Reportage
7 juli 2017 09:40
Ridsportplus

Johan Dengg: ”Vi ska ta medalj på EM”

Det var hans pappas dröm från början, att köra fyrspann. Johan Dengg tog över hästarna och är idag en av Sveriges bästa fyrspannskuskar, med siktet inställt på EM.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Johan började som groom till pappa Ralph Dengg när han körde par. Ralph var, enligt Johan, helt orädd och körde med iver och entusiasm, något som ibland inte var helt lätt för groomen. Sedan tog Johan över hästarna, ringde Barbro Nilsson och bad om hjälp och startade SM på Strömsholm på 90-talet.
    – ­Pappa tävlade par, och han hade alltid en dröm om att köra fyrspann. Men ingen av oss visste vilket jobb det var, berättar Johan när Ridsport hälsar på i Gnesta.


    Johan Dengg. Foto: Roland Thunholm.

    År 2005 åkte Johan och Ralph till Frankrike och köpte några hästar. En av dem, Sigge, var en travhäst som egentligen skulle gå till slakt, och idag är Sigge en av Johans förlöpare. Johan tog hjälp av Christer Pålsson med att köra in hästarna. 2008 startade Johan sin första tävling med spannet. Tre år senare gjorde han debut på Europatouren.
    – Då var jag överlycklig över att ha tagit mig igenom alla tre faser utan att krocka med något, säger han.

    Hemma på gården i Gnesta bor Johan med sin fru Victoria och deras två barn Wilma och Hugo. Förutom 12 hästar har de även hundar och höns. För att kunna hålla på med körningen driver Johan fem bolag inom fastighetsförvaltning och byggbranschen.
    – Jag måste jobba allt jag kan och lite till. Det är inte helt lätt, man måste slita. Men det gör alla fyrspannskuskar, sliter som djur för att få det att gå runt, säger han.


    Johan Dengg med sina hästar Billy, Sam, Mambo och Gruus. Foto: Roland Thunholm.

    Detaljerna spelar roll
    Förra året tittade han över sitt hästbestånd och förnyade med hästar som han köpte av den brittiska kusken Georgina Firth. Hästarna är korsning KWPN och gelderländer. Han la även om träningen och gick efter en egen linje som fungerade för honom. I den ingick träningen, teamet, foder, veterinär och naprapat. Alla delarna lades upp så att de passade Johan och hans hästar. Det var egentligen då det blev lite av ett genombrott för Johan.
    – Då blev jag bäste svensk under VM, elfte plats i maraton av 58 starter och bäst totalt, berättar han.

    Han berättar också att varje häst har en individuell träningsplan, spannet har också en träningsplan, och att han själv har en egen träningsplan för både det fysiska och psykiska. Varje häst har även ”den lilla svarta”. Det är en svart liten bok där allt skrivs upp för varje häst, sedan flera år. Här står exakt vilka inställningar som används till varje häst under varje tävling och träningspass.
    – Ingen av oss är så smart att vi kommer ihåg allt det där. Och så ändras det konstant, säger han.

    Teamet är viktigt 
    – Jag kan ha koll på mig, men när hästen inte vet så måste jag parera den just då, och så är det fyra olika individer. Det är ju som att vara ute med en skolklass, säger Johan och betonar vikten av att ha ett bra team runt sig.
    Han menar att det är jätteviktigt att alla får en chans att utvecklas i sin roll för att totalen ska bli bra och att det då blir ett mycket tryggare team, både i med- och motgång.
    – Det är så många små pusselbitar som måste falla på plats. Hela maskineriet runt om är 80 procent av att lyckas, säger han.


    Johan Dengg med sitt fyrspann i Aachen förra året. Foto: Roland Thunholm.

    I år har SvRF gjort en satsning och plockat in Micha Freund som tränare till fyrspannskuskarna. Hittills har de hunnit ha tre träningar och Micha börjar känna kuskarna och hästarna allt mer.
    – Han har en jättebra förmåga att lyfta oss med dom förutsättningar vi har. Jag har hästar som jag älskar och som jag tycker är fantastiska men kvalitetsmässigt så är det lite Volvo V70 jämfört med när amerikanerna dundrar in med sina nya Ferraris som gör sådana ökningar att dressyrryttarna dreglar, säger Johan.

    Siktar på EM-medalj
    Johan menar att man kan säga att han är en del av den tredje perioden av fyrspannskuskar i Sverige. Den första var på Christer och Nicke Pålssons tid.
    – Sporten har utvecklats kopiöst. Idag är det som att köra slalom, det är 35 stycken och det skiljer en sekund, alla är nästan lika bra på allting, säger han.

    Trots tufft motstånd siktar han ändå på medalj under sommarens mästerskap.
    – Vi ska ta medalj på EM, det är vårt mål. Med det gänget vi är nu går vi i enad trupp framåt hela tiden, alla är extremt delaktiga och har verkligen en viktig roll. Jag klarar inte det själv utan det är jätteviktigt att vi är ett helt gäng. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden