Distansritt
22 augusti 2012 18:50

Distansrittshäst avlivad efter tävling

(Uppdaterad) Den 15-åriga distansrittshästen Adept ox som deltog i Billingeritten över 120 km i lördags avlivades akut dagen efter tävlingen.

Adept var först i mål och godkändes också i slutbesiktningen av veterinärerna. I väntan på prisutdelningen blev hästen akut dålig och fick omedelbar hjälp av veterinärerna på plats. Hästen fick också komma till en box i ett närbeläget stall. Trots lång och intensiv hjälp av veterinär blev tillståndet allt sämre och dagen efter fattades beslut att avliva hästen.

Adept hade flera placeringar och fem segrar varav fyra på 80 km de senaste åren. Han vann också internationella Uppsalaritten 80 km den 30 juni i år. Ryttaren, Marie Eriksson, är rutinerad och har erfarenhet från över 2 200 tävlingskilometer.

Det är första gången på över 25 år som svensk distansritt drabbas av en liknande händelse. Ridsportförbundet är underrättat och utredning om omständigheterna samt om hästen ska få behålla sin förstaplacering är inledd.

Uppdatering onsdag
Det blev under onsdagen klart att Adept ox får behålla segern i Billingeritten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden