Distansritt
15 juni 2016 23:00

Omtvistat VM till Samorin

VM i distansritt 160 km kommer att ridas i Samorin i Slovakien den 15-18 september 2016 istället för i Förenade Arabemiraten. Det var ett enhälligt förslag från FEI Endurance Committee vid en telefonkonferens igår som antogs av FEI Bureau. Det innebär också att senaste dag för att kvala till VM enligt FEI:s reglemente är fastställt till den 16 juli.

Omtvistat VM till Samorin
Ryttare från 48 länder tävlade i distansritten som avgjordes med mäktiga Mont Saint-Michel, som finns på Unescos världsarvslista, som fond. Det individuella guldet gick till HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum från Förenade Arabemiraten med Yamamah. Ingen av de svenska ryttarna Maria Hagman Eriksson och Yvonne Ekelund fullföljde. Foto: Roland Thunholm

Årets VM i distansritt skulle ha avgjorts i Förenade Arabemiraten, UAE, i december. Men i april satte FEI ned foten och tog ifrån UAE årets VM, samtidigt som man hoppades på en ny arrangör och ett VM senast i oktober. Deadline sattes till den 14 juni. Tre länder och arrangörer inkom med bud. San Rossore i Pisa i Italien, Fontainebleau en bit söder om Paris och Samorin i Slovakien.
Det var hästarnas säkerhet och ökad risk för regn som fällde avgörandet. Både San Rossore och Fontainebleau ville ha sitt VM i mitten av oktober, men då skulle start och mål troligen ske i mörker och det ville man undvika hos FEI.

Hippo Arena i Samorin är en ganska ny fantastisk anläggning på 38 hektar 25 km söder om Bratislava för både ridsport och galopp. Den invigdes 2014 och ligger intill stranden av Donau inte långt från gränsen till Österrike. Den har byggts och bekostats av distansryttaren och entreprenören Mario Hoffmann. Där avgjordes EM 160 km förra året, och då red Mario Hoffmann in på en tolfteplats.

– Helt okej, men det hade varit roligare med en mer teknisk bana i Fontainebleau. Samorin är en jättefin anläggning som har allt och fina stallar. Banan har bra underlag men är till stora delar en flack bana, säger Jessica Holmberg, elitryttare i landslagets utmanargrupp med lång erfarenhet, och som tävlat i både Samorin och på flera EM och VM.

– I midsommar ska jag faktiskt till Samorin för att försöka kvala min egen uppfödning Prince of Shades 12 år, så nu blir det väl ännu tuffare motstånd när fler vill testa banan. (definite entries är den 21 juni) Prince var sjuk förra året men har tidigare genomfört en långsam 160 km, och jag satsar på ett nytt VM i år om vi klarar kvaltiden 16,5 km/tim full distans. Reservhäst blir Maratschio som ska gå SM 160 km den 2 juli, säger Jessica.

 

Film från arenan:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden