Distansritt
3 juni 2016 18:29

Första kända epo-fallet på häst

De två distanshästar från Qatar som kom etta och tvåa i en internationell distanstävling i Doha den 22 april hade vid dopningsprov spår av bloddopningsämnet epo.

Ryttarna Abdulla Mubarak Rashed Al Khaili och Mohd Butti Ghemran Al Qubaisi har stängts av i väntan på utredning och hästarna är också avstängda i två månader i väntan på dom.

Epo räknas som regelrätt dopning, till skillnad från otillåten medicinering som gäller preparat som är accepterat att ge till hästar men inte i samband med tävling. Det är ridsportens första kända epo-fall, kommenterade internationella ridsportförbundets chefsveterinär Göran Åkerström i ett pressmeddelande.

Det var också de senaste i den serie av disciplinfall som gjort distansritt och gulfstaterna överrepresenterade i FEI:s statistik över fall av otillåten medicinering och dopning, och bidragit till att FEI ställt in det planerade VM:et i Qatars grannstat Dubai.

Den franska tidskriften L’Eperons hemsida Cavadeos publicerade i samband med nyheten en skämtteckning av en distansryttare i traditionell arabisk klädnad, ridande en häst med fyra droppnålar instuckna i baken och droppslangar till fyra åtföljande kameler märkta ”smärtstillande”; ”antiinflammatoriskt”; ”anabola”; och ”cortison”.

Epo är en förkortning för erythropoietin, ett hormon som finns naturligt i kroppen, utsöndras från njurarna och har i uppgift att stimulera benmärgen att producera röda blodkroppar. Epo är samtidigt ett ökänt dopningspreparat inom humanidrotten och anses medföra allvarliga hälsorisker. En rad dödsfall hos bland andra tävlingscyklister misstänks vara kopplade till epo-användning.

Hos hästar anses bloddopning av experter samtidigt vara verkningslöst, eftersom hästens mjälte fungerar som blodbank vid ansträngning. Mer röda blodkroppar i kroppen ökar förmågan att transportera syre till kroppens muskler, men överskott på röda blodkroppar gör samtidigt blodet mer trögflytande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden