Distansritt
14 februari 2016 07:30

Två svenska hästar klarade President Cup

Distansryttarnas internationella valspråk är "Att genomföra är att vinna". Det gjorde två av de tre svenska hästar som utmanade den tuffa ökensanden i Förenade Arabemiraten, UAE.

Förutsättningarna var goda för distansritt med 22 plusgrader, torrt och en svag, svalkande vind.
Banan var en 160 kilometer lång plogad bana med bara ökensand. 190 startande ekipage, mest från Gulfstaterna i Mellanöstern i en internationell CEI*** klass. Bland dessa fanns cirka 20 inbjudna ekipage från främst Europa samt USA som bjöds på fri flygtransport.
Prissumman var 13 miljoner kronor med drygt en miljon kronor till vinnaren plus en bil. Andra- till elfteplats var värt en bil plus prispengar, och övriga ner till plats 65 fick ett tröstpris på 138 000 kronor för en godkänd ritt.

I Förenade Arabemiraten handlar distansritt mer om distansracing än klassisk distansritt, där man sätter hästens välfärd främst och rider på hästens villkor.
För att komma tillrätta med de senaste månadernas problem med regelbrott och alldeles för höga farter och flera skadade och avlivade hästar, panikändrade internationella förbundet FEI propositionen dagen före tävling.
I stället för att som normalt på 160 km, där hästen för att vara godkänd i mål ska klara veterinärernas slutbesiktning med högst 64 slag/minut inom 20 minuter, sänkte man till 60 slag inom 15 minuter. Detta för att undvika farter på över 30 km/tim och för att det skulle bli svårare att rida en hård finish på slutsträckan.
Efter drygt 100 km hade runt 60 hästar uteslutits av veterinärerna. De flesta för hälta eller GA (gait) som det ska heta från i år. Facit blev 50 godkända ekipage i mål vilket ger en genomförandeprocent på 23,3, mot oftast mer än det dubbla på internationella tävlingar i Europa.

Återigen blev det något av David mot Goliat för de inbjudna hästarna vid en tävling i Förenade Arabemiraterna. Bästa europeiska ekipage, LLudriga de Masferrer/Bruna Pujols Aumatell, Spanien, landade på plats 26 med snittfarten 19,058 km/tim full distans.
Pallplatserna togs av hemmaekipage där Shaddad, med shejk Rashid Dalmook Juma al Maktoum på ryggen, segrade på tiden 6.04,54 tim/26,309 km/tim.

Två svenska ungdomsekipage var inbjudna, men bara ett togs ut av Svenska Ridsportförbundet. Linda Johansson lånered landslagsledarens häst Porlando x och lotsade in den nioårige angloaraben på plats 49 på 11.00,50 tim/14,527 km/tim.
Linda red föredömligt jämnt och låg på 14,4 km/tim nästan hela vägen och Porlando hade 46 i puls efter 4,5 minuter i slutbesiktningen.
Maria Hagman-Eriksson hade två av sina svenska distansrittshästar på plats men båda var utlånade till de inbjudna slovenska systrarna Supekova. MIz Ella ox uteslöts i vetgate 5 för metabolik, men rutinerade Bwuagadugo ox med Lucia Jun Supekova, slog Porlando med 40 sekunder och 276 000 kronor hamnade i Sverige där ett SM-guld på 160 km kan vara värt runt 4 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden