17 december 2014 08:45
Ridsportplus

”Dubai är en bra stad för ridning”

Danmarks egna ryttarprinsessa Tina Lund har genom åren synts mycket på de svenska och internationella tävlingsbanorna. Förra året valde hon dock att flytta sin verksamhet österut, där hon satsar vidare på sin tävlingskarriär i sol och värme.

”Dubai är en bra stad för ridning”
Tina Lund och Carola under EM i Windsor, 2009.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tina Lund har ridit hela sitt liv och har tillsammans med systern Charlotte tävlat på de stora internationella banorna. I Danmark figurer hon i såväl skvallerpressen, i TV och har även släppt en egen singel. 2009 blev hennes egna TV-serie, Tina Lund – Close up, en succé. Den svenska publiken är van att se henne i både Falsterbo och Globen.

    Tina Lund har vunnit mycket, både på hemmaplan och internationellt. Elva gånger har hon blivit dansk mästarinna. Åren 2005 till 2007 vann hon seniormästerskapen. Tre gånger har hon vunnit NM och år 2002 vann hon EM för Young Rider. Hon har tävlat flitigt i världscupen och representerat Danmark vid flera mästerskap.

    Hemma på familjegården i Nordsjäland har Tina Lund haft sin verksamhet. Sommaren 2011 gifte hon sig med det före detta fotbollsproffset Allan Nielsen. I augusti året därefter föddes sonen Louis och ridkarriären fick ligga lite på is. I slutet av 2012 var hon dock tillbaka och hade stora framtidsutsikter för år 2013, där EM skulle gå på hemmaplan I Danmark. 2013 såldes hennes stora framtidshopp Jackson Hole, och något EM blev det alltså inte. I stället valde Tina Lund att flytta till Dubai, där hon fortfarande bor.

    – Jag behövde pröva något nytt efter så många år i Europa. Jag ville träffa nya människor och rida andra tävlingar. Alla tävlingar här är inom en timmes resväg. I Europa behövde jag resa jämt och såg inte min son på helgerna. Det var svårt. Här är det väldigt enkelt och nära för oss att ta oss till tävlingarna, berättar Tina Lund.

    Hon har med sig tre egna hästar och rider sedan tre hästar till. De står uppstallade på ett ridcenter i Dubai. Vardagen ser lite annorlunda ut än vad den gjorde hemma i Danmark.
    – Jag lämnar min son på dagis och sedan rider jag på dagarna. Jag har sex hästar att rida och sen undervisar jag ett par elever. På eftermiddagarna är jag med min son. Varenda helg är det tävling här, för de unga hästarna, för mellanhästarna och för de bästa. Det är fantastiskt.

    2014 har Tina Lund ridit upp till 1,60-hoppning och har bland annat deltagit i den östra delen av världscupen. Tävlingssäsongen i Dubai drar igång i oktober och håller på till maj.
    – Jag var rätt nöjd med mina resultat från förra säsongen. Jag var placerad i världscupen och vann två Grand Prix-hoppningar. Jag var tredje bästa ryttaren och den bästa kvinnliga ryttaren. Mina förhoppningar för den här säsongen är att vara lika bra, få in nya hästar att rida och få nya klienter.

    Kommer du att flytta tillbaka till Europa?
     – Jag vet inte än. Det här året ska jag fokusera på min säsong här och sen får vi se. Jag saknar mina kollegor och att rida i landslaget, för det är inte möjligt för mig nu. Men det här är en väldigt bra plats för ridning. Sporten växer här, de har de bästa och dyraste hästarna och bra tränare som till exempel Jan Tops. Det är väldigt inspirerande! Det är ett väldigt bra land att ha barn i också. Min son har ett fantastiskt liv här. Så det handlar inte bara om min ridning.

    Har du någon hästverksamhet kvar i Danmark?
    – Jag har mina bästa ston kvar i Danmark. De är i avel nu så jag väntar på att några unghästar ska växa upp och bli äldre. Sen har jag ett nytt starkt team med hästar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden