Distansritt
23 januari 2017 13:00

”Välbehövlig nystart för distansritten”

Landslagsledaren Annelie Ohlén har lämnat uppdraget och förbundet söker hennes efterträdare.
Ridsports Ulf Lonäs har pratat med några erfarna svenska distansryttare om förväntningarna på den nya landslagsledaren och svensk distansritts framtid.

”Välbehövlig nystart för distansritten”
"Jag hoppas att de som tröttnat på att satsa mot landslaget kommer tillbaka". Annelie Eriksson hoppas på en nystart för distansritten i Sverige i och med tillträdet av en ny landslagskapten. (Arkivbild) Fotograf Jan Gyllensten AB

Beslutet om att Annelie Ohlén hoppar av som landslagsledare i distansritt meddelades sent på torsdagen via Ridsportförbundets hemsida. Ohlén vill satsa mer på eget tävlande, har fått nya sponsorer och hästar att satsa på. Närmast siktar hon på SM CEI*** 160 km i Kristinehamn den 30 april, med en ny häst.
Tre erfarna distansryttare ger här sin syn på hur distansritten ska ta sig vidare på bästa sätt efter en tid av turbulens och kritik.

Satsa först och främst på lagmedaljer
– Det viktiga är nu att det blir en förändring, så hur vill vi ha det? Vi måste satsa på lagmedaljer före individuella medaljer på EM och VM. Det måste bli bättre fokus på nya talanger till landslagen och att ryttare på väg upp tas om hand och stannar kvar, säger Ingrid Boström.
Hon är en av Sveriges mest rutinerade distansryttare som tävlat på elitnivå sedan 1989. Hon har 14.170 genomförda tävlingskilometrar, tog brons i lag-VM år 2000, har 13 SM-guld varav 8 med laget och har tagit upp 10 hästar i svår klass 160 km.
– Jag vill också ha en satsning på ungdomarna och att det åter blir två olika landslagsledare för seniorer och junior/YR, säger Ingrid, som var den landslagsledare som lämnade över till Annelie Ohlén.
– Redan då framförde jag viss kritik mot Annelie. Det är också svårt att vara landslagsledare samtidigt med en karriär som tävlingsryttare.
– Jag hoppas att nästa landslagsledare har en vision, är kommunikativ och kan lyssna och förmedla sin vision, säger Ingrid, som med hjälp av sina egna distansrittshästar stöttar och tränar ett tiotal ungdomar varav två på SM-nivå 120 km.

Hoppas landslagsryttare kommer tillbaka 
Landslagsryttaren Annelie Eriksson är en av de som senast stämt in i kritiken mot Anneli Ohlén.
– Det kan bli en välbehövlig nystart för hela distansritten och jag hoppas att de som tröttnat på att satsa mot landslaget kommer tillbaka. Det har varit lite för mycket tjafs i distansritten, inte bara i landslaget utan speciellt i sociala medier, säger Annelie Eriksson.

– Jag vill ha en enad sport som jobbar framåt på alla nivåer, och hoppas på mer glädje och långsiktighet i distansritten.
Annelie Eriksson har en idé om hur en ny landslagsledning ska se ut.
– Jag vill ha en grupp med landslagsledare, veterinär och landslagstränare, som jobbar brett och fattar gemensamma beslut i alla frågor. Inte bara inom sitt eget specialområde.

Bra att Ohlén satsar på landslaget igen 
Distansryttaren Kjell Westerback, som i två olika omgångar varit ordförande för Distanskommittén, har i den rollen länge försökt men misslyckats att få förbundet att byta landslagledare. Han vidhåller men  betonar att den enbart handlat om Anneli Ohlén i rollen som officiell landslagsledare.
– Jag tycker det här är positivt för svensk distansritt ur två perspektiv. Vi har länge haft ett behov av en ny landslagsledare som kan ena ryttarna och föra Sverige till de sportsliga framgångar som saknats. Jag tror också att det är bra att Annelie Ohlén, som är en erfaren distansryttare, nu satsar på en plats i landslaget igen.
– Det vore bra om det nu blir ett team som består av en landslagsledare, landslagsveterinär och landslagstränare som backas upp av en ledare som är speciellt ansvarig för juniorer och YR. Det viktigaste är att Ridsportförbundet får till det här teamet snabbt och i den processen också har en dialog med distansryttarna.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden