Distansritt
7 mars 2017 14:06

Omstart för distansen med ny landslagsledning

Kritiken mot hur landslagen hanterades kulminerade i slutet av förra året i ett upprop som krävde ny landslagsledning. Nu är den utsedd – Yvonne Ekelund och Leonard Liesens är de två nya landslagsledarna.

Omstart för distansen med ny landslagsledning
Med Blanco har nya landslagsledaren Leonard Liesens genomfört en distansritt över 500 km på 8 dagar i Andalusien.

Yvonne Ekelund i Växjö och Leonard Liesens i Belgien är de två nya landslagsledare som ska ta hand om ungdomarna respektive seniorerna i distansritt. Det blir en rivstart för bägge på en avsutten elitsamling för seniorerna i Arlandastad den 12 mars.

Att man nu återgår till en tidigare ordning med olika landslagsledare för ungdomar och seniorer i distansritt är en positiv förbättring som välkomnas av de flesta aktiva. När Ridsportförbundet i mitten av februari meddelade att Yvonne Ekelund skulle få ansvaret för ungdomarnas landslag i distansritt stod det klart vad som var på gång. Redan dagen efter sista ansökningsdag utsågs belgaren Leonard Liesens till ny landslagsledare för seniorerna i distansritt. Efter fyra år som landslagsledare i Norge var han heller inte helt okänd i Sverige.

Snabba beslut från SvRF
Ridsportförbundet fattade alltså två ganska snabba beslut när tidigare landslagsledaren valde att avgå i mitten av januari. Man var heller inte helt oförberedda efter den kritik mot hur landslagen hanterats som länge funnits. Kritiken kuliminerade i slutet av förra året på ett möte på Strömsholm med elitryttare i distansritt. Det följdes upp med ett brev och upprop från 19 elitryttare i början av januari där man krävde en ny landslagsledning och en nysatsning för landslagen.

Enda aktiva A-tränaren
Yvonne Ekelund, som har en hästgård i Växjös utkanter, är Sveriges enda aktiva A-tränare i distansritt. Hon är en rutinerad distansryttare med 9 090 godkända tävlingskilometer och har flera gånger genom åren tävlat för landslaget.


Yvonne Ekelund och Baron Grey Star ox från Rimboritten 120 km 2015. Yvonne har 9 090 genomförda tävlingskilometer varav över 14 lopp på VM-distansen 160 km. Foto: Ulf Lonäs

Toppmeriten är VM-bronset med laget i Paris år 2000, där hon och Gucci ox red in på en 44:e plats, och samma platssiffra blev det individuellt på VM 2012. Tre SM-silver och ett SM-brons har hon också i prisskåpet. Pappa Ove var B-tränare på travet så debuten i distansritt gjorde hon med varmblodstravaren (en inte ovanlig ras i distansritt) Kyllinge Express 1993. Yvonne är också uppfödare av fullblodsaraber, men i år väntar hon bara ett föl. Som ny landslagsledare för ungdomarna har hon tre ledord: Kamratskap och laganda – kunskap – nya möjligheter.

– Jag ser jobbet som två delar. Träna och coacha, och hitta och ta fram nya ungdomar, säger Yvonne Ekelund, som jobbar i sin pappas företag i fastighetsbranschen.
– Målsättningen i år är fem kvalade ekipage, och därmed ett fullt lag till VM i Verona den 24 september, där alla är godkända i mål i övre halvan av startfältet och med egentränade hästar. Men i dagsläget på ungdomssidan gäller det att skapa från grunden också, säger Yvonne Ekelund som har två grabbar på 21 och 11 år och kontrakt med förbundet på ett år tills vidare.

– Jag känner inte Leonard Liesens men hoppas att vi kan träffas på elitsamlingen i mars och att vi kan skapa ett bra samarbete. Det är ju han som ska ta över mina ungdomar.

Yvonne Ekelund är ny landslagsledare för YR/Junior i distansritt.  Leonard Liesens, Belgien, tar hand om seniorernas landslag samt spets- och utmanargrupperna i distansritt. Foto: Privat

Fyra VM på meritlistan
Leonard Liesens, född 1953, är ryttare och tränare i distansritt och har sin bas i Gesves i Belgien. Var under 30 år projektledare för IT-frågor på EU-kommissionen i Bryssel, innan det blev distansritt på heltid efter pensionen. Han har över 10 000 godkända tävlingskilometer, har genomfört 160 km (svår klass) 19 gånger varav 9 med sin bästa häst genom åren Orfeo des Iviers. Ridit fyra VM och två EM, har tre distansrittshästar hemma och tävlar fortfarande men sparsamt. Första stora svenska uppgift blir EM 160 km hemma i Bryssel den 12 augusti.

På frågan vad Leonard Liesens har för plan med årets EM blir svaret:
– I länder som Belgien och Sverige som inte är så stora i distansritt måste man satsa på bra lagresultat. Då krävs det god laganda och bra sammanhållning i teamet. Individuella prestationer under kontrollerade former och en häst i teamet som är lite snabbare är också bra, men det är alltid laget som är målet.

I VM och EM i distansritt tar man inte ut ett lag före start utan det är de tre bästa av max fem och sammanlagda tidsresultaten hos varje nation i mål som formar laget.

Kommer till SM
Leonard Liesens har haft några privata clinics i Sverige arrangerade av distansryttare. Han kommer att vara på plats under SM i Kristinehamn den 29 och 30 april samt den 1 maj. En första stor uppgift blir att snabbt skapa en spetsgrupp och en utmanargrupp.
– När jag skapar ett team tänker jag i form av en pyramid med basen först. Har man ett par 120 km i bagaget, snabb eller långsam spelar ingen roll, och har viljan att förbättra sig och komma vidare så är det intressant för mig. Sverige behöver fler som knackar på landslagsdörren. Hur många går inte att säga i dagsläget, men alla med goda intentioner, disciplin och som vill höja ribban är välkomna att knacka på, säger Leonard Liesens.

 – Det blir spännande att se hur Leonard Liesens kommer att arbeta med landslaget, säger Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth i en kommentar på hemsidan, och hon tror på det här upplägget för svensk distansritt där hästens välfärd kommer att stå i centrum.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden