Distansritt
6 oktober 2015 21:21

Vinnare ej startberättigad

Den häst som under helgens unghästfinaler tog titeln Ņrets 5-åriga unghäst i distansritt, BP Taurus, har på tisdagen diskvalificerats. Detta efter ett tips till tävlingsdomarna att hästen inte var startberättigad. Ņrets 5-åriga unghäst i distansritt blir i stället El Cobrah.

Vinnare ej startberättigad
El Cobrah visas på böjda spår i finalbesiktningen av sin ryttare Frida Söderström. Ulf Lonaes

El Cobrah är uppfödd, ägd och tränad av Camilla Norberg och riden av Frida Söderström.

I lördags avgjordes Kristinehamnsritten i distansritt. I samband med denna avgjordes också i en speciell finalbesiktning två timmar efter slutbesiktningen vilka hästar som skulle bli Årets 5- respektive 6-åriga unghäst i distansritt. Finalbesiktningen döms av en enväldig domare som alltid är veterinär, enligt en förebild från Frankrike som anses världsledande i distansritt. Till final går de hästar som fått högst sammanlagd poäng på tempo, rörelser, metabolik och puls, i de ordinarie besiktningarna under loppet.

Dagen efter loppet fick tävlingsdomarna ett tips av en distansryttare att den häst som utsågs till Årets 5-åring, fullblodsaraben BP Taurus, inte var startberättigad i loppet som låg till grund för finalen. Anledningen var att de obligatoriska vilotider efter en tävling och ett lopp som finns i Svenska Ridsportförbundets reglemente för distansritt inte respekterats. Vilotiderna finns även i internationell distansritt och vissa av de internationella reglerna gäller också nationella distansritter. I distansritter från noll till 80 km är vilotiden tolv dagar och räknas från midnatt tävlingsdagen till midnatt dagen före starttiden. Som start i distansritt räknas att man går in till visning i förbesiktningen, som ofta kan vara eftermiddagen/kvällen före tävlingsloppet. Det är ryttarens ansvar att kunna SvRF:s tävlingsreglementen som är aktuella och gällande samt sena regeländringar, dvs TR 1 Gemensamma bestämmelser och det grenspecifika TR VI för Distansritt.

Som en del i en förberedelse för den unga hästen som bara deltagit några enstaka Clear round, beslöt ägaren och ryttaren Inger Rustad att rida en så kallad Pröva-på-ritt över 20 km på Torsåkersritten helgen innan. Vad det handlat om i detta fall finns klart utskrivet i TR VI gällande från 2015 moment 630. Detta moment handlar om de obligatoriska vilotiderna. En 5-årig häst får inte starta i ett tävlingslopp i distansritt utan bara i Clear round upp till 50 km samt i Pröva-på-ritter som brukar vara 20 till 40 km. I Clear round handlar det om att hästen ska klara loppet mellan en minitid och maxtid som sätts för varje bana.

Vissa omständigheter skulle dock kunna anses vara förmildrande. Det är inte självklart att en Clear round och speciellt en Pröva-på-ritt i distansritt ska anses som en tävling om någon vill prova på vad distansritt handlar om för första gången. Det var heller inte förrän i 2013 års upplaga av TR VI som det infördes i tävlingsreglementet att Clear round och Pröva-på-ritter skulle räknas som tävling, och därmed kräva grönt kort och licenser för häst och ryttare.

Kvalregler och vilotider har ofta ansetts svåra att tolka rätt. Därför har en av de nationella och internationella domarna i distansritt tagit fram ett officiellt dokument där man får övergripande info om vad som gäller för kvalificering och vilotider. Dokumentet ”Kvalificeringsregler för distansritt – Häst och ryttare” gäller från den 10 januari 2014. I det dokumentet saknas dock uppgiften om att Clear round och Pröva-På-ritter räknas som tävling. Där finns också en rad om att ”Häst får ej tävlas på fem dagar Obs! detta gäller endast klasser på 40 km eller längre och om ryttaren utg. på eg.beg. 0-40 km”. Men, vilotiden är i normalfallet alltid minst tolv dagar och upp till 33 dagar beroende på distans. Om hästen blir utesluten av veterinär kan vilotiden vara upp till 90 dagar. Det är också bara den text som står i tävlingsreglementet som är gällande. Och det är nog så att många inte läst allt och också tolkat rätt. Därför är korrekt svenska viktigt i våra tävlingsreglementen.

Till 5-åringarnas final gick tre hästar. Domaren som dömde finalen har meddelat att på grund av det inträffade så är El Cobrah Årets 5-åriga unghäst i distansritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden