Reportage
16 april 2017 17:40
Ridsportplus

Välkommen hem till framtidens superstjärnor

För knappt fem år sedan slogs portarna till stuteri Peterhof upp och sedan dess har ägarna Arlette Jasper-Kohl och professor Edwin Kohl gett allt för att sätta Peterhof på dressyrkartan. Med den trefaldiga vinnaren i unghäst-VM, hingsten Sezuan, i stallet och samarbete med en av världens bästa ryttare, Dorothee Schneider, är målet nått.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vägen slingrar sig fram mellan kullar och dalar genom Moseldalen i västra Tyskland. Här, i den pittoreska byn Perl-Borg, med närhet till både Belgien, Luxemburg och Frankrike, ligger stuteri Peterhof.

    Hela anläggningen är inhägnad med ett högt staket och de stora grindarna öppnas bara för inbjudna. Utanför stallarna tar Michael Schmidt emot med ett stort leende. Sedan tre år är det han som ansvarar för hingststationen och det han inte vet om stuteriets hästar är inte värt att veta.
    – Peterhof var tänkt att bli stort redan från början. Det är en fantastisk anläggning. När bra idéer och god smak kommer samman med pengar, blir resultatet helt enkelt bra, säger han och slår ut med armarna.

    Klart på 15 månader

    De som hade både smak och ekonomin att göra verklighet av sina drömmar var makarna Arlette Jasper-Kohl och professor Edwin Kohl. För sex år sedan bestämde de sig för att bygga upp en exklusiv hingststation och blott 15 månader senare stod Peterhof färdigt.

    På 30 hektar mark stoltserar ett magnifikt stall med 22 boxplatser, uppvärmt ridhus, longervolt, stora dressyrbanor, flera bostadshus och rader av hagar med vitmålade staket. Arlette, som själv ridit sedan barnsben, arbetar som designer och det är också hon som haft det övergripande ansvaret för allt från stallbyggnadernas utformning till små detaljer som typsnittet på bokstäverna i ridhuset.

    Michael visar in i gymmet där vi hittar både vattenband och solarium som används flitigt. Trots att anläggningen rymmer allt man kan tänkas behöva, är området kompakt och avstånden korta.

    Stallet består av en lång gång med boxar, men varje avdelning går att stänga till för att ge en mer familjär känsla.

    Längst bort i stallet, i en egen avdelning, står hingstarna och för att behålla lugnet i stallarna får inga andra hästar passera här.

    Anläggningen, som står under bevakning dygnet runt, rymmer flera topphästar såsom Florett AS, tidigare tävlad av Patrik Kittel, liksom Silvano (som nu tävlas av Dorothee Schneider), Donna Unique (som ridits av både Kittel och Andreas Helgstrand), och inte minst en av världens just nu bästa unga dressyrhästar; Sezuan, som tränas och tävlas av Dorothee.

    ”En av världens bästa ryttare”

    Samarbetet med Dorothee startade för fyra år sedan och i dag är hon huvudansvarig för utbildningen av Peterhofs hingstar. Fyra gånger i veckan kör hon de 18 milen från sin egen anläggning för att rida hingstarna och enligt Michael kunde de inte vara mer nöjd med samarbetet.
    – Dorothee är en av världens bästa ryttare och hennes ridfilosofi passar bra ihop med vår. Hon sätter alltid hästarnas välmående i första rummet och jobbar aldrig med press utan är en känslig och mjuk ryttare. Hon rider väldigt bra helt enkelt.

    Santinus (e Sandro Hit) kikar ut för en nypa morgonluft. Alla hästar har rymliga ljusa boxar med ett fönster, förutom superstjärnan Sezuan som har två. Foto: Nathalie Lindholm

    Filosofin som genomsyrar Peterhof handlar om att få hästarna lyckliga. Samtidigt som anläggningen är exklusiv och hästarna välryktade, är det här inget stall där hästarna står på box dygnet runt. Omkring hela anläggningen löper en galoppbana där alla hästar regelbundet får chansen att springa av sig, och mantrat lyder: ”Hästarnas välmående först”.
    – Vi strävar efter kvalitet framför kvantitet, och hästarna måste ha ett bra liv här. Alla hästar går ut minst  sex timmar om dagen, det gäller alla hingstar också, förklarar Michael.
    – I slutändan handlar allt ändå om att hästar måste vara hästar. Hingstarna blir bättre mentalt av det här, de presterar bättre på tävling och de blir lättare att hantera när de mår bra. De har heller inga problem med att resa eller ridas med ston.


    18-åriga Silvano (e Florestan–Cocktail) ser ut att trivas i stallet och hälsar nyfiket på Ridsports reporter. Foto: Nathalie Lindholm.

    Han är inte speciellt oroad över att  hästarna ska skada sig och när frågan kommer på tal rycker han bara lätt på axlarna.
    – Vi oroar oss inte för skador. Problemet är inte skador utan snarare människors sätt att se på hur hästar ska hållas.
    – Vi vill vara flexibla och låta våra hästar arbeta på olika sätt för att hålla dem lyckliga och nöjda. Det mentala välmåendet är minst lika viktig som det fysiska.


    D’Avie är ett riktigt charmtroll som gärna myser en stund. ”Det mentala välmåendet är lika viktig som det fysiska”, säger hingstansvarige Michael Schmidt. Foto: Nathalie Lindholm.

    En blivande OS-häst

    Den viktigaste hästen i stallet just nu är Sezuan. Hingsten som vunnit tre unghäst-VM spås en strålande framtid tillsammans med Dorothee Schneider och Michael menar att han är en blivande OS-häst.

    Sezuan (e Blue Hors Zack-Blue Hors Don Schufro, uppf -Linette Jæger, Danmark) köptes via Andreas Helgstrand som 3-åring. Då ägdes han fortfarande till hälften av Helgstrand men så småningom köpte makarna Kohl loss hela hästen, ett köp som de inte har ångrat.
    – Det finns så vitt jag vet ingen lika bra ung hingst i Tyskland just nu, säger Michael och försäkrar att de inte har några tankar på att sälja hingsten.
    – Sezuan har en perfekt arbetsvilja. Han vill alltid jobba och jag har aldrig tidigare träffat en häst som alltid är på så bra humör. Han jobbar aldrig mot sin ryttare utan är alltid motiverad till 100 procent. Han är inte tittig eller osäker, utan går alltid fram överallt.

    Michel lyser upp när han pratar om den svarta hingsten och det går inte att ta miste på stoltheten i rösten.
    – Vår boss är ingen proffsryttare men hon kan rida honom i och med att han är så välriden och genuint trevlig att sitta på.
    – Något som är viktigt att påpeka med just Sezuan är att han inte har tränats till att bli den han är. Han är en naturbegåvning som rör sig spektakulärt även ute i hagen, säger han och menar att många hästar i dag rids till att bli stjärnor snarare än föds till det.
    – Du ser sällan en häst med tior på alla gångarter, men Sezuan är en sådan häst. Han är helt enkelt en superstjärna och jag har aldrig sett någon som honom förr.

    Michael Schmidt själv har en lång bakgrund som hingsthållare. Han föddes in i en ryttarfamilj och har arbetat med hästar hela livet. Under 15 år var han baserad på NRW:s stuteri i Warendorf, innan han startade egen verksamhet med bland andra hingsten Bellisimo M. 2014 fick han förfrågan om att ansvara för hingstarna på Peterhof och efter 18 år med egen verksamhet tackade han utan tvekan ja till utmaningen.
    – Det här var i samma veva som Sezuan kom hit. Det är inte rimligt att en amatör ska ansvara för en hingst som Sezuan och det hela gick snabbt. Jag fick ett samtal och sedan var jag här, minns han leende.

    ”Här finns en annan filosofi”

    Hittills har han inte ångrat sitt beslut och han beskriver Peterhof som en genomtänkt anläggning med toppstandard.
    – Vi har bra hästar, bra tränare och hela anläggningen håller en väldigt hög standard. Vi missar ingenting här utan är väldigt noga med alla detaljer.
    – Något jag personligen uppskattar är att vi inte har så många hästar.  I många stall finns det hundra hästar, men enligt min mening har du oftast bara möjlighet att göra det riktigt bra för ett tjugotal hästar. Resten hamnar under radarn.
    – Här finns en annan filosofi. Vi tar oss tid för alla hästar, inte bara när det gäller utbildningen. Vi vill lära känna allas personlighet. Det är därför vi tar ut dem på promenader, flera av våra hästar är ute och går eller betas fyra gånger om dagen.

    Ingen ekonomisk press

    Unghästarna börjar tränas från marken som 3-åringar och utbildningen får ta tid. Tack vare att det inte finns en ekonomisk press som gör att verksamheten måste betala sig, kan man träna hästarna i lugn och ro.
    – Vi säljer sällan hästar. Vår chef vill bara sälja hästar till bra stall där de får gå ut och där ägarna älskar sina hästar. Det är ganska ovanligt men så har de råd att vara avslappnade också, säger han med glimten i ögat.


    På utebanan anordnas regelbundet tävlingar. Runt anläggningen går också en galoppbana på 1,5 kilometer. Foto: Nathalie Lindholm.

    I dag är det visserligen Michael som ansvarar för hingststationen men ägarna är involverade i alla beslut som tas och de sitter ofta och diskuterar framtiden tillsammans.

    Gemensam lunch med tvårätters

    Gemenskapen bland de anställda värderas högt. Här samlas alla till tvårätterslunch varje dag. Foto: Nathalie Lindholm.

    Sammanlagt jobbar ett tiotal personer med hästarna på anläggningen och gemenskapen de anställda emellan är något som värderas högt. Alla anställda äter lunch tillsammans i huvudbyggnaden på gården. Mellan väggar som dignar av hästporträtt dukas långbordet varje dag upp med en tvårätters måltid.


    Madita Zudheide, här på Zardin Jr, jobbar sedan fyra månader på Peterhof. Foto: Nathalie Lindholm.

    En ryttare som slår sig ner vid bordet är Madita Zudheide. Hon har arbetat på anläggningen i fyra månader och kom hit tack vare att hon tävlade ett par hingstar åt Peterhof. I dag rider hon på heltid och hon stormtrivs.
    – Jag började i ett hoppstall och jobbade där i fyra år innan jag gick över till dressyrhästar. Nu ska jag framför allt ta upp unga hästar mot svår klass. Bundeschampionat är nästa steg för oss just nu, förklarar hon.

    Favorithästen i stallet är den 8-åriga  Sezuan-sonen Sam och hon beskriver honom som en väldigt speciell häst.
    – Han vill inte alltid göra samma sak som jag och det är en utmaning att rida honom. Han är precis som sin pappa, stark och speciell även om han är en riktigt bra häst. Det är viktigt att hästen har en stark personlighet. Jag tror att de behöver vara intelligenta för att fungera i den här sporten, säger hon innan det är dags att sadla nästa häst.

    Många danska kunder

    Nästa stora evenemang för Peterhof, när Ridsport är på besök, är tävlingarna i Herning, Danmark. Dorothee är där för att testrida och Sezuan är inbjuden till galashowen.
    – De ville ha oss redan för några år sedan och i år sa vi okej. Vi har många kunder i Danmark så det passar bra. I april anordnar vi en egen show här på Peterhof och sedan ska vi kvalificera mot Nürnberger Burg-pokal.

    Med kunder i hela världen börjar avelssäsongen för Peterhof redan i februari och den fortsätter ända till slutet av oktober.
    – Vi har mest färsk sperma men vi fryser också och skickar till bland annat Nordamerika. När vår säsong slutar börjar ju deras, förklarar Michael.

    Hingstarna hoppar på bocken fyra–fem gånger i veckan. Sezuan har 300–400 ston varje säsong, men enligt Michael är det inga problem för hingstarna att både ridas och gå i avel.
    – Sezuan tävlas inte så mycket och får tid att utvecklas i sin egen takt, förklarar han.
    – När Dorothee inte är här rider fru Jasper lite lätt gymnastiserande övningar för att hålla honom i form och sedan får han alltid ledigt en dag i veckan.  

    ”Går på magkänsla”

    Så vad kännetecknar en riktigt bra hingst för Peterhof? Michael lägger pannan i djupa veck och funderar en stund innan han svarar.
    – Först och främst måste de vara bra dressyrhästar. Det är viktigt att hitta en hingst med väldigt hög kvalitet, men hingstar som Sezuan hittar man ärligt talat kanske en gång i livet.
    – Jag går en hel del på magkänsla när jag väljer hingst, men i slutändan handlar det också om pengar. Vill du ha en riktigt bra häst så kostar det och du måste vara beredd att betala.

    Stammen är visserligen viktig men inte lika viktig som att hästen växer och ser spektakulär ut under ryttare.
    – Den är viktig när det handlar om avel men om hästen inte fungerar under ryttare spelar den ingen roll.

    Michael gör dock som de flesta andra erfarna uppfödare och lyfter fram vikten av ett bra sto.
    – För att få en bra häst måste du utgå från ditt sto. Stoet är väldigt viktigt, så se till att du har ett sto med bra stamtavla och egna meriter. Det är nummer ett.
    – Sedan gäller det att hitta en bra hingst till henne. När du gjort det tänder du ett ljus och hoppas, skrattar han och syftar på att det inte går att sticka under stol med att avel i viss mån trots allt också handlar om tur.

    Donna Unique har föl på gång

    Peterhof är hingststation i första hand, men visst föds här ett och annat föl ibland. Just nu står bland andra unghäst-VM-vinnaren Donna Unique med en avkomma vid sin sida.
    – Vi betäckte henne när hon var skadad och inte kunde tränas. Vi har några avelsston men vi försöker faktiskt minska ner vår egen avel. I och med att vi har hingststation känner vi att det passar oss bättre att köpa in föl och unga hästar från uppfödare vi samarbetar med.

    I dag finns det en viss förhoppning att Donna Unique, som varit borta från strålkastarljuset de senaste åren, kanske kan göra en comeback med Dorothee i sadeln, men Michael vågar inte hoppas på för mycket.

    Både Donna Unique och Sezuan var Patrik Kittels framtidshästar men 2012 avslutades samarbetet. Exakt varför har aldrig offentliggjorts. När frågan kommer på tal skruvar Michael lite på sig.
    – Jag vet inte exakt vad som hände men jag vet att det hade med Donna Unique att göra. Jag kan säga som så att i dag är mina chefer och Kittel trevliga mot varandra när de träffas ute på tävlingar. Det går så mycket rykten kring det där, säger han och skakar på huvudet. Jag tycker att han gjorde ett bra jobb med hästarna när han red här. Hästarna utvecklades bra och han var framgångsrik med både Silvano och Florett.

     


    Foto: Nathalie Lindholm.

    Peterhof

    Ägare: Makarna Arlette Jasper-Kohl och professor Edwin Kohl.

    Hingstansvarig: Michael Schmidt.

    Ryttare: Dorothee Schneider.

    Boxplatser: 22.

    Hästar i urval:

    • Sezuan f -09 (e Blue Hourse Zack-Blue Horse Don Schufro)

    • Florette f -97 (e Florestan I-Urofino)

    • Silvano f -99 (e Florestan-Cocktail)

    • Donna Unique f -04 (e Don Schufro-Falkland)

    • Sam f -09 (e Sezuan-Licotus)

    • D’Avie f -12 (e Don Juan de Hus-Londonderry)

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Fakta

    Kuriosa:

    Peterhof, som fick sitt namn av den tidigare ägaren till marken där anläggningen ligger, är anpassat för att vara så energisnålt som möjligt. Det finns planer på att bygga ett vindkraftverk för att driva anläggningen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden