Distansritt
16 september 2017 21:28

Fullt lag till YRVM i distansritt

På lördagen började fem YR-ekipage den långa resan till Verona i Italien och YRVM 120 km i distansritt den 23 september. Men de kommer att få ett mycket tufft motstånd av 107 ekipage från 33 nationer.

Fullt lag till YRVM i distansritt
Mikaela Linnér och Peach Passion ox är på väg till YRVM i Verona (arkivbild).

För första gången på flera år kan Sverige åka till ett YRVM med ett fullt lag och med flera rutinerade och meriterade ryttare och hästar. Och man är också väl förberedda och stöttas av ett rutinerat ledarteam. Chef d´equipe och landslagsledare Yvonne Ekelund är Sveriges för närvarande enda A-tränare i distansritt, har flera gånger tävlat både VM och EM med lag-bronset på VM år 2000 som toppmerit.
– Vi åker som Team Sverige och laget är prio ett. Trygghet i teamet och anpassning under loppet är ledorden. Starten med så många blir tuff och där får det inte hända något. Om vi kan ska vi försöka hålla ihop laget så länge det går, men det mest viktiga för framtiden och YREM nästa år är att vi får in alla fem godkända i mål, säger Yvonne Ekelund.

I slutet av juli samlades alla uttagna och med varsin groom hos Ingrid Boström (som har två av sina hästar och medryttare i truppen) på Gillmyra Gård norr om Stockholm. Under en långhelg har man pratat ihop sig och testa ut vilka hästar och ryttare som trivs bäst tillsammans under ett lopp. Alla åkte till landslagsveterinär Mia Svensson som gjorde en rejäl genomgång av alla hästar på klinik, och man har haft en sluten facebookgrupp för kommunikation.
– Vi har ordnat så att varje team har var sin stuga nära tävlingscentrum. Vi satsar inte i första hand på lagmedaljer men vi hoppas och tror att vi kan vara med på övre halvan av de som är godkända i mål både som lag och individuellt, säger Yvonne.

Om vi får allt att stämma ska vi inte vara sämst i klassen trots väldigt tufft motstånd. Någon eller några hästar borde en bra dag kunna höja sig och klara runt 18-20 km/tim full distans på 120 km som kommer att krävas för en framskjuten placering. På VM i distansritt tar man inte ut laget i förväg utan fem ekipage får starta individuellt. De tre snabbaste ekipagen från varje nation som genomför och är godkända i slutbesiktningen bildar sedan nationens lag. På YRVM i år är det 16 nationer som har ett lag (minst tre ekipage) varav 10 nationer har max 5 tillåtna ekipage där alla kan anses vara starka lagfavoriter.

Deltagande nationer vid YRVM i Verona.

Några fakta om de fem i YRVM-truppen i Verona:

Ruby Sundae ox, sto, f.-08 och Linda Johansson, f.-97, Herrljunga. Linda är en av våra mest rutinerade ungdomar och har 3.082 godkända tävlingskilometer. Hon ingick i EM-truppen 2014 i Verona och har tävlat i stora lopp utanför Sverige. Ruby har genomfört två 120 km och har en seger på 80 km i år.

King of Pirates ox val. f.-07 och Victoria Boberg, f.-96, Åsbro. Victoria har 4.410 km, har tävlat distansritt både i Europa och Sydamerika och är van att tävla på andras hästar och det gör hon på YRVM. Kingen ägs av Annelie Eriksson i Dalarna, som tävlat i flera lopp i Italien och bland annat segrat i italienska Unghästfinalen. Att ha henne som groom är givetvis en tillgång. Victoria, som blir senior nästa år, var nr 22 med sin egen Wampir på EM i Verona 2014, och King of Pirates har gjort en 160 km i år. Kan vara ett av våra två starkaste kort.

Peach Passion ox sto f.-05, och Mikaela Linnér, f.-98, Växjö. Mikaela har 1.942 km och de båda tog guld på YRSM 120 km i år. Deltog på YREM i Portugal förra året men stoppades av en sårskada. Peach kan ha lite svårt att snabbt få ned pulsen i vetgate och därmed tjäna viktig tid, men har kapacitet som viktig kugge i laget.

My Kanel el Hamy ox val. f.-09, och Svea Hallinder f.-01, Täby. Svea har 1.482 km, YRSM-silver både 2016 och 2017, och har tävlat flitigt varje år sedan debuten 2014. Har rutin från fyra 120 km varav tre med topplacering. Kanelen är en ung lite egensinnig talang som sju gånger varit topp tre och med bara en uteslutning. Har visat att han kan uppåt 18 km/tim på 80 km. Kan han göra det även på 120 km är det vårt andra starka kort i teamet.

MZ Zou Zou ox val. f.-06 och Anna Remmare f.-01 Täby. Anna har 1.280 km och har tävlat Zou Zou i 16 lopp så de båda känner varandra väl. Zou Zou tog brons med annan ryttare på SM 160 km i år och kan vara en stark svensk joker i leken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden