson gått från hobbyuppfödare till framgångsrik professionell verksamhet på bara ett par år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mats Eriksson har tävlat Grand Prix-dressyr, dömer upp till Grand Prix och är flitigt anlitad tränare. Dessutom jobbar han som elitsamordnare för dressyren hos Svenska Ridsportförbundet. Men sedan ett par år kan han också sätta titeln uppfödare på visitkortet.

    – Det är på något sätt fantastiskt med avel, för det finns inga garantier och från början får man glädja sig åt en frisk individ. Men visst finns det fördelar med att vara insatt i den sport man vill producera hästar för, konstaterar Mats Eriksson.

    – Det började som för många andra, att jag betäckte mitt sto när hon hade tävlat färdigt. Men sedan bestämde jag mig för att göra en rejäl satsning och försöka göra det här mer ”på riktigt”.

    Mats uppfödarkarriär inleddes inte särskilt bra. GP-stoet Hickorys första föl dog i samband med fölningen. Därefter var hon svår att få dräktig och gick tom flera år. Men 2013 föddes ett välskapt föl, något som gav mersmak.

    – Jag är uppväxt med en familj som hållit på med travhästar och vi hade fölston hemma, så det var inte direkt en främmande värld. Men tidigare hade jag inte haft utrymme för att förverkliga drömmen om en seriös uppfödning.

    Mats fick bland annat stöd av sin mamma, som peppade honom till att investera i bra ston och satsa på drömmen som uppfödare.
    – Hon gick bort i cancer två år senare och det var nog därför hon tyckte att jag skulle våga ta steget vid det tillfället.
    – Man ska försöka följa sina drömmar innan det är för sent.

    Uttagen till bruksprov
    Tre välstammade ston köptes in. En hade diplom som 3-åring och en var dräktig. Tillsammans med Hickory bildade de grunden till Mats uppfödning.

    Och avelsarbetet har fått en bra start. Redan ur fölårgång två (född 2014) har Mats fått fram en förhoppningsvis blivande stjärna. Bioritmo (e Floricello u Genua for U e Ampère) rekommenderades i höstas till bruksprovet och i mars åkte Mats ner till Flyinge med sin guldklimp.


    Stallets stjärna, den 3-åriga hingsten Bioritmo (e Floricello-Ampère), är en häst som Mats och Jonas tror mycket på. Han har de egenskaper som Mats satt upp som mål med sin uppfödning. Foto: Roland Thunholm

    – Han har varit en fin häst hela tiden och har väldigt lätt för sig. Men nere på Flyinge blev det lite för mycket för honom med alla hingstar och den miljön, så vi avbröt provet då han inte alls kom till sin rätt.

    Nu är Bioritmo hemma och vilar. Det primära målet för Mats är inte att få fram en godkänd hingst utan det är i första hand högklassiga sporthästar han har som vision för sin uppfödning. Därför har han inte heller bestämt om han ska försöka visa Bioritmo igen eller om det blir tävling som gäller i framtiden.

    – Han är ju den där hästen som man vill ha kvar, utbilda och tävla de största klasserna på igen. Men vi får väl se, säger Mats med ett leende, och konstaterar att det i alla fall var ett skönt erkännande av verksamheten bara att få Bioritmo rekommenderad till provet.

    Måste vara rationell
    För det finns ett tydligt mål med Mats uppfödning – att få fram bra individer som kan gå långt på tävlingsbanan och att verksamheten ska gå runt och generera ett positivt resultat.

    – Därför har jag tvingat mig själv att vara mer rationell än emotionell i min uppfödning. Jag har lätt för att vilja behålla alla hästar. Men det är stora investeringar gjorda och därför måste hästar säljas varje år.

    Hittills har det gått bra. En del hästar är sålda redan som föl, vilket Mats tycker är en fördel då omsättningstiden blir kortare. De som inte säljs som föl utbildas och matchas för till exempel 3-årstester och kanske även tävlingsbanorna.

    Vet vad han vill ha
    Med sina kunskaper inom sporten, främst som domare och ryttare, har Mats en bra grund att stå på när det gäller att få fram ”rätt” hästar. Han har också en tydlig idé om vad han letar efter och vill ha fram.

    – Jag vill ha hästar som går att påverka, som har en dynamik i rörelserna och som är välbalanserade. För stora eller långsamma rörelser imponerar sällan. En bra häst har förstås också ett bra temperament.
    – Vi kan inte bara avla fram hästar som ett fåtal kan rida. Det gäller att få fram hästar med ett temperament och en ridbarhet som gör att de blir användbara.

    Han ägnar därför väldigt mycket tid åt att titta på olika hingstar och framför allt avkommor till dessa, innan han bestämmer sig för vad han ska betäcka sina ston med.

    – Clipmyhorse och Youtube är fantastiska kanaler där man kan se så många olika hästar och verkligen ha möjlighet att studera både hingstar och deras avkommor.
    – Där är det ibland en fördel att ha ridit och dömt mycket själv. Jag försöker sätta mig in i hur den här hästen skulle vara att rida, vad man skulle få för känsla på den.

    Mats har inga principer om att hingsten måste ha vissa prestationer innan den används. Han är inte rädd vare sig för att testa unga, oprövade hingstar eller använda sig av gamla hingstar.
    – Däremot får de gärna ha ett bra möderne.

    Bra bollplank
    Att omge sig med erfaret folk och att skaffa sig ett bra nätverk är också en betydelsefull del för att bli framgångsrik som uppfödare.

    För Mats del är sambon Jonas Johnson ett viktigt bollplank. Jonas som också har stor erfarenhet som uppfödare, ryttare och utbildare. Det blir dessutom mycket härstamningssnack och avelsdiskussioner med bland andra Jens Fredricson, eftersom både Mats och Jonas har Strömsholm som arbetsplats.

    – Det gäller att lyssna mycket, att titta på andra och våga fråga om man ska lära sig det här. Man får inte bli för självupptagen om man ska ha en chans att lyckas.


    Miss Noir (e De Noir-Andiamo) fick diplom som 3-åring och köptes in i februari förra året. Hon har tre föl sedan tidigare, bland annat ett som tagits ut till Elitfölauktionen. Nu är hon dräktig med Skovens Rafael. Foto: Roland Thunholm

    Seminstation
    Att våga tänka nytt och brett är också en bra egenskap. Mats utbildade sig till seminassistent och driver sedan 2015 en mindre seminstation i anslutning till Strömsholm. Genom ett samarbete med Lövsta stuteri har han också fått vara verksam i hantering och samling av de hingstar som är stationerade på Strömsholm, där de rids av Jens Fredricson och Daniel Svensson.

    – Men det får inte bli för stort. Förra året hade vi elva ston på station, det är rätt lagom. Och det ger förstås en extra känsla när man har varit med hela vägen, från tillverkning till fölning och sedan se dem växa upp, erkänner Mats.

    Utvärdera vid 50
    Omfattningen på avelsverksamheten är lagom stor just nu. Hur det blir i framtiden vet Mats dock inte riktigt. Allt utvärderas efter hand och det finns ett ”slutdatum”.

    – Jag har hela tiden sagt att jag ska ge det här en riktig och ärlig chans, och när jag fyller 50 ska jag utvärdera om det blir en fortsättning eller inte.
    – Men jag är stolt över att jag har gett mig in i det här och över vad jag har åstadkommit så här långt. Det är som en sorts fantastisk, galen passion att hålla på med hästar och uppfödning och det gäller att aldrig tappa sin nyfikenhet och vilja att utvecklas.

     

    Fakta: Mats Eriksson
    Ålder: 44 (fyller 45 den 14 november).
    Familj: Sambon Jonas Johnson.
    Bor: Strömsholm.
    De hästar som rids och utbildas står uppstallade på Ridskolan Strömsholms anläggning, medan avelsston och unghästar finns på en inhyrd gård ett par kilometer från Strömsholm.

    Fakta: Avelsston hos Mats Eriksson
    •Hickory, f -93 e Landprinz I-Cortez, uppf familjen Wiklert. Placeringar i Grand Prix dressyr.

    •Genua for U, f -10 e Ampère-00 Seven, uppf Ugglarps gård. Diplom som gångartstalang vid 3-årstest.

    •Divinity, f -05 e Blue Hors Don Romantic-Master, uppf Jeanette Joelsson. Diplom som gångartstalang vid 3-årstest. Dräktig med Van Vivaldi.

    •De Winsor, f -05 e De Niro-World Cup I, uppf Jörgen Nedergaard. Dräktig med Flambeau.

    •Miss Noir, f -05 e De Noir-Andiamo, uppf Stutteri Horsager. Diplom som gångartstalang vid 3-årstest. Dräktig med Skovens Rafael.

    •Donna Viva, f -01 e Don Schu-fro-Weltmeyer, uppf Sven-Åke Lindberg, äg Åsa Johansson.Dräktig med Fürst Jazz.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 13 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden