Distansritt
3 juni 2015 10:05

Lag mot dopning i UAE

Förenade Arabemiraten, UAE, har antagit en ny lag som förbjuder dopning för att bekämpa handel och användning av förbjudna substanser i all form av hästsport, skriver tidningen Arab Business. Brott mot lagen kan medföra avstängning och miljonböter.



Den 18 juni 2014 redovisade Arab Business en artikel från nyhetsbyrån Reuters att UAE arbetade med en ny lag mot dopning inom hästsporten. Vid den sex timmar långa presentationen om förarbetet med den nya lagen, sa ordförande i Federal National Council, Rashid Al Shuraiki, till Reuters att ”Vi har försökt undvika alla kryphål för att skapa förtroende för alla deltagare i lopp (races) i UAE, och för UAE när vi deltager i lopp utomlands”.

Den 1 juni 2015 meddelade Arab Business via WAM, som är UAE:s officiella nyhetsbyrå, att UAE:s President Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahayan godkänt den nya lagen. Lagen syftar till, skriver WAM, ”att skydda legitim tävling inom sport och eliminera bluff och bedrägeri genom att understödja principen om sportmanship. Den vill också uppmuntra forskning för att bekämpa förbjudna ämnen inom galoppsport och evenemang inom hästsporten, hjälpa till att utveckla processen för att upptäcka dopning med avsikten att maximera effektiva preventiva strategier samt att utbilda ägare och professionella om allvaret när det gäller användandet av förbjudna substanser”.

Ministeriet för Miljö och Vatten kan bevilja tillstånd för att använda substanser som kan medföra risk för dopning (restricted substances) när det gäller behandling av hästar och forskning. Men bara om fyra villkor är uppfyllda. En av dessa är ”att man kan visa på en förpliktelse så att internationella villkor och procedurer beaktats”.

Brott mot den nya lagen handlar om höga böter och avstängning i upp till tre år. Böterna är cirka 47 600 kr upp till 4,76 miljoner kr. Om brottet upprepas inom en period av tre år kan böterna dubblas vilket kan innebära cirka 12 miljoner kronor. Lagen kan stoppa en skyldig till dopingbrott från att arbeta med hästsport.

Frågan är nu om UAE anser att den nya lagen ska vara ett steg mot att FEI ska häva suspenderingen av all internationell distansritt i UAE, och om FEI anser att det är så. Men dopning är bara en del av det som UAE bevisligen måste ändra på för att vara välkomna igen i den internationella distansrittsfamiljen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden