Dressyr
20 oktober 2014 18:50

Adelinde visade Aqiedo

Den första praktiska demonstrationen på Global Dressage Forum stod Adelinde Cornelissen för. Med sig som demonstrationsobjekt var den unga hingsten Aqiedo. Adelinde berättade om sitt träningsupplägg för honom.

Adelinde visade Aqiedo
Aqiedo bekantar sig med hallen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hingsten har en udda karriär med flera år av skador efter en mycket lovande start med godkännande som 3-åring och start i PAVO-cup som 4-åring. Efter det har den ena skadan avlöst den andra med boxvila och obefintlig ridning och träning. Nu har Adelinde haft honom i ett år. 

Adelinde började rida den känsliga hingsten (e Undigo-Metall) och till en början reagerade han för applåder och omgivning. Så började Adelinde berätta om sitt arbete.
– Bara talang tar dig inte någonstans, du måste lära dig och träna upp dina färdigheter. Aqiedo är med här för att lära sig allt som går fast på ganska kort tid. Med talangerna så ger de dig mycket, om du tar ut för mycket så tar det slut snabbt. Och det gäller att få det att vara länge, du vill ju ha din GP-häst ett tag.

– Det gäller att öva på grundsakerna, jag tränar på att få honom att slappna av och kunna kontrollera varje steg han tar.
– Aqiedo har inte tävlat med mig utan har bara gjort 3-4 clinics och det är en del av grundträningen. därför får han följa med till tävlingen i Odense och hit.
– Jag tränar därför bara på bassaker som att trava smått, böja och flexa åt de håll jag vill. Det viktigaste är att få honom att fokusera på mig. Jag jobbar mycket på tempokontroll. Jag tror att den här hästen har allt som krävs men det betyder inte att det är på plats idag, ni måste ge honom tid, säger Adelinde med riktning till publiken. Hon menar att mån ga förväntar sig för mycket, för tidigt för att Aqiedo och andra hästar är en såna talanger i grunden.

– Jag vill att Aqiedo ska fokusera på mina små hjälper, han behöver bli disciplinerad, inte starkare eller mer på. Därför gör jag början på många rörelser men inte fullt ut. Jag vet att han kan samla och sitta väldigt mycket men jag vill kunna kontrollera hur mycket han sitter och samlar i varje steg, jag strävar efter regelbundenhet i galoppsprången.
– Skritten är undervärderad och det blir väldigt dyrt i GP-programmen. Jag jobbar mycket med skritten, det är viktigt att han kan slappna av och jobba genom kroppen, för att inte förlora poäng i programmen.

– Det är viktigt för mig att inte varje dag fråga efter 100 procent varje dag, jag vet att allt jag behöver finns i hästen. Om du var tvungen att leverera på 100 procent varje dag hur roligt skulle du tycka att det var. För mig är det viktigt att han har roligt längs vägen och då kan jag inte begära allt i varje stund.

– En av de viktigaste punkterna är att kunna hålla hästen i en konstant rytm, den jag begär. Det ska flyta fram. För mig är inte talang lika med stora gångarter, de ska ha bra trav, skritt och galopp och mentaliteten att vilja arbeta och en talang för dressyrarbetet. Parzival älskar sitt jobb och blir bättre och bättre hela tiden, han fortsätter att utvecklas och jag lär mig saker om honom hela tiden. Det är en ständig resa för att han vill och älskar att jobba.
– För tävlingshästar gäller det att klara av den stressiga tävlingsmiljön, att hantera att nya hästar passerar hela tiden, ston och valacker är svårt för hingstar. De måste lära sig att gå in i sin egen zon och slappna av annars klarar de inte av det svåra tävlingslivet.

–  Jag jobbar honom hemma mycket styrkemässigt och bygger hans muskler på alla rätta ställen. Vi tränar mycket ute, i skogen och på galoppbanan, dock inte i galopp hela tiden.

Adelinde fick i den avslutande paneldebatten ta emot frågor och viss kritik men hade svar på det mesta. Hon betonade igen att hingsten hon visat är i början av sin resa och att allt därför inte är perfekt eller ens optimalt redan. Hon avlutade med sitt klassiskt positiva livsdevis,

– Jag hoppas hela hästvärlden börjar samarbeta istället för att kritisera varandra. Det leder ingen vart och vi skulle komma så mycket längre på att lära av varandra, sa hon, efter egen personlig erfarenhet.


Adelinde och Aqiedo visade embryo till passage och fin samlingsförmåga i galopp.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden