Distansritt
17 april 2016 20:35

Svensk seger i Simlångsritten

Klassiska Simlångsritten var årets första internationella distansritt. Ekipage från fyra länder gjorde upp om segern på en CEI* 80 km, och det var också premiär för en helt ny bana en dryg halvmil sydost om Halmstad.

Simlångsritten är en av de äldsta distansrittstävlingarna i Sverige. Under många år var två långa och branta backar och en gammal banvall i Simlångsdalen tävlingens signum. För några år sedan flyttades start och mål till Halmstadstravet, men i år blev bara uppstallningen kvar där. Start, mål och hela banan flyttade söderut till Stjärnarp i Eldsberga. En del av Halland som bjuder på en för distansritt bra blandning av skogar och stora öppna odlingsfält. På Stjärnarp och granngården Krontorp finns också en lång familjetradition av hästar, uppfödning, dressyr och distansritt.

Den internationella enstjärniga huvudklassen över 80 km samlade 16 ekipage från Sverige, Danmark, Norge och Finland, som skulle klara av tre sträckor på 34, 28 och 18 kilometer. På första sträckan, som bjöd på många fina sandskogsvägar i det envisa regnet under dagen, landade tätgruppen på 17 km/tim i vetgate 1. Där blev det tyvärr stopp för det enda finska ekipaget för hälta. Bara tre uteslutna i en internationell klass där man ofta satsar lite mer är ett mycket bra resultat, och några rutinerade ryttare tyckte att det var en fin, snabb och ganska flack bana med snälla backar och det var lätt serva ekipagen längs banan.

Det var tre svenska och ett norskt ekipage som nästan samtidigt drog iväg på sista sträckan, och det blev en sekundduell mellan dessa över mållinjen. El W Dora ox, som tränar och tävlar arabgalopp nästan parallellt med distansritt och gjorde sin senaste galoppstart för sju månader sedan, hade ett halvt huvud före de andra och vann med en sekund. Tvåan Porlando med landslagsledaren Anneli Ohlén ombord fick trösta sig med veterinärernas pris Best Condition.

Rutinerade landslagsryttaren Maria Hagman Eriksson passerade 21 000 genomförda tävlingskilometer i distansritt, och den prestationen är 28-åringen ensam om i Sverige. Maria var snabbt tillbaka i tävlingssadeln igen efter att ha fött tvillingarna Henning (äldst) och Hilding för fyra veckor sedan, som hon ammade i vetgate. El W Dora (f 2009 e Lill Sham u Eldora uppf Per-Olof Scherling, Vetlanda) tog nu tredje raka segern på 80 km.

– Jag har aldrig haft en distansrittshäst som pulsar in så bra som hon gör. Men hon är lite stressad och det finns en del att jobba på med henne, säger Maria, som också hade ett mycket bra år på galoppen 2015 med sina arabhästar och blev svensk champion bland amatörtränarna.
– Dora ska gå en 120 km ganska snart, men den 4 juli är det meningen att hon ska starta i ett större arabgalopplöp, för hon är snabb, och om jag bara får ordning på hennes stressande tror jag att hon kan bli riktigt framgångsrik på galoppen, säger Maria, som åker till Estland om en dryg vecka för att försöka kvala in MZ Maymoon på en CEI*** 160 km. I så fall kan hon ha en VM-häst på väg i år.

Resultat Simlångsritten CEI* 80 km

1. El W Dora ox/Maria Hagman Eriksson, 4.27,24 tim/18,2  km/tim
2. Porlando/Annelie Ohlén 4.27,25 tim/18,2 km/tim
3. Stengärdes Milos/Anna Gullberg 4.27,26 tim/18,2 km/tim.
4. Cahayla/Tonje Danielsson, Norge, 4.27,28 tim/18,2 km/tim
5. Nael/Ellen Elvung 4.40,30 tim/17,0 km/tim

Samtliga resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden