Distansritt
2 juli 2016 23:55

SM-striden klar i distansritten

Under lördagen avgjordes i Kristinehamn medaljstriderna för seniorer på CEI*** 160 km och för young rider på CEI** 120 km. Att tävla distansritt 160 km är svårt. Lägg till SM och för några ekipage sista chansen att tidskvala till VM i september, så är det bara de starkaste ekipagen mentalt och fysiskt som gör upp om medaljerna.

SM-striden klar i distansritten
Landslagsryttaren Charlotte Tillman red hem seniorguldet i distanritt med Pamilljah.

Det regnade när de 16 seniorerna, varav ett norskt ekipage, släpptes iväg klockan 05.00. Alla godkända i vetgate 1 efter 37 km. Deres/Annelie Eriksson, Pamilljah/Charlotte Tillman och Ganzir/Caroline Franzén rycker till sig en ganska säker ledning som står sig nästan hela dagen. I vetgate 2 har resten av fältet splittrats upp ordentligt och fyra ekipage har av olika skäl givit upp eller blivit uteslutna. I vetgate 3 var det bara 9 ekipage kvar. Bland dessa fanns Bomb Jack/Cecilia Hellesen Hansen och Maratschio/Jessica Holmberg som båda jagade ett VM-kval.

Ledartrion fortsatte sin marsch i toppen med de andra på behörigt avstånd. Med 18 km kvar i vetgate 4 blir Deres utesluten för hälta. Ny medaljkandidat blir då TS Coyote/Kjell Westerback men de båda hade cirka 1,5 timmar upp till ledarduon. Pamilljah ox (f. -07 brskm e. Top Flyte u. Pamill. Uppf. Ingrid Kindh) och landslagsryttaren Charlotte rider hem guldet på 9.45,49 tim/16,6 km/tim efter en 13 timmar och 40 minuter lång tävlingsdag och klarade därmed den svenska kvalgränsen på 16,5 km/tim för internationella mästerskap. Ganzir och Caroline som det går lite segt för på slutet tar silvret på 9.51.09 tim/16,4 km/tim och missar åter på ett SM kvalgränsen med knapp marginal. TS Coyote klarar debuten på 160 km och tar brons på 11.12,32 tim/14,4 km/tim. Kjell som har lång erfarenhet av distansritt men började rida och sedan tävla sent i livet har haft ”Totte” hemma en tid för att de två skulle lära känna varandra. Men bronset var nog en glad men oväntad bonus.

Det blev bara fem på startlinjen på årets YRSM 120 km. I vetgate 1 efter första sträckan blev det fyra kvar. I vetgate 3 bara medaljörerna, men där hade Wilda redan kopplat greppet med cirka 13 minuter. Guldmedaljören Caroline Myhrman har nyligen gått ut Naturbruksgymnasiet och förra året blev hon Nordisk Baltisk YR-mästare med sitt varmblod Night Zool. Hon ingår i YR-landslaget. På YRSM hade hon en låneritt på Baronez Wilda som ägs av Emma Svanäng, som även hade sin TS Coyote utlånad till Kjell Westerback på senior-SM då Emma nyligen fått barn.

Silver och brons till två unga medryttare hos Ingrid Boström på Stall Gillmyra. Svea Hallinder, 15 år, lotsade in Hedonizt ox några sekunder före stallkamraten Mz Zou Zou med Anna Remmare ombord. Svea har tävlat distansritt sedan 2014, genomförde sin första tvåstjärniga 120 km i maj och har hittills förvaltat sina tävlingsritter på ett lovande och bra sätt.


Caroline Myhrman tog YR-guldet. Foto: Sofia Spännar

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden