Sverige
27 september 2014 12:36

Hon

Den 1 september bröt Kerstin Nikolaisen bäckenet när hon och hennes Rambo trillade ner i ett två meter djupt krondike.

Det var vid lunchtid den första september som olyckan inträffade. Kerstin och Jenny Nikolaisen brukar rida ihop, så även denna måndag förmiddag. Båda ryttarna tycker om lugna ridturer. De skrittar fram på åkrarna nära Hallsta ridklubb och hade till och med prövat lite galopp för ovanlighetens skull. Vädret är vackert. Kerstin och Jenny njuter av ridturen. Så ska de över ett två meter djupt krondike vid Valsta. Det är då som Kerstins häst Rambo snubblar till. Ekipaget slår omkull och hamnar i det gyttjiga vattenfyllda diket. Kerstin får Rambo över sig.

– För ett kort ögonblick fick jag huvudet under vattnet. Det var ganska obehagligt, berättar Kerstin.

Känslan av panik försvinner lika snabbt som den dök upp och Kerstin börjar kravla sig upp. Men hon märker att hon inte kan stå ordentligt.

– Jag tror att jag fick ett väldigt adrenalinpåslag så jag kände inte så mycket rädsla och smärta. Jag var mest orolig för Rambos skull, säger Kerstin.

Jenny ser först inte vad som händer, bara att Kerstin och Rambo försvinner ned i diket.

– Jag fick panik när jag såg att Kerstin och Rambo försvann ned i diket. Jag var övertygad om att de inte skulle finnas mer innan jag kom fram till dikeskanten och såg att de hade klarat sig.

Jenny kallar efter hjälp på ridskolan och ridskolechefen Malin Johansson ringer larmcentralen. Hovslagaren Martin Svärd hjälper Kerstin upp ur diket. – Säg till att jag blir sen till jobbet, säger Kerstin innan hon bärs in i ambulansen.

Räddningsjänsten drar upp Rambo med hjälp av en sele och en traktor. Räddningsoperationen tar två och en halv timme.

På akuten konstaterar man att Kerstin har frakturer på bäckenbenet. Hon får ligga kvar på lasarettet en vecka och skrivs ut med kryckor och smärtstillande. Hon blir sjukskriven från jobbet i två månader. Rambo klarar sig med smärre blessyrer.

– Det är ett under att vi klarade oss så bra som vi gjorde, säger Kerstin.

VLT skrev om olyckan när den hände. En och en halv vecka senare träffar vi Kerstin på Hallsta Ridklubb. Solen skiner. Det är en vacker höstdag. Vi tar bild på när Kerstin hälsar på Rambo för första gången sedan olyckan. Två överlevare.

Kerstin vill berätta om händelsen för att det förmodligen finns läsare som vill veta vad som hände sen. Hon får ta det lugnt med ridningen ett tag framöver, men olyckan har inte fått henne att ändra inställning till ridningen.– Jag tror inte det är någon fara alls, bara sprickorna läker så ska jag börja rida igen, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden