10 december 2014 08:24
Ridsportplus

Madicks nya liv som mamma

Madick, hästen som Helena Lundbäck red på de stora internationella hoppbanorna under många års tid, flyttade från Lundbäck för fyra år sedan. Men vad hände med Cortez-stoet sedan?

Madicks nya liv som mamma
Under EM i Windsor 2009. Första omgången i laghoppningen för Helena Lundbäck och Madick. SCANPIX SPORT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som många minns slutade Lundbäcks och Madicks karriär med ett bråk mellan hästägaren Anette Karlsson och familjen Lundbäck. Cortez-stoets karriär var dock inte helt slut där. Trots att hon hunnit fylla 15 år fick hon en till chans på tävlingsbanorna, denna gång med en junior från Turkiet.

    – Jos Lansink ringde och frågade mig om jag ville låna ut hästen till en av hans elever. Jos tyckte att hon var en bra häst och han visste att jag inte ville att hon skulle gå det största klasserna, berättar Anette Karlsson som ägt Madick sedan stoet var fyra år gammal.
    Från december 2010 och två år framåt tävlade Madick framgångsrikt, bland annat var hon tvåa på junior-EM, med sin nya ryttare.

    I slutet av 2012 blev det dags för Anette att ta hem sin häst till gården i Skåne.
    – Jag ville jättegärna ha föl på henne så jag beslutade att göra ett försök.
    Att få 17-åriga Madick dräktig blev lättare än vad Anette trott.
    – Jag betäckte henne förra året i april med Contant Q, som Arnold Assarsson rider. Sedan fick hon föl den 20 april. Hon ville nog bli mamma för allt har gått på första försöket. Hon fölade själv ute i hagen en dag.

    Madick idag
    Madick har hunnit bli 18 år gammal. I stallet hos Anette bor hon med Anettes tävlingshästar. Vid sidan om henne i hagen går hennes första avkomma; Madicks First. Ett namn som Anette valt för att hylla Madick.
    – Hon kommer nog inte bli jätteliten. Jag ville absolut inte ha en fux eller ett sto men nu fick jag både och. Det första fölet ska jag inte sälja, hon ska få chansen och gå sitt tre årstest. Vi får se om hon fått sin mammas hjärta. Då kanske det är någon svensk som får glädje av henne sen, säger Anette.

    I magen på Madick väntar redan nästa föl, efter Corporal VDL, som väntas komma i slutet av april nästa år.
    – Nu när det gått så himla lätt så kanske jag kan få tre föl. Det beror lite på hur hennes kropp klarar det här. Nu har jag fått det första och det var väl det som alla sa var det svåraste. Men hon gör det väldigt enkelt. Hon är lite tunn nu, när hon har ett nytt föl på gång i magen men hon är nöjd över sitt liv. Hon vet att hon är en stjärna, det känner hon.

    Vad är det största du upplevt med henne?
    – Det var EM I Marnheim med Helena Lundbäck 2007. Nu tävlar jag lite själv så jag är ganska van men gud så nervös man var. Helena är rätt cool så hon var inte så nervös. Madick gillar inte vatten och jag kommer ihåg att det var en massa vatten. Det är så himla många ögonblick som man tanker tillbaka på. Oslo 2007 när hon vann världscupkvalet, det var helt fantastiskt.

    Ångrar du någonsin att du aldrig sålde henne?
    – Det är klart att man gör, men det är mycket man ångrar i sitt liv. Nu är det som det är och jag har haft glädje av henne i alla år. Det var väldigt kul under Lundbäcks tid med, även om det blev ett så tråkigt slut.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden