Distansritt
25 januari 2017 12:00

Fem döda distanshästar på tre veckor

Ytterligare två hästar dog 23 januari i ett kvallopp i Dubai för distansritt. Det blir totalt fem på samma anläggning under tre veckor, totalt sex under säsongen.

Fem döda distanshästar på tre veckor
I ljuset av ökenracens bistra verklighet ter sig det tuffa VM-loppet 2014 i Normandie som rena barnleken. Enligt resultatlistan dog inga hästar på VM men segrande Yamajah har aldrig setts efter sin seger. Kim Lundin

Det stora centret Dubai International Endurance City den 23 två kvallopp över 40 och 80 km. Det var på pappret inte ett speedlopp, den hastighet som skulle hållas var 16 km/h alltså 266 m/min. Det var många startande, totalt 294 där hela 270 kom i mål. I tidigare lopp av den här karaktären har tendensen varit att ryttarna rider på i övertempo och sedan håller sig i närheten av mål för att hamna rätt i tempo.

Resultatlänk till loppet

De två hästarna som dog i loppet fick frakturer som krävde avlivning. Till amerikanska Chrono of the horse uttalade sig FEI:s ansvarige för distansen Manuel Bandeira de Mello efter att de tre första hästarna  tidigt i januari avlivats. Han menade då att de här skadorna som uppstått i loppets första loop är resultatet från existerande frakturer orsakade av de tuffa träningsmetoder som är populära i området. Efter de två dödsfallen 23 januari upprepade han detta.
– Som jag tidigare uttalat, det är tydligt att överträning är den troligaste huvudorsaken, det och att respektera viloperioderna är helt avgörande. Den nya ledningen för UAEs ridsportförbund är mer i verksamheten och vi fortsätter att arbete i nära samarbete med dem för att hantera dessa allvarliga frågor, säger Mello de Bandeira till tidningen.

Samma anläggning hade ytterligare två dödsfall i december i en FEI-klass vilket gör säsongens dödsiffra på Sheik Al Maktoums Dubai International Endurance City uppe i sju avlidna hästar. Det återstår två lopp på säsongen. 

Brittiska journalisten Pippa Cuckson befarar att antalet är högre än så efter många samtal med observatörer på plats. Hennes slutsats är att det publika antalet är toppen på ett isberg. Under loppen har många allvarligt skadade och överutnyttjade hästar transporterats bort från anläggningen. Det är en följd av den regel som infördes 1 januari 2016 som ger ryttare vars häst får status Catastrophic Injury, kräver avlivning, blir suspenderade och får inte tävla under en period.

FEIs Distanskommitté förbereder ännu en regelöversyn. Den kommer att titta på åldern på hästar och ryttare, viloperioder, ytterligare sanktioner för tränare och en översyn av elitryttar-systemet. Det tillåter ryttare som tävlat på hög nivå att starta på längre distanser och i mästerskap på hästar de aldrig har ridit tidigare.

Den amerikanska sammanslutningen American Endurance Ride Conference har återigen fört samtal med FEI för att få tull starkare åtgärder.

Den amerikanska veterinären och distansryttaren Meg Sleeper vill att FEI sätter stopp för det som kallas för on-trail crewing.  Det innebär bland annat att groomar jobbar med att hälla vatten på hästen i farten.
– När teamen ute i banan konstant dumpar vatten på hästen gör det att man når hastigheter som annars inte skulle vara möjliga utan den ständigt pågående kyleffekten. Om teamen inte fick jobba med hästen skulle god hästhantering från ryttaren bli en väsentlig del av distansen igen. En framgångsrik ryttare skulle behöva ta rätt beslut om naturlig kylning längs banan, hastighetsanpassning och hur de bäst hanterar sin hästs kroppstemperatur. Träning skulle fortfarande kunna leda till mikrofrakturer men resultaten skulle förmodligen inte leda till dödliga skador vid lägre hastigheter, säger Meg Sleeper till tidningen.

Instagramklippet nedan visar den värsta sortens on-trail crewing från Qatar i ett nationellt lopp 7 januari. Där hamnar ofta de lite äldre distanshästarna från 13 år och uppåt som inte klarar de extrema loppen i Dubai.  Det är inte tillåtet i FEI-lopp att driva med bilar, om det är det i de nationella loppen är oklart. Filmbevis på att det är ett stående inslag är många, öppet publicerade och tillgängliga. (Filmen fungerar tyvärr inte i vår app, följ denna länk.

Källa: Chrono of Horse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden