Distansritt
12 februari 2016 19:03
Ridsportplus

Uttagning som skapat protester

Den 13 februari rids President Cup över 160 km i Förenade Arabemiraten, UAE. Ett distansrittslopp med den ovanligt höga prissumman av 13 miljoner kronor varav drygt en miljon kronor till vinnaren plus en bil. Två svenska YR-ekipage har inbjudits och ett anmälts men hur uttagningen gick till har orsakat en proteststorm bland distansryttarna.

Uttagning som skapat protester
Från distansritten på VM 2014. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att UAE bjuder in distansrittsekipage från Europa och övriga världen till flera av sina internationella distansritter i ökensanden är inte ovanligt. För europeiska ekipage har en inbjudan hittills inneburit fri flygtransport t.o.r. från t.ex. Frankrike eller Belgien till UAE och fri uppstallning samt ofta fritt boende och fri lånebil för medhjälparna. Att ett helsvenskt ekipage skulle anmäla och flyga en häst till en internationell distansritt i UAE på egen bekostnad är inte ekonomiskt försvarbart. Därför har heller ingen elitryttare koll på FEI:s propositioner i UAE.

    Sverige fick en inbjudan för två ekipage till årets upplaga av President Cup, troligen i november månad 2015. Troligen, därför att bara Ridsportförbundet vet när den kom eftersom de inte ansågs nödvändigt att kommunicera och publicera inbjudan på någon av sina hemsidor eller facebooksidor vilket har skett tidigare i de flesta fall. När det i slutet på januari ändå blev känt vilken häst och distansryttare som tagits ut av förbundet och landslagsledaren utlöstes en proteststorm på sociala medier. Dels på SvRf:s Distanskommittés officiella sida på facebook och dels på den största facebookgruppen för distansritt ”Vi som är intresserade av distansritt” med över 1.300 medlemmar. Men det gällde enbart mot hästen och hur uttagningen hanterats och inte mot den uttagna ryttaren som olyckligt kommit i kläm.

    Följande fakta och märkliga turer har hittills framkommit:

    • När inbjudan kom anmäldes två seniorekipage. Men i mitten av december meddelade arrangören att man inte godkände anmälan därför att inbjudan gällde enbart två svenska YR-ekipage (14-21 år) och inte seniorer.

    • I det läget anmälde landslagsledaren sin egen häst. Ryttare var en Young Rider som aldrig tävlat hästen eller genomfört en 160 km, men ändå måste anses kvalificerad för uppgiften efter två guld på YRSM 120 km med olika hästar och över 2.300 genomförda tävlingskilometer. Dessutom som 2015 var tvåa i President Cup for ladies 90 km 2015 i UAE med en häst som var ägd och tränad i UAE.

    • Protesterna gällde alltså i mångt och mycket att uttagningsansvariga tog ut sin egen häst, och att det bara anmäldes ett svenskt ekipage i stället för möjliga två när det fanns andra kvalificerade hästar och YR-ryttare som uppenbarligen inte tillfrågades. Detta uppfattades som mycket märkligt agerande och misstänkt likt partiskhet och en jävsituation. Speciellt som det i den internationella propositionen publicerad hos FEI står att ”för 12:e till plats 65 utdelas prispengar om 138 000 kronor” (16.439:63 CHF totalt 887.740 CHF) Att så skulle vara fallet förnekas i det svar på protesterna SvRf meddelat på sin facebooksida.

    • När YR-ryttaren Victoria Boberg, med rutin från både YREM och YRVM i distansritt, fick kännedom om inbjudan och kontaktade Ridsportförbundet fick hon svaret att hon inte var kvalificerad eftersom hon ridit President Cup tidigare. Victoria, som flera gånger tävlat i UAE, accepterade inte svaret utan kontaktade själv arrangören i UAE för att få veta vad som gällde. Svaret blev att man kollat åtta år tillbaka och att det stämmer att Victoria ridit President Cup tidigare på hästar som ställts till förfogande av UAE, men inte blivit inbjuden som svenskt ekipage. Därför fick Victoria en personlig inbjudan till årets President Cup.
    Det svaret från UAE innebär troligen också att SvRf feltolkat inbjudan som att man inte fick ha ridit President Cup i stället för att man inte skulle varit inbjuden tidigare, vilket också framgår av SvRf:s svar på protesterna på Distanskommitténs officiella sida på facebook. Victoria har också som enda svenska YR-ryttare internationell elitstatus hos FEI, vilket innebär att hon får tävla vilka hästar som helst i distansritt utan att behöva uppfylla vissa kvalkrav tillsammans med hästen.

    • Tyvärr var det då för sent att åka med den svenska häst Victoria skulle fått låna på grund av för kort tid för att uppfylla veterinära bestämmelser. Hade inbjudan publicerats direkt när den kom till förbundet förra året, hade det löjligt nog med facit i hand löst sig smidigt att två svenska YR-ekipage kunnat starta. Den svenska hästen i fråga var nämligen inbjuden till UAE och startade i ett lopp den 9 januari, och om kommunikationen fungerat som den borde så hade hästen kunnat vara kvar i UAE några veckor fram till President Cup. Detta hade i så fall varit en klar fördel för chanserna till ett hyfsat resultat för en svensk häst bland flera av världens bästa distansrittsekipage i ökensanden.

    • I den arbetsordning som Ridsportförbundet fastställt för tävlingssektionens kommittéer står ”Grenkommittéerna ansvarar för respektive gren från klubbtävling till mästerskap, ska arbeta för att utveckla och skapa förutsättningar för sin gren”.
    I Distanskommitténs, DiK:s, officiella svar på sin facebooksida i direkt samband med protesterna, är det uppenbart att inte heller DiK hade någon kännedom om inbjudan vilket är minst sagt märkligt. Det verkar också som att sportavdelningen och landslagsledaren kör över DiK och att kommunikationen tycks halta betänkligt mellan de tre trots att landslagsledaren är adjungerad i DiK.

    – Som elitryttare så tröttnar man på att aldrig få rätt stöd och att man måste tjata sig till all information i svensk distansritt, säger Viktoria Boberg, som ändå åkt till UAE för att hjälpa till med de två svenska hästar som flugits ned för att lånas ut till två YR-ryttare från Slovakien.

    Tidningen Ridsport har bett Ridsportförbundet om en kommentar men förbundet avstår att kommentera protesterna.

    Frågan som utlöste protesterna på DiK:s facebooksida och andra sociala medier.

    Ingrid B Boström
    den 23 januari kl 18:36
    En fråga till Distanskommitt’en: Det kom en inbjudan till oss i Sverige under november månad på två platser för YR-ryttare till HH Presidents of United Arab Emirats Cup FEI *** 160 km i Abu Dhabi den13 februari. Frågan är varför denna inbjudan inte publicerats så att två YR- ryttare kan åka. Jag har personligen gärna lånat ut kvalificerade hästar till satsande YR- ryttare som jag har förtroende för.

    Dessa officiella svar blev utlagda på DiK:s officiella facebooksida. Malin Berntzen är tjänsteman på SvRf sportavdelning.

    Svenska Ridsportförbundet fick före jul en inbjudan till H.H President of United Arab Emirates Cup. I inbjudan stipulerades att de ryttare som anmäldes till cupen inte skulle ha ridit President´s Cup tidigare samt att de skulle vara i åldrarna mellan 14-21 år.
    Svenska Ridsportförbundet har anmält en ryttare som uppfyllde kriterierna från UAE, och som har tillgång till en häst som är kvalad, till President´s Cup. Hästen ifråga ägs av Annelie Ohlén som ställer den till ryttarens förfogande. Häst och ryttare har tränat tillsammans, och det är viktigt att häst och ryttare känner varandra vid en sådan ansträngning som en 160 km-tävling är.
    En ryttare har senare fått en personlig inbjudan till tävlingen som Svenska Ridsportförbundet tackat ja till.
    När en inbjudan inkommer till Svenska Ridsportförbundet skickas den, oavsett gren, vidare till berörd landslagsledare/förbundskapten. Inbjudan kan vara generell till Sverige som nation eller personlig till en ryttare. Det ligger i landslagsledarens/förbundskaptenens uppdrag att ta ut ryttare som ska representera Sverige internationellt. Inbjudningarna publiceras inte, däremot finns propositionerna för internationella tävlingar på internationella förbundets hemsida.
    Tävlingen i UAE arrangeras på samma villkor som andra distanstävlingar och några ”appearance money” eller andra sensationella ekonomiska bidrag betalas inte ut.
    // SvRf genom Malin Berntzen

    GillaKommenteraDela
    Kronologiskt
    6 personer gillar detta.
    Kommentarer

    Svenska Ridsportförbundets Distanskommitté Hej Ingrid. Svaret har dröjt då vi inväntat svar på frågor angående detta som vi ställt till landslagsledaren och sportchefen. Tyvärr har vi i kommittén inte kännedom om när inbjudan till PC kom eller vad som stod i den – att det fanns en, kom till vår kännedom för en kort tid sedan då vissa frågor ställdes till oss. Vi har heller inte varit informerad om hur val av ryttare/ häst gjorts och på vilka grunder. Vi har under dagen inte heller haft möjlighet att få svar på de frågor vi ställt, vilket vi beklagar.

    Gilla · Svara · den 24 januari kl 20:05

    Svenska Ridsportförbundets Distanskommitté Vi är öppna för och välkomnar dialog med distansrittsintresserade, men kommittén har inga möjligheter att följa eller kommentera på andra facebookplatser än den här. //Marianne Eriksson

    Gilla · Svara · den 24 januari kl 22:09

    Svenska Ridsportförbundets Distanskommitté Distanskommittén är verksam inom ramen för Svenska Ridsportförbundets regelverk. De samtal som kan röra olika frågeställningar inom vårt ansvarsområde eller med de synpunkter vi kan ha på saker och ting, är ingenting som vi redovisar i det här forumet. Då kommittén inte varit delaktig i vare sig inbjudans-förfarendet eller arbetet därefter, har vi lämnat utrymme här för sportavdelningen att besvara de frågor som ställts (i fall de varit relevanta). Att i det här forumet ägna sig åt ”pajkastning” vilket en del av kommentarerna kan tas för, är ingenting som gynnar vår sport. //Marianne Maud Birgitta Eriksson

    Gilla · Svara · 1 · 7 tim

    Svenska Ridsportförbundets Distanskommitté I den här saken är det svårt att vara mer transparent då vi inte varit informerade eller deltagit förehavanden runt inbjudan. Vad vi tycker om det, är precis som jag tidigare nämnt en sak mellan oss, sportavdelningen och LL. Att detta skulle göra saken än mer icke transparent har jag svårt att se – det är fortfarande sportavdelningen som äger svaret. I distanskommittén är LL adjungerad men den direkta kommunikationen och planeringen ligger numer mycket närmare sportavdelningen än i DiK, annorlunda än som det varit tidigare, kanske svårt att förstå för den som inte är insatt men helt enligt sportavdelningens arbetssätt.

    Gilla · Svara · den 28 januari kl 11:51

    Gilla · Svara · 5 tim

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden