Dressyr
21 april 2012 20:06

En ny generation tar över

Adelinde vann visserligen men Helen Langehanenberg och Damon Hill flåsade i nacken för att inte tala om världscupdebutanten Valentina Truppa, 26 år och italienska.

Adelinde tackade Helen för att ha gett henne en extra dos motivation genom att rida riktigt bra.
– Jag insåg att jag var tvungen att lägga in en växel till på Parzival och jag är nöjd med att det fungerade, sa Adelinde vars hemmaseger betydde en hel del för henne.
– Vi toppar vår träning mot London. Den här tävlingen kommer in lite fel formmässigt, vi ligger kanske på 80 procent av vår kapacitet nu.

Helen var nöjd även om andraplatsen fortfarande kändes overklig i ljuset av förbundskapten Schmezers hastiga dödsfall.
– Jag har alltid trott på Damon, han är en av världens bästa hästar. Vi ska bara komma till ett läge när allt stämmer så vi kan visa det. Om någon dag kan vi nog alla fira, men inte idag, menade Helen.

Unga Valentina Truppa i Carabinieriuniform – hon avlönas av italienska staten för att rida på heltid – skulle inte heller fira.
– Jag ska åka hem inatt när det är lite trafik, skrattade den lilla blåögda italienskan.
– Efter Frankfurt där vi vann började det kännas som om det skulle kunna gå bra här. Eremo är så ung bara elva år och jag är inte heller gammal, vänta bara, skrattade Valentina, rutinerad från sina framgångsrika YR-år.

Domaren Ghislain Fourarge tyckte Adelindes svårighetsgrad var övermäktig för Helen men menade att kvalitén för övrigt var på plats för att segra. Han älskade Valentina Truppas musik och koreografi – något Valentina bekräftade:
– Jag har valt den för att alla känner igen de italienska låtarna och blir glada av det.

Om diskvalificeringen av Katarzyna Milczarek sa Ghislain Fourarge att det är alltid tråkigt.
– Det var ett färskt sår som uppstod inne på banan, vi upptäckte det för att det var en vit häst. Funktionärerna borde kontrollera flankerna på alla hästar före start.

Tinne var egentligen inte missnöjd.
– Jag hade premiär på vår nya fem dagar gamla kür. Det var mycket att hålla i huvudet eftersom jag spegelvänt den för att klara av eventuella problem med filmkameran, förklarade Tinne.
– Anton gick bättre idag men i en av piruetterna slog han ihop frambenen. Där blev han nervös och lite rädd. Piruetter brukar vara en bättre rörelse för oss.

Patrik var, som den tävlingsmänniska han är, inte helt nöjd och Eric Lette gav honom rätt.
– Så stor skillnad som 6,75 procent ska vi domare alltid diskutera efteråt. Det är för mycket, konstaterade Eric som gjort supervisorpaneltjänst.

Sverige hade två ryttare i final men ingen svensk domare fanns bland de sju. Det är bara Gustaf Svalling som är berättigad att döma en världscupfinal.

– Jag var nöjd med Toy idag, mycket var bättre än igår men vi hade en miss i tvåorna och piruetten så var det, konstaterade Patrik. Å andra sidan är han inte jätterutinerad än Toyen, och det är starkt att under sin första säsong kunna gå världscupfinal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden