Sandra Sterntorp fick in Red Devil på andra plats och är klar för final.
Sandra Sterntorp fick in Red Devil på andra plats och är klar för final.
Foto: Roland Thunholm

Dunhill bäst i stort 4-årsfält

Dressyr  Minna Telde med godkände hingsten Dunhill 1238 satte ribban högt tidigt i klassen med fantastiskt trav- och galopparbete med mycket mekanik, 84 procent med 8,8 och 9 för trav och galopp.

Minna tog sedan Bilan till final genom en tredjeplats och ännu en fin uppvisning på den mycket rörliga och harmoniska valacken efter Bocelli. Don Primero hade sju avkommor med i kvalet varav tre går till final. Den verkligt ridbara fuxen Red Devil efter samma hingst lade beslag på andraplatsen efter en fin och okomplicerad uppvisning av Sandra Sterntorp.

Gustaf Johansson red en energisk Zonya MVG (F.2) till slutprocent på över 82 och domarna såg en framtida fin dressyrhäst i det svarta stoet med kraftfull galopp.

Finalen bjöd på fler favoritfall när Zaladin MI 1240, för dagen väldigt på G och framåt, inte fick mer än 7,5 på traven och en sjua på skritten, 78,40 räckte inte till final i år. Fjolårets 3-årssegrare Christo, i år riden av Olof Axelsson, klarade inte heller nålsögat på tio finalhästar varav sex BT-hästar.

Domarduon Jan-Ove Olsson och Wiveca Schenholm hade ett styvt jobb att bedöma 61 hästar sedan Floricello 1219 strukits sent.

Årets skörd var genomgående samarbetsvilliga och skötsamma. Förutom de många Don Primero-avkommorna fanns det nio Don Romantic-hästar till start, D-linjen har sitt avtryck klart även bland blivande svenska dressyrhästar.

På lördag kommer testryttarna Mannuel Bammel och Michael Søgaard att testa tio finalister.