Distansritt
22 augusti 2015 18:19

Lag-guldet till Billingens DRK

Det blev arrangörsklubben Billingens Distansryttarklubb som red hem guldet när årets lag-SM 80 km i distansritt avgjordes i trakterna av Lerdala.

I den tjugonde upplagan av lag-SM i distansritt red man till vissa delar på välkända banor i distansritt. Den gamla banvallen och den ganska tuffa stigningen uppför Billingen är välkända banor för veteranerna i distansritt sedan 1977, då den första distansrittstävlingen i Sverige genomfördes. Då hette tävlingen  Karolinerritten, och när den upphörde några år efter sekelskiftet så tog Billingeritten hand om delar av de klassiska banorna. Det handlar om mycket grusväg, en del asfalt och stigar i skogen.

I år var det bara fem lag och 20 ekipage som skulle göra upp om medaljerna i terrängen runt i Lerdala. Det är också på flera sätt skillnad att tävlingsrida för ett lag och att rida individuellt. Storfavoriterna Skånsta Ryttare, som genom granngården och stall Ingrid Boström har tio guld på lag-SM, reducerades redan före start. Lagankaret 18-årige Kislon Amasai fick en hovböld och då lastade Ingrid Hedonizt istället, som var halt när han lastades ur… En av ryttarna blev akut sjuk under första sträckan och bröt, och därmed sprack laget.

Inför slutsträckan i vetgate 2 stod det klart att det var Billingen och Växjö DRS som skulle göra upp om guldet. Porlando med landslagsledaren Annelie Ohlén, Billingen, ombord var först i mål. I svansen hade hon klubbkamraten Emma Svanäng och TS Coyote, och när tredjeekipaget Redford Daro/Bente Juhlin klarade slutbesiktningen var guldet klart. Som enda lag fick Billingen in alla fyra godkända i mål.

Guldet till Billingens Distansryttarklubb på 13,24.03 tim. Laget bestod av Porlando/Annelie Ohlén, Eox/Klara Jakobsson, Redford Daro/Bente Juhlin och TS Coyote/Emma Svanäng.

Silver till Växjö Distansryttarsällskap på 13.48,01 tim. Laget bestod av Nael/Madelene Bergman, Peppsi Ice/Isabel Henriksson, Golden Question/Lovisa Kjellén och Al Mahab/Emma Persson.

Bronset till Glimma RF på 39.42,35 tim. trots spräckt lag och bara två godkända ekipage men efter domarkonferens, och lagtävling på SM i distansritt verkar ha speciella regler. Laget bestod av Lady Soraya/Eva Oskarsson, Chocolatt/Cecilia Sonesson och Smokey/Mia Lundborg.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden