Distansritt
20 januari 2017 17:00

Sökes: ny landslagsledare i distansritt

Efter en tid av hård kritik mot både sporten och ledarskapet
valde Anneli Ohlén i går att avsluta sitt uppdrag. Efter sju år som landslagsledare för de svenska distansryttarna ska hon nu satsa fullt ut på egen tävling.

Sökes: ny landslagsledare i distansritt
Nu letar Ridsportförbundet efter en person som kan ersätta Anneli Ohlén på posten som landslagslerade för distansryttarna.

I går meddelade Ridsportförbundet att Anneli Ohlén lämnar sitt uppdrag som ledare för de svenska landslaget i distansritt. Ohlén, som haft uppdraget i sju år, tänker nu satsa på sin egen tävlingskarriär. Hon säger i förbundets pressmeddelande att hon fått två nya sponsorer som hästägare och att hon kommer tävla fullt ut och satsa bland annat på SM igen.
Anneli Ohléns kompetens som landslagsledare har på senare tid ifrågasatts av flera elitryttare, bland annat vid den landslagsträff som Ridsport skrev om den 16 december förra året. Nu senast har debatten kring hennes lämplighet som ledare mest kommit att handla om det faktum att hon, som ett av två inbjudna svenska ekipage, valde att starta med egen häst under HH SH Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Endurance Cup 2017 i Dubai i början av januari.

För det blev hon kritiserad av ett flertal aktiva distansryttare, delvis för att hon vid upprepade tillfällen kombinerat rollen som landslagsledare med att själv ställa upp på tävling, men också för att hästvälfärden åsidosätts av många ryttare under dessa tävlingar. Under ovan nämnda tävling dog tre hästar utmed banan, något som fick ridsportförbundet att reagera.

Den 11 januari förklarade Andrea Barth, verksamhetschef på förbundet att kritiken mot tävlingen i Dubai nått förbundet och att man såg allvarligt på frågan.
– Det är en helt annan sak att rida 160 kilometer i sand och hög värme än att rida sträckan i Sverige. Som verksamhetschef för sportavdelningen har jag det yttersta ansvaret och jag har inga problem med att sätta stopp igen. Vi vill att våra ryttare ska få tävla, men det måste vara schyssta villkor för hästarna, förklarade Andrea Barth för Ridsport.

Ohlén red sin Porlando (e. Kapone Ibn Eternity, u. Porlana El Bay) i Dubai men ekipaget bröt på den tredje sträckan. Ohlén fick åka hem utan de 246 000 kronor som varje godkänt ekipage belönades med, men åkte inte hem tomhänt. Hon sålde nämligen sin Porlando på plats till en spekulant från UAE. Hon säger till Ridsport att möjligheten att göra affär dök upp i anslutning till tävlingen. I övrigt är hon mycket fåordig och inte intresserad av att berätta mer om försäljningen.
– Den nya köparen är nöjd med affären och vi är nöjda, säger hon.

Ridsportförbundet avstod att kommentera hästaffären när den blev känd för några dagar sedan, men igår kom alltså beskedet att Ohléns uppdrag är avslutat. Arbetet med att hitta en ny landslagsledare i distansritt har redan påbörjats enligt Lotta Amnestål, presschef på ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden