Distansritt
23 augusti 2014 20:00

Sokrates tvåa i Uddel

Sokrates ox och Camilla Kvarnström red hem en andraplats på CEI*** 160 km i Uddel i Holland. Nu är de båda kvalade till EM 2015, men ännu vet ingen var EM avgörs sedan Danmark blev tvungna att dra sig ur.

Arrangörerna i Uddel, som ligger nästan mitt i Holland, gjorde en jätteinsats för att skapa tävlingen. Ursprungligen skulle den avgöras i Leersum, men banorna där drabbades av en rejäl översvämning förra veckan och man var tvungen att ställa in. Då tog Uddel över alla anmälda och på bara en knapp vecka lyckades man skapa en tävling i svår klass distansritt över 160 km med hjälp av sponsorer från bland annat UAE.

– Han är bara för frän den här hästen! Hade planerat för att rida 15 km/tim och hoppas att det skulle räcka för att kunna ta en plats till EM om vi får komma med, säger Camilla om sin 17-åriga hingst som ägs av sin uppfödare Åsa Borger men som Camilla har på station.

– Vi hade sällskap av flera ekipage från UAE som drog på, men när han hängde med så lätt så fick han göra som han ville och det blev över 18 km/tim både på första, andra och sista slingan, säger Camilla om Sockan som han kallas.

– Han fick en svacka på fjärde efter 100 km, men då gjorde vi som vanligt. Han stannar till tar en repa gräs och så travar vi vidare 100 meter till och han tar en ny tugga. Vi fick också lite hjälp när de andra red fel väg några gånger och vi stack och kunde stressa av några minuter innan de andra kom farande.

Tävlingen var Sockans andra 160 km i år och han har nu gjort de tre godkända 160 km man måste göra varav en på minst 14 km/tim för att få starta på EM eller VM. Sockan bara slagen med elva minuter av ett ekipage från Förenade Arabemiraten, UAE, och han fick tiden 9.47,07 tim/16,56 km/tim.

– Det var en bra bana med mycket sandvägar och tre, fyra långa regnskurar men sol emellan så det påverkade inte så mycket. Han pulsade in snabbt på en till två och en halv minut och vi gick in till vetgate på en puls av 50 till 64 slag/minut, säger Camilla, som givetvis hoppas på att få Best Condition också som avgörs senare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden