19 november 2014 20:57
Ridsportplus

Annika Stomberg tog EM-guld på ponny

I fjärde delen av vår serie "Vart tog du vägen" träffar vi Annika Stomberg, ponnyryttaren som tog EM-guld i fälttävlan 1990. Minns du henne, och vad gör hon i dag, 24 år senare?

Annika Stomberg tog EM-guld på ponny
Nu och då - bilden till vänster är från precis efter att Annika Stomberg tagit EM-guld. I dag handlar hästvardagen mest om unghästar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ponny-EM i Rom 1990, det betydde stora framgångar för svensk ponnysport. Malin Baryard vann EM-guld på Inishannon i hoppningen, dressyrlaget tog bronsmedaljen efter Tyskland och Holland, och i fälttävlan hade vi ett fantastiskt gäng, som red hem EM-guldet i lag och vann både guld och silver individuellt. Ja, det var tider, det!

    Silvermedaljen gick till Sofia Andler och underbara fjordkorsningen Silver. Sofia fortsatte sedan på häst och kom hela vägen till OS i Sydney 2000. Men hur gick det för EM-guldmedaljören Annika Stomberg och hennes New Forestponny Smedhults Linda?

    Idag är Annika 39 år och arbetar som polis i Borås, hon och hennes sambo Niklas har tre små barn – och i stallet står ett gäng unghästar.
    – Ja, att hålla på med hästar är ju en livsstil, det släpper jag nog aldrig…
    Bästa minnet från ponnytiden?
    – Det måste ju vara EM, hela resan ner till Rom, kamratskapen med de andra, min ponny Linda.
    Annika minns Linda med stor kärlek. Ponnyn såldes så småningom till Klockas ponnystuteri i Finland, och fick där ett antal fina avkommor, däribland en godkänd hingst, Klockas Emir. Linda var efter Merrie Master och blev 31 år.

    Annika fortsatte med fälttävlan på häst. Hon tycker att hon fick bra stöd av Jan Jönsson, som ledde dem då, och hon ingick i YR-landslaget med sin häst Candidus, som hon red YR-EM på. Hur det gick? Inte bra alls, säger Annika med en suck, tyglarna gick av under terrängritten på EM:et i Österrike. Annars var Candidus en pålitlig terränghäst, men Annika tyckte att det var svårare att få honom komplett i alla tre grenarna, svårare än det varit med Linda.

    Efter några år blev Candidus skadad, och Annika valde att satsa på utbildning. Hon pluggade i Stockholm under några år och var färdigutbildad polis år 2002. Nu arbetar hon som yttre befäl i Borås, där även hennes sambo Niklas jobbar som polis, fast inom narkotika. Tre små barn har paret, den minsta bara en månad gammal.
    – Ja, nu får jag mest vara hästskötare ett tag, säger Annika, som inte tycker att det är jättebråttom med att komma upp i sadeln igen. Allt har sin tid. Nu är det småbarnstid, med tre barn under fyra år.

    Annika och Niklas har flyttat in på Annikas föräldragård i Svenljunga, där hon bodde och hade sin Smedhults Linda för 24 år sedan, vid tiden för Ponny-EM-guldet. Nu står några unghästar i stallet. De köps in, utbildas och säljs i lagom takt, såsom tiden räcker till. Annika har också hjälp av storsyster Anita och några flickor som kommer och rider, nu när hon är barnledig.

    – Allt är på lite lägre nivå nu, men satsningen är ändå seriös med det vi gör, unghästklasser, Breeders och allt det där. Lite egen avel har man också, annars är flera av unghästarna köpta hos Anna Rungegård (Börjes i Tingsryd).
    En sexåring har vunnit Breeders i hoppning, ryttare var Lina Kringstad.
    -Vi är ett härligt gäng som har hållit ihop länge, och vi träffas fortfarande med våra unghästar på Clear-rounder och unghästklasser. Så det är fullt ös!

    Till lillflickan på två år blir det nog snart en ponny, och om några år får vi säkert se Annika ute på tävlingsbanan igen, som ponnymamma.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden