Reportage
27 juni 2017 12:00
Ridsportplus

Målet: bli Sveriges bästa ridskola

I juni utsågs Upplands-Bro Ryttarförening till Ņrets hästarbetsplats 2017. Priset kommer mycket lägligt – till hösten öppnar ridskolan ett helt nytt stall med många smarta tekniska lösningar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Upplands-Bro utanför Stockholm tar ridskolechefen Agneta Dahllöf emot. Hon har precis fått reda på att ridskolan tilldelats priset Årets hästarbetsplats. Priset är ett stipendium som innefattar företagsrådgivning, teamutbildning för personalen samt två platser till valfri arbetsmiljöutbildning hos organisationen Prevent. Dessutom får Upplands-Bro Ryttarförening en tvådagars utbildningskonferens med övernattning för tio personer.

    Bakom utmärkelsen står Hästföretagarcentrum och Hästnäringens Yrkesnämnd. Syftet är att lyfta och vidareutveckla en arbetsplats som visar stor motivation för att utveckla både företagande och arbetsmiljö inom hästyrket. 
    Nomineringen till priset har skett genom att arbetsplatserna som velat söka har fyllt i en enkät med ett antal frågor på webben. Där-efter har en jury bestående av fyra personer inom hästnäringen satt sig ner för en överläggning. Totalt kom 30 fullständiga ansökningar in i år.

    ”Visar stor motivation”
    Med i juryn sitter Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst. 
    – Juryn har valt Upplands-Bro Ryttarförening för att de visar stor motivation att utvecklas och vara ett föredöme både som utbildningsplats i hästkunskap och som arbetsgivare, säger hon. 
    Katarina Hedström Klarin, vd på LRF Konsult, fortsätter. 
    – Vi vill premiera Upplands-Bro Ryttarförening eftersom de så tydligt lyft fram arbetsgivarrollen och ambitionen om att göra det bästa de kan för att utveckla verksam-heten och medarbetarna. Samtidigt har de en önskan om att genom stipendiet kunna lära sig mer och bli bättre.

    Ridskolan har funnits sedan 1985 och har drygt 400 uppsittningar varje vecka i den ordinarie lektionsverksamheten.
     
    Agneta Dahllöf har arbetat på ridskolan i Upplands bro sedan 1988. Foto: ELin Stahre

    – Vår målsättning är att vara Sveriges bästa ridskola, en plats för alla och vi arbetar därför aktivt med mångfald inom verksamheten, berättar Agneta Dahllöf. 

    Totalt finns elva ordinarie anställda i verksamheten plus timvikarier, men personalomsättningen är låg. 
    – De som jobbar här har varit på ridskolan väldigt länge, själv har jag jobbat här sedan 1988, fortsätter hon.

    Snart dags för inflytt
    Just nu ligger ridskolan mitt i en stor byggarbetsplats. Plakatet som sitter uppsatt på fasaden vittnar om att en storsatsning håller på att ske. Under sommaren ska ett helt nytt stall stå klart på anläggningen och det gamla ska tas ur bruk. 
    Ridskolan hyr byggnaderna av kommunen, som har satsat ordentligt på ridsporten. 
    – Först byttes belysningen i ridhuset ut och därefter påbörjades bygget av stallet, förklarar Agneta. 
    – Det gamla ridskolestallet har varit i bruk i många år så vi är otroligt glada över att få påbörja höstterminen i ett helt nybyggt stall med smarta lösningar. 

    Personalen trivs
    Att personalen trivs i verksam-heten visar även de två hovslagarna prov på. 
    – Båda har skott åt oss i nästan 25 år. Så när det nya stallet skulle ta form fick även de vara med i planeringen och tycka till om hur hovslagarplatserna skulle utformas.
    Högt i tak, breda stallgångar och rymliga boxar. Hela det nya stallet kan besködas från ovanvåningen genom ett fönster vid personalutrymmena. Foto: Elin Stahre 

    Det nya stallet rymmer 48 boxar, har högt i tak och breda stallgångar med ett tyst gummigolv. Under hela bygget har ridskolan fått vara delaktig i stallets utformning. 
    – Vi har tillsammans hittat lösningar som underlättar vårt arbete med hästarna, både ur arbetsmiljö- och säkerhetssynpunkt, säger Agneta Dahllöf. 

    Arbetsmiljön i fokus
    Tänkt på arbetsmiljön är något ridskolan verkligen har gjort. Tekniken har fått ta plats i stallet med både fodervagnar, dammsugare som suger upp skräp i stallgången, gödselskrapor och bergvärme. 
    – I stället för att dra tunga skottkärror vid mockning har vi valt en lösning med en gödselskrapa som går under marken i varje box. När personalen mockar öppnar man en lucka under krubban och skyfflar ner gödseln direkt på skrapan, som sedan för gödseln vidare till en container, visar Agneta och öppnar luckan under krubban. 

    Några vattenhinkar som personalen behöver släpa på förekommer inte heller, varken i hagen eller i boxen. I stället har de valt att sätta in vattenkoppar i boxen som fyller på sig automatiskt. 
    – På så vis behöver vi inte heller oroa oss över hästar som dricker dåligt i vattenkopp där vattnet ska tryckas fram.

    Agneta Dahllöf mockar i den ”gamla stallet. I det nya blir skottkärror och tunga lass ett minne blott. Foto: Elin Stahre.

    Underlätta arbetet
    Tommy Karlsson, ordförande i Hästnäringens Yrkesnämnd, tycker att det känns spännande att få uppmärksamma en verksamhet som är i ett läge av nystart. 
    – Föreningen har arbetat med att tänka till kring funktion och hoppas genom nybygget att kunna förbättra arbetsscheman och underlätta arbetet för sina medarbetare. 

    Även jurymedlemmen Mats Denninger, ordförande i HNS, håller med. 
    – Vi vill lyfta fram goda exempel i hästnäringen och skapa möjlighet till gemensamt lärande kring organisation och arbetsgivarfrågor.

    För att lyckas som företag och ridskola måste man tänka långsiktigt och strategiskt.
    – Vi samarbetar bra inom hela föreningen och har roligt tillsammans och utvecklas som grupp, förklarar Agneta Dahllöf, men poängterar att stipendiet inte betyder att det är dags att slappna av. 

    ”Vi är på rätt väg”
    – Med denna utmärkelse får vi ett kvitto på att vi är på rätt väg men nu lägger vi i ännu en växel. Vi har jobbat hårt sista tiden med att få hårdvaran att fungera, det nya stallet, lösningarna som underlättar arbetsmiljön och hästhållningen. 
    – Nu har vi den stora förmånen att få hjälp med mjukvaran, fortsätter hon och syftar på de kurser som stipendiet möjliggör.
    –Den chansen ska vi ta vara på.

     

    FAKTA: Upplands-Bro Ryttarförening
    • Bildades 1982 som en ideell förening.
    • Ridskolan startade sin verksamhet höstterminen 1985.
    • Drygt 400 uppsittningar varje vecka.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden