15 april 2017 16:30

Viking blev israelisk mästare i dressyr

Vad hände med det första svenska fölet som föddes i Israel? Det visade sig att han blev en framgångsrik dressyrhäst - israelisk mästare till och med.

Viking blev israelisk mästare i dressyr
Viking från föl till mästare.

I slutet av 1994 uppmärksammade Ridsport att ett svenskt föl fötts i Israel. Det var SWB-stoet Chaprima (64) (SWB, sto f-86 e Hertigen-Herkules) som året innan hade importerats till Israel – den första SWB-häst som någonsin satt sina hovar på israelisk mark.


Chaprima i Israel.

Chaprima var då dräktig med Kaliber, och fyra månader efter ankomsten föddes Viking. Enligt artikeln från 1994 väckte hingstungen berättigad uppmärksamhet bland hästfolket i Israel.


Viking 11 månader gammal.


Viking under uppväxtåren.

Chaprimas ägare var FEI-domaren Eva Oster, en svenska bosatt i Israel sedan mer än 50 år tillbaka. Hon har nu kontaktat Ridsport och berättat hur det gick för Viking.
– Jag sålde Viking vid fem års ålder till ryttarinnan Yael Mizafon, berättar Eva.
Tävlandet gick riktigt bra – 2001 vann ekipaget Israels nationella mästerskap i dressyr! På bilden ses Viking och Yael efter segern tillsammans med domaren Banabas Mandi.

Viking hade ett bra liv. Han blev 21 år gammal och var mycket älskad av sin ägare och ryttarinna Yael Mizafon.

Chaprima seminerades även med frusen sperma från Ganesco, och fick året efter Viking stofölet Elin. Numera återfinns Elin i Sverige och ägs av Pia Moor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden