Distansritt
2 maj 2017 09:15

Tre skimlar i topp på SM i distansritt

Det blev tre skimmelvalacker med tre rutinerade distansryttare ombord som tog hand om medaljerna när SM i distansritt CEI*** 160 km avgjordes i Kristinehamn

Tre skimlar i topp på SM i distansritt
En morot till hästen och fina bucklor tilll ryttarna. Från vänster Hedonizt/Yvonne Ekelund, Varenne/Annelie Ohlén och MZ Zou ZOU Zandra Lagerbäck. Ulf Lonaes


Med bara cirka 25 medlemmar i Föreningen Värmlands distansryttare har man genomfört sitt andra SM. Några av de ideela medlemmarna är fr vä Urban Karlsson, Ann-Therese Helgesson, Göran Söderström, Anette Spahde och Hasse Glanander.  Foto: Ulf Lonäs.

Arrangör var föreningen Värmlands distansryttare. En liten förening med bara runt 25-30 medlemmar. Ändå har man flera gånger genom åren bjudit på både bra och trevliga tävlingar genom åren med bas på nedlagda artilleriregementet A9 och dess stora f.d. övningsområde nära city i Kristinehamn. Där finns både boende i militärförläggningarna och egna mobila tävlingsboxar som klubben byggt själva med hjälp av ett EU-bidrag. Kristinehamns Kommun är positiv till ridsporten och stöttar också upp en del. Egentligen är det otroligt att bara cirka 15 personer lyckas dra runt, locka funktionärer bland vänkretsen, och markera över 16 mil banor på två SM i rad. Man har tidigare genomfört även Nordisk Baltiska Mästerskapen. Trots att startavgiften för SM är 4.000 kronor, (där en stor del är kostnad till FEI för internationell tävling och nationellt för Jordbruksverkets veterinärer) så går det ekonomisk bara runt med nollresultat. Trots kringklasser.
– Jag tycker det är tråkigt att allt jobb vi lägger ned inte ger mer än några småkronor tillbaka till klubben. Ett år gick vi faktiskt 40.000 kr back, säger en av eldsjälarna i klubben, tävlingsledaren och distansrittsdomaren, Göran Söderström.

Varenne trivdes uppenbarligen med sin låneryttare Annelie Ohlén och galpperade ohotad i mål till SM-guld på 160 km med spetsade öron. Foto: Ulf Lonäs.

När starten gick 05:00 var det 5 minusgrader och is på bilrutorna. De många grusvägarna längs banan var i gott skick men stenhårda av både kyla och för lite snö och regn i år. TS Coyote/Emma Svanäng och Deres/Anneli Eriksson är dragvilliga de första 37 kilometerna. Men ganska tätt bakom i smågrupper är resten av startfältet litet mer avvaktande. Det finska ekipaget sladdar tidigt och blir ensamma sist. Hästen vill mycket mer än ryttaren och blir stoppad av veterinärerna i vetgate 4 efter 122 km. För många av hästarna i startfältet gäller det att klara FEI:s kvalkrav för mästerskap på 14 km/tim över full distans. Första 25 kilometerna går på cirka 16 km/tim. Solen skiner och det blir några plusgrader men den ganska kraftiga blåsten kyler ned hästarna som får dubbla täcken för att hålla musklerna varma under de fem obligatoriska viloperioderna på 40 eller 50 minuter i vetgates. En perfekt dag för SM i distansritt.


MZ Zou Zou/ Zandra Lagerbäck (närmast kameran) tog SM-brons och Hedonizt/Yvonne Ekelund tog silvret. Foto: Ulf Lonäs.

Andra sträckans bana är nästan densamma som den första men 35 km. Startfältet splittras upp lite mer och en kvartett med Deres, Hedonizt/Yvonne Ekelund, MZ Zou Zou/Zandra Lagerbäck och Varenne/Annelie Ohlén tar ett klart grepp om täten. Varenne ägs av Charlotte Tillman som skulle försvara sitt SM-guld från 2016 på samma bana med sin andrahäst. Men Charlotte blev avkastad hemma i Växjö och skadade ryggen så att hon inte kunde rida. Annelie Ohlén, som har två SM-guld i distansritt, skulle haft en låneritt på en finsk häst som inte kom med till Sverige. I det läget skickade Charlotte upp Varenne (som hon har SM-brons med 2014 och 2015) med några groom-kompisar och bad Annelie rida den 16-årige skimmelvalacken.
– Jag har aldrig suttit på Varenne men känner ju till hästen från många tävlingar. Den enda order jag fick var ”Rid hem guldet åt mig!, säger Annelie. 


Pigga medaljörer efter 25 kilometer.  Foto: Ulf Lonäs.

Kvartetten fortsätter att ta hand om ett klart kommando i täten. Deres och Annelie Eriksson vill ha ett nytt SM-guld, är bitvis dragvillig, och är definitivt starkt revanschsugen för uteslutningen på SM förra året. Men i vetgate 4 stoppas Deres åter av veterinärerna för hälta. Kvartetten blir en ensam skimmeltrio med de båda norska elitekipagen 30 minuter bakom som båda klarar sitt FEI-kval med god marginal. 

Varenne tog tidigt tätkommandot  på slutsträckan och vann ohotad. Foto: Ulf Lonäs.

Sista sträckans 18 km uppdelad på två lite olika varv om cirka 9 km blir spännande. Hela trion, där alla ryttarna är mammor med yngre barn, pulsar snabbt in och nästan på sekunden samtidigt till sista vetgate. Det gör att Hedonizt/Yvonne går ut först, men har MZ Zou Zou/Zandra två sekunder bakom som har Varenne/Annelie en sekund bakom. Yvonne är med sina 9090 godkända tävlingskilometer och ett VM-brons med laget från år 2000 den mest rutinerade i trion. Hon ger Nisse full startorder och drar iväg i en frisk galopp på grusvägen. Men snart är det en trio igen. På det långa raka upploppet har Varenne redan långt före mållinjen med spetsade öron kopplat ett klart grepp i frisk galopp före Hedonizt medan Zandra klokt låter MZ Zou Zou trava i mål dryga minuten bakom. Slutbesiktning på ett SM i distansritt är allid en nagelbitare, men veterinärerna från Sverige och Polen godkänner hela trion och ger dessutom Varenne det åtråvärda priset Best Condition. SM-guld till Varenne och Annelie på 10.11,11 tim/15,7 m/tim full distans, Silver till Hedonizt/Yvonne Ekelund 10.11,17 tim/15,7 km/tim. Brons till MZ Zou Zou/Zandra Lagerbäck 10.12,51 tim 5,7 km/tim. 


Tredje SM-guldet, Best Condition till Varenne och en tjusig segerbuckla. Vad mer kan Annelie Ohlén begära efter en över 17 timmar lång tävlingsdag. Foto: Ulf Lonäs.

Annelie Ohlén är till vardags hundpolis i Jönköping och red hem sitt tredje SM-guld. Hon har ridit både EM och VM och har nu åtta godkända 160 km i bagaget. Satsar med 6-årige Lawrence ox för att ta en plats i landslaget. På plats var också hennes efterträdare som landslagsledare i distansritt Leonard Liesens. Han bor 70 km från Bryssel och hade koll på SM-hästarna för att försöka skapa det bästa laget inför den tekniska EM-banan på 160 km i Bryssel den 17 augusti. Och det gäller att få ihop FEI-kvalade hästar före den 18 juni så han kommer snart tillbaka för landslagssamling.

Yvonne Ekelund var frusen men glad över silvret med Hedonizt som hon köpt av gamla landslagkollegan Ingrid Boström som hade fyra av sina hästar till start i olika klasser. Faktisk blev det två silverframgångar för Yvonne då hennes uppfödning My Kanel el Hamy tog silver i YRSM. Yvonne blev också i år ny landslagsledare för ungdomarna i distansritt. 

Zandra Lagerbäck är sedan 15 år en av Ingrid Boströms många medryttare på Gillmyra gård i Åkersberga. Hon har tävlat flitigt med Ingrids hästar de senaste åren och har 2180 tävlingskilometer.
– Jag är så jätteglad! A9-ritten i Kristinehamn är min turbana. På min första 120 km här blev vi placerade och jag vann Unghästhästfinalen med min stallälskling Kanel el Hamy. Idag var det både min och hästens första 160 km, och han går som en ångvält och går fram överallt. Han är väldigt lättriden och markbunden i sin gång, klarar ett högt grundtempo, och vi tränar väldigt varierat med våra distansrittshästar, säger Zandra.

I flera år har det varit svårt att hitta SM-arrangör i god tid. Kanske är det dags att återgå till den gamla ordningen med en arrangör för senior-SM 160 km och en annan för YRSM 120 km.


Tre av de som inte klarade sig drog fram de två norska ekipagen Glenn Tore Finstad/Na Tamir och Tonje Danielson/Dorastshah som klarade FEI-kvalgränsen 15 km/tim. Foto: Ulf Lonäs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden