Distansritt
3 augusti 2015 14:50

Potato, 72, vann tuffa Tevis Cup

Potato Richardson vann den 60:e upplagan av Tevis Cup 160 km i Kalifornien, en av de tuffaste tävlingarna i världen. Vinnarhästen reds tidigare av norska Lene Hammeren.

Det är tre distansritter i världen som brukar räknas som de svåraste, tuffaste och mest åtråvärda att vinna. Tevis Cup i USA, Tom Quilty i Australien och Florac i Frankrike. Förra året red den norska distansryttaren Lene Hammeren in på en sjätteplats i Tevis Cup med SMR Filouette. I årets tävling hade det 14-åriga stoet en ny ryttare och vann med Potato Richardson, 72 år ung.

Det var Potatos tredje seger i det klassiska loppet. Potato Richardson vann även 1998 med File de Cailane, 14 år, och 2002 med SMR Fayette de Cameo, 7 år. Tyvärr finns det ingen effektiv ridtid utan bara klockslag för målgång, och därmed går det inte att räkna ut en korrekt kilometertid. Starten gick kl. 0515 och Filouette var i mål 22.05, 30 minuter före tvåan. I år var det 201 startande ekipage från 12 nationer varav 90 genomförde loppet.

Banan för Tevis Cup är inget varken för fegisar eller höjdrädda. Starten går i Robie Park med mål i Auburn. Den kanske mest kända svårigheten är Cougar Rock som ligger på 2 000 meters höjd.  Det finns också  stigar på klipphyllor om är obetydligt bredare än en svensk dubbelsäng där högersidan i princip är ett par hundra meter nästan lodrät bergvägg. Höjdskillnaden från öst till väst är 2.652 till 360 meter över havet.

Arrangörens hemsida med bilder, karta och videoklipp

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden