Distansritt
7 april 2016 22:39

Distans-VM flyttas från Dubai

FEI:s styrelse har beslutat att Förenade Arabemiraten, UAE, inte får ordna VM i distansritt i år. Anledningen är att FEI anser att UAE:s nationella ridsportförbund, EFF, inte kan garantera ett fullgott skydd för hästarnas välfärd.

De regelbrott och rapporterade skador och dödsfall som förekommit under en längre tid har fortsatt även i år. Trots att Internationella Ridsportförbundet, FEI, kom överens med UAE om tolv speciella regler den 13 februari för att slutligen försöka få ordning på de regelbrott som skett och sker i ökenloppen. Detta har också lett till massiva protester från ryttare och hästfolk, som i en skrivelse till FEI begärt att VM ska flyttas. I dagsläget har protesternafnått över 5 500 underskrifter.

Beslutet är inte helt oväntat. Den 19 mars skulle en trestjärnig internationell internationell distansritt över 140 km med inbjudna och influgna ekipage från både Europa, Sverige och USA avgöras på Dubai International Equestrian Center, DIEC. Avsikten var att loppet skulle fungera som ett för-VM. Men när arrangörerna inte ville rätta sig efter de regler som fastställts den 13 februari och därmed också ändringar som gjort i propositionen, så förbjöd FEI:s folk på plats att loppet fick ha internationell status bara några timmar före start. I det läget beslöt EFF direkt att göra om loppet till en nationell 120 km som genomfördes, vilket var en unik åtgärd, som enligt vissa bedömare fick FEI att se rött och direkt lämna UAE. Att detta var droppen som fick bägaren att rinna över är nog troligt.

FEI har redan öppnat processen för att hitta en ny arrangör utanför UAE. Deadline är satt till 18 maj och beslut om var VM ska avhållas ska ske genom telefonkonferens med FEI Bureau den 14 juni. FEI hoppas att VM kan avhållas under september eller oktober månad, och de tidsgränser för kval för mästerskapet som måste vara genomfört en viss tid före, kommer att flyttas bakåt två månader. Det finns två stora anläggningar och banor för distansritt i UAE, och FEI meddelar också att man till vidare inte kommer att sanktionera tävlingar för DIEC som bland annat drivs av familjen Maktoum. Säsongen för distansritt i UAE har dock uppehåll till oktober på grund av ökenvärmen sommartid.

VM skulle ha avgjorts i Dubai 10-17 december i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden